Oldemors kringle

I provinsen skulle 50'ernes husmoder altid være parat med frisk bagværk, for der blev drukket kaffe dagen lang: morgenkaffe, formiddagskaffe, eftermiddagskaffe... For ikke at tale om en lille tår kaffe efter maden. Og ingen kaffe uden kage.
Oldemors kringle
  • 8 Personer

Ingredienser

250 g smør
2 dl. mælk
50 g gær
1 tsk. salt
1 spsk. sukker
1 tsk. stødt kardemomme
1 stk. æg
500 g hvedemel
100 g sukker
125 g marcipan
100 g smør, blødt

Sådan gør du

  1. 1.Smelt smørret i en gryde, og hæld mælken i. Når blandingen er lun, hældes den over gæren i en skål. Tilsæt salt, sukker, kardemomme og æg.
  2. 2.Tilsæt melet lidt ad gangen, mens dejen æltes til en elastisk dej. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 45 minutter.
  3. 3.Rør sukker, marcipan og smør sammen til remoncen.
  4. 4.Rul dejen ud til to plader på ca. 18 cm i bredden og 50 cm i længden. Fordel remoncen på de to plader i en stribe midt på dejen. Fold de lange sider af dejen ind mod midten, så de lapper ind over hinanden.
  5. 5.Læg kringlerne på bageplader med bagepapir, og lad dem efterhæve et lunt sted i 30 minutter.
  6. 6.Pensl eventuelt kringlerne med æg, og drys med sukker og hakkede mandler eller hasselnødder, før kagen kommer i ovnen.
  7. 7.Bag kringlerne i ovnen ved 220 grader i ca. 12-15 minutter. Køl af på en rist.