Samvirke laver ny nordisk fastfood

Det skal somme tider gå stærkt, når maden skal på bordet. Men kan vi lave ny nordisk mad lige så hurtigt, som vi kan koge spaghetti og varme et glas færdig tomatsovs?
mad på tallerkener

Hurtigt og godt. Nordisk mad kan godt være fast food, men det er hurtigere at sætte en pizza i ovnen

Vi laver fire nordiske retter på under en time

Kan nordisk mad være med til at konkurrere om danskernes tid? Vi stiller de to fødevarestuderende Mia Kristensen og Jacob Damgaard over for opgaven: Find på retter af nordiske fødevarer, så maden kan laves lige så hurtigt, som spaghetti kan koges, og et glas færdig tomatsovs varmes op.

Helt så hurtigt går det ikke, men vi er tæt på med fire retter, der bliver tilberedt på under en time. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Der er tid til at piske flødeskum i hånden

Mia Kristensen begynder med at smuldre rugbrød til en dessert, der er i familie med både trifli og rugbrødslagkage. Desserten bygges op som trifli, men har rugbrødsbund i stedet for makronbund. Rugbrød, flødeskum og skyr lægges i lag med hakkede æbler, der er vendt i solbærsyltetøj. Hun pisker flødeskum i hånden, det tager fem minutter, arbejdet kan selvfølgelig også gøres med en elpisker. Så vender hun flødeskum med det ærkenordiske produkt skyr, så cremen bliver syrlig og fast. 

»Rugbrødet smuldres bedst, når det er tørt. Sæt det eventuelt i køleskabet først, og rist en stor portion, det smager også godt på morgenmadens yoghurt,« siger hun. Det smuldrede rugbrød ristes med hakkede nødder i en blanding af smør og honning, som bliver karamelagtig. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Jacob river papirtyndt blomkål på mandolinjernet

Jacob river blomkål på mandolinjernet, så han får papirtynde blomkålsskiver, der ligner små pressede planter. De er til en salat med æbleeddike, saltristede hasselnødder og rapsolie. Hasselnødderne ristes i salt ved middelvarme i ti minutter.

Den tynde blomkål bliver smuk på en blondeagtig måde, og den smager ikke kraftig af kål, men får en sprød, nøddeagtig karakter. Nødder og salt ristes i rapsolie, og nødderne hakkes med tørrede tranebær. Bær og nødder blandes i salaten med karse, som gør retten skarp, fordi karse indeholder sennepsolie. Salaten vendes med olie og æbleeddike.  

»Prøv en gang at sætte karsefrø i haven, så vokser de til planter, der kan høstes, når de er 10-12 cm høje,« siger han.

Peberrod sammen med bacon er et hit

Peberrod og bacon er et hit. Hovedretten laver Mia af perlespelt, som er hurtig at koge og bliver til en risottolignende ret med masser af rodfrugter og tørsaltet bacon, der krydrer maden med kødsmag. Mormordressing røres af fløde og æbleeddike, der vores hurtige hovedret får et godt skud krydderurter og forfriskende peberrod på toppen. Peberrod og bacon sammen er et hit.

Arme riddere nu med laks

Jacob slutter hurtigt af med en forret, en nyfortolkning af den gamle husmandsdessert arme riddere, som er ristet brød med kanel. Han laver retten med laks og supertynde fennikelskiver, der skal trække i en skål med kogende vand og eddike et kvarter, så de kommer til at smage lidt som syltet fennikel. Brødskiverne vendes i mælk, æg, dild og lidt salt, før de ristes, og dilden må ikke blive sort, så pas på. Krebsehaler eller skinke kan bruges i stedet for laks. 

En lille time senere er alle fire retter færdige.