Sådan ser du, om der er skjult gæld i bilen

Gæld følger bilen og ikke bilens ejer. Derfor bør du altid tjekke, om der er skjult gæld i bilen, inden du køber brugt bil. Samvirke viser dig, hvordan du gør.

Tjek altid, om der er taget pant i bilen, når du køber en brugt bil. Panten, der kan dække over en gæld, følger nemlig bilen og ikke den, der i første omgang optog billånet.

Tjek altid for pant og restgæld

Når du køber brugt bil, er det vigtigt, at du altid tjekker, om der er pant i bilen.

Et pant i bilen kommer, når man som forbruger har lånt penge til at finansiere bildrømmen. Banken eller finansieringsselskabet vil typisk tage pant i bilen, hvilket betyder, at hvis den, der har optaget billånet, ikke betaler, så kan banken overtage bilen. Billånene er typisk indrettet, så restgælden nogenlunde følger bilens værdi, og derfor er det smart for banken, at den kan overtage bilen, hvis lånet ikke betales. Pantet er altså bankens sikkerhed for at kunne få sine penge igen. 

Er der pant, kan der være restgæld - og banken har ret til at hente og sælge bilen, hvis billånet ikke betales.

Slå op i Bilbogen digitalt

Som kommende bilejer skal du derfor være opmærksom. Pantet følger nemlig bilen og ikke den person, som har optaget billånet. Især er det vigtigt at være opmærksom, hvis du vil købe en nyere, brugt bil - eller hvis du køber en bil fra en privatperson. 

Et opslag i Bilbogen, som er Tinglysningsrettens fortegnelse over pant tinglyst i biler, kan give dig svar på, om der er taget pant i bilen i forbindelse med et lån. Alt, hvad du har brug for, er stelnummeret på den bil, du overvejer at købe. 

Du kan slå op i bilbogen her

Pant er ikke lig med restgæld

Et opslag i Bilbogen giver dig hurtigt svar på, om der er pant i bilen stadig. Typisk vil banken eller finansieringsselskabet aflyse pantet, når billånet indfries.

Et pant på 150.000 kroner betyder ikke nødvendigvis, at der er den samme restgæld i bilen. Den tidligere ejer har formentlig afdraget på gælden - og du kan ringe til panthaver for at høre, hvor meget gæld der er tilbage. 

Du skal være meget varsom med at købe en bil, hvis der stadig er gæld i den. Aftal med panthaver, hvordan pantet kan aflyses.

Se, hvad vi ellers skriver om: #penge, #gæld og #biler