dyr

Oplev »The big 5« i Danmark

Du behøver ikke rejse langt for at komme på safari og spotte store, sjældne dyr. Naturstyrelsen har givet deres bud på, hvilke danske dyr der svarer til Afrikas »The big 5«. Listen tæller bisoner, spættede sæler, vilde heste, krondyr og havørne.

Listen over »The big 5« er lavet af Naturstyrelsen, og er du heldig, kan du opleve alle 5 dyr på de statslige arealer. Naturstyrelsen har også lavet en »Big 5 Hall of Fame«, som du kan komme med i, hvis du har set alle 5 arter. Se her, hvordan du gør det.

Vilde heste

På Sydlangeland, ved Lindenborg Ådal, Ulvshale på Møn og på Røsnæs findes flokke af op til 60 vilde heste. Racen er exmoor-ponyer, og de græsser på Naturstyrelsens indhegnede arealer. Exmoor-ponyerne er små, ca. 130 cm høje, og robuste og muskuløse. De er brunlige og har en tyk pels, der holder dem varme om vinteren. Ponyerne er hårdføre og passer sig selv uden meget indblanding fra mennesker. Ponyerne kan være nysgerrige, men går du ind i indhegningerne, er det vigtigt at holde god afstand til dem og lade være med at fodre dem.

På Langeland er det nemt at spotte flokken fra bakken »Ørnehøj«, som ligger tæt på p-pladsen ved Gulstavvej. Vil man se dem fra luften, kan man også tage på flyvetur over Langeland og det sydfynske øhav og være heldig at få øje på dem.

Europæisk Bison

Den europæiske bison findes på Naturstyrelsens arealer i Almindingen på Bornholm. Bisonerne er ikke farligere end almindelige køer, så der er rig mulighed for at gå en tur i Bisonskoven for at forsøge at spotte dem. Du bør dog altid blive på stierne og holde god afstand til dyrene. Køerne får typisk kalve i juni, og derfor bør du have ekstra respekt i den periode, da de ofte vil være mere beskyttende, når de har kalve. Du kan også være heldig at spotte bisonerne, hvis du kører langs indhegningen, men her er chancerne ikke så store.

Bisoner er det største vildtlevende landpattedyr, og hannen kan veje helt op til 1 ton. De blev udryddet efter Første Verdenskrig, men fordi dyrene fandtes i de zoologiske haver, var det muligt at genopbygge bestanden.

Spættet sæl

Den spættede sæl er den mest almindelige sæl i de danske farvande. Et af de rigtige gode steder at spotte den er fra kysten på Avnø på Sydsjælland. Knap 800 meter fra kysten parrer, yngler og hviler de sig, og der kan være op til 150 sæler på stenrevet. Du kan også være heldig at se dem i Vadehavet, Limfjorden, Østersøen, Smålandsfarvandet og Kattegat, både på vandet og fra kysten.

Hvis du ser en sæl på stranden, bør du holde god afstand til den. Særligt hvis den har unger, bør du være forsigtig.

Den spættede sæl vejer mellem 80 og 125 kg og er omkring 1,5 til 2 meter lang. Den har kort, glat pels, som kan variere fra at være gråbrun til lysebrun. Den spiser primært fisk, men blæksprutter og krebsdyr er også en del af dens føde.

Havørn

Er du på udkig efter havørnen, er Sydfyn, Midt- og Sydsjælland samt Lolland, Falster og Møn gode steder at starte jagten. Det samme gør sig gældende ved Vadehavet, Silkeborg-søerne, i Nordsjælland og Skagen. De holder nemlig oftest til ved skov og vand, hvor de spiser fisk og mellemstore fugle.

Havnørnen er Nordeuropas største rovfugl og er kendetegnet ved sine brede, rektangulære vinger, som også har givet den tilnavnet »den flyvende dør«. Vingefanget kan blive op til 190-260 cm. Vær tålmodig og tag en kikkert med, hvis du vil have et godt syn af havørnen.

Kronhjort

Kronhjorte findes mange steder i Danmark. En af de største flokke og dermed et af de bedste steder at se dem er ved Oksbøl og Klosterhede i Vestjylland. Her findes nemlig skove og store, åbne vidder, som kronhjortene trives i. I Midtjylland ved Gludsted, i Thy ved Hanstholm Reservat, Østerild og Tved Plantage, i Sønderjylland ved Bommerlund, Frøslev og Draved Skov samt på Djursland er der også gode chancer for at spotte dem, mens mindre bestande findes i Tisvilde Hegn, Valby Hegn og Åmosen på Sjælland. Derudover lever de blandt andet i Slotsved Dyrehave i Vendsyssel, Haderslev Dyrehave og Jægersborg Dyrehave.

Kronvildt er det største, landlevende pattedyr i Danmark og kan blive op til 130 cm høje. Deres gevirer kan blive op til 0,5 meter lange. Når de går i brunst i september-oktober, kan man opleve dem brøle og have voldsomme kampe. De kan være fascinerende at se, men husk at holde god afstand til dyrene.