hud

Nej, såret behøver ikke luft: Plaster giver bedre heling

Et sår behøver ikke luft for at hele. Tværtimod vil mange have gavn at bruge plaster i en længere periode, fordi det skaber et fugtigt miljø, der er godt for helingsprocessen. Det gælder f.eks. ældre, diabetikere og folk med åreforkalkningssygdomme.
Kvinde med plaster på armen

»Mange tænker: Jeg må hellere se at få plasteret af. Men du kan sagtens lade det sidde – og måske gør det ovenikøbet noget godt,« siger praktiserende læge Morten Dahl.

Et sår behøver ikke luft for at hele

Et sår har godt af at få noget luft, lyder rationalet ofte, når vi hiver plasteret af en finger eller et skinneben med et sår på, som endnu ikke er helet. Men det er en udbredt misforståelse, siger praktiserende læge og sundhedsformidler Morten Dahl.    

»De stoffer, der skal til, for at såret heler, kommer indefra – fra blodet. Der er ikke noget i luften, der hjælper processen på vej. Alligevel tænker mange: Jeg må hellere se at få plasteret af. Men du kan sagtens lade det sidde – og måske gør det ovenikøbet noget godt.«

Fugtigt miljø er godt for helingsprocessen

Plasteret kan være en fordel, fordi det er med til at skabe et fugtigt miljø, hvilket har vist sig at kunne give en mere effektiv helingsproces. For børn, unge og voksne ved godt helbred vil virkningen ofte være ubetydelig, medmindre såret er stort. Men hos ældre og andre grupper med dårlig sårheling kan det gøre en betydelig forskel.   

Ældre, diabetikere og folk med åreforkalkning har især gavn af plasteret

Du kan have ekstra gavn af at bruge plaster, indtil såret er fuldt helet, hvis: 

  • Du er over 60 år
  • Du er diabetiker 
  • Du lider af en åreforkalkningssygdom
  • Du i øvrigt oplever dårlig/langsom sårheling
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Undgå, at børn piller

Det kan være fornuftigt at lade plastret sidde på små børn, så de ikke piller i såret og risikerer infektion, smittespredning eller opheling med ar.

Skift plaster og vask såret dagligt, til det er fuldt helet

Hører du til en af ovennævnte grupper, vil du have gavn af at bruge plaster helt, indtil sårskorpen er helet op til normal hud eller arvæv. Det er en god idé at skifte plasteret dagligt og skylle såret under vandhanen eller bruseren, så du kan holde øje med, at der ikke er gået infektion i det. 

Er der gået infektion i såret?

Infektion kan vise sig som tyktflydende og ildelugtende gul-hvidt puds. Ofte vil huden omkring såret samtidig blive rød og hævet. Tilstanden kan desuden føre til feber. Søg læge, hvis du oplever noget af dette.

Sår på ben og fødder heler dårligere

Mange med besværet sårheling vil opleve, at sår på ben og fødder er længere om at hele end sår, der sidder højere oppe på kroppen. Det skyldes dårligere blodgennemstrømning i blodkarrene eller huden i disse regioner. Der kan derfor være ekstra god grund til at bruge plaster, hvis du får sår på ben og fødder og tilhører en af ovennævnte grupper.  

Om kilden: Morten Dahl er praktiserende speciallæge i almen medicin og står bag Instagram- og Facebook-profilen Læge og Familie, hvor han giver gode råd om sundhed, sygdom og hverdagens udfordringer.    

Læs mere om