Kan man fryse varer ned på sidste holdbarhedsdato?

Du kan godt fryse varer ned, selvom de har nået sidste anvendelsesdato, men de kan ikke holde sig lige så længe i fryseren som friske varer, siger ekspert.

Frys bare maden ned på sidste anvendelsesdato. Men vent ikke for længe med at tage det op og tilberede det. 

Holdbarheden kan nulstilles

»Skivet pålæg til en flad femmer. Det er da et kup! Det er godt nok sidste holdbarhedsdato i dag, men så smider jeg bare nogle pakker i fryseren.«

Sådan tænker mange forbrugere til gavn for både pengepung og kampen mod madspild, når de står ved køledisken med varer, hvis holdbarhed er tæt på at løbe ud. 

Men kan man egentlig godt fryse f.eks. pålæg og fersk kyllingebryst ned på sidste anvendelsesdato, uden at det er sundhedsskadeligt?

Ja, lyder svaret fra seniorrådgiver Jens Kirk Andersen fra DTU Fødevareinstituttet.

»Man kan godt nulstille holdbarheden, så man i princippet stadig er på samme anvendelsesdato, når man tør det op, men det skal ikke ligge i fryseren i flere måneder,« siger han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Sidste anvendelsesdato” og ”Bedst før"

Når en vare rammer ”Sidste anvendelsesdato”, er der risiko for, at den bliver sundhedsskadelig på grund af udviklingen af bakterier. Hvis man fryser varen, vil bakterierne holde op med at vokse, men de begynder igen, så snart varen tøs op.

Mærkningen ”Bedst før” (eller ”Mindst holdbar til”) ses ofte på tørvarer. Varen bliver som udgangspunkt ikke sundhedsskadelig herefter, men kvaliteten forringes.

Kortere holdbarhed i fryser   

Hvor længe maden holder sig i fryseren, afhænger nemlig af, hvor frisk den er, når den nedfryses, forklarer Jens Kirk Andersen.

Årsagen er, at der er flere bakterier og enzymer i varen, når den har nået sidste anvendelsesdato, end da den landede i butikken. Ved nedfrysning sættes væksten af bakterierne i stå, men enzymerne fortsætter med at nedbryde maden – selvom det går langsomt. Derfor risikerer man en ærgerlig oplevelse, hvis man venter for længe med at tø en vare, der har nået sidste anvendelsesdato, op.

»Enzymerne kan påvirke smagen, og teksturen kan også blive dårligere. Maden bliver ikke nødvendigvis sundhedsskadelig, men bare ikke særlig indbydende,« siger han.   

Varer med fedt og protein holder sig dårligst

Det er især varer med meget protein og fedt, der er sårbare over for enzymerne. Det gælder f.eks.:

  • Fisk
  • Hakket kød
  • Pålæg 
  • Færdigretter