Hvad betyder skrællen for kartoflen?

Hvad betyder det for ernæringen og for smagen, at kartoflen beholder skrællen på?

Skrællen giver kartoflen en mere intens kartoffelsmag, end kartoflen uden skræl. Skræl giver også mere tekstur.

Skrællen holder på vandopløselige vitaminer og aromastoffer under kogningen, derfor er det en fordel altid først at fjerne skrællen efter tilberedning som med pillekartofler eller at spise kartoflen med skrællen.

?

Hvad er forskellen på en skrællet kartoffel og en kartoffel med ubrudt skræl.

Hvad er den ernæringsmæssige forskel, og hvad er forskellen, når det gælder smag?

Jens Kristian Frederiksen, Asperup

Svar fra Mia Kristensen

Skrællen på kartofler har indflydelse på både smag og vitaminindhold.

Skrællen holder på vandopløselige vitaminer og aromastoffer under kogningen, derfor er det en fordel altid først at fjerne skrællen efter tilberedning som med pillekartofler eller at spise kartoflen med skrællen.

Nye kartofler og spisekartofler sidst på sæsonen har meget forskellig skræl, sorten har også indflydelse. Skrællen er tykkere og ofte svær at rense for jord sidst på sæsonen, så det kan være nemmere og pænere bare at fjerne skrællen. 

Skrællen giver kartoflen en mere intens kartoffelsmag og kan også bidrage med tekstur.

 

Mia Kristensen underviser i kvalitet, ingredienser og køkkenfærdigheder på Professionshøjskolen Metropol. Er uddannet inden for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om