Hit med C-vitaminerne: 5 af de bedste kilder til C-vitamin

Det er gråt og koldt. Kroppen har konstant paraderne oppe for at beskytte sig mod forkølelse og andre infektioner. Her kommer C-vitaminerne ind i billedet som en solid støtte. De styrker kroppens immunforsvar, der netop værner mod virus og bakterier.

De bedste bud

Den anbefalede daglige dosis for voksne mænd og kvinder er 75 mg C-vitamin pr. døgn. For gravide og ammende lidt højere. Generelt kan man dog tåle flere gram uden bivirkninger, fordi C-vitamin er et vandopløseligt vitamin, der udskilles med urinen, hvis man får mere, end man har brug for. Der er store forskelle på indholdet af C-vitamin i forskellige fødevarer. Rå hyben er for eksempel en C-vitaminbombe uden sammenligning – men hvem spiser rå hyben? Så er røde peberfrugter et langt stærkere kort. På de følgende billeder kan du se 5 af de bedste kilder til C-vitamin.

Rå, røde peberfrugter

Røde peberfrugter indeholder 191 mg C-vitamin pr. 100 gram – eller godt tre gange så meget som appelsiner. Med under 50 gram rå, rød peberfrugt har man fået dækket sit daglige behov for C-vitamin.



 

Rå grønkål

Rå grønkål indeholder 169 mg C-vitamin pr. 100 gram Men grønkål kan også prale af mange andre ting: de grønne blade er også fyldt med fibre, A-vitamin og flere mineraler.

 

Rå broccoli

Rå broccoli indeholder 121 mg C-vitamin pr. 100 gram. Broccoli er også en god kilde til A-vitamin, folinsyre samt jern.

 

Kiwi

Rå kiwi indeholder 92 mg C-vitamin pr. 100 gram og hører til blandt de sundeste frugter. Faktisk er skrællen også spiselig, hvis du vasker og skrubber den grundigt først. Så får man tre gange så mange fibre og mister ikke de C-vitaminer, der sidder lige under skrællen.



Læs mere og find opskrifter med kiwi

Appelsin

Appelsiner, som midt om vinteren er saftige og ekstra søde, er en god kilde til C-vitamin, men langtfra den bedste. Appelsiner indeholder ’kun’ 61 mg C-vitamin pr. 100 gram, men har til gengæld den fordel, at de er ganske lette at spise eller drikke i store mængder.



Læs mere og find opskrifter med appelsiner

Tilberedning

Pas godt på C-vitaminerne. C-vitamin nedbrydes let – både af kogning, lys, ilt, rygning og varme. Sådan bevarer man bedst vitaminerne ved tilberedning:



Damp grønsagerne. For eksempel er der dobbelt så mange C-vitaminer i dampet broccoli som i kogt broccoli.



Hvis du koger grønsagerne, så vent med at komme dem i kogevandet, til det bobler. Hurtig opvarmning ødelægger færre vitaminer end langsom opvarmning.



Kog i så lidt vand som muligt, og udnyt gerne kogevandet; det kan indeholde mange vitaminer.



Find en komplet oversigt over fødevarers indhold af C-vitamin