Er mit barn klar til et kæledyr?

Dit barns alder er afgørende for, om det kan håndtere og passe et kæledyr. Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen og internatleder Lene Frahm giver deres bud på, hvornår dit barn er klar til at få et kæledyr.

Forvent ikke, at dit barn kan tage vare på et kæledyr, før barnet er mindst 10 år. Selv her vil dyret altid være dit fulde ansvar som forælder.

Tit ender det med at være forældrene, der passer dyret

Det kan være hyggeligt at have et kæledyr i hjemmet, både for børn og deres forældre. Selvom kæledyret måske var barnets idé, ender det dog tit med at være forældrene, der passer dyret. Så hvornår er barnet klar til at få et kæledyr?

Under 7 år – barnet kan ikke passe et kæledyr

Er dit barn under 7 år, kan du ikke regne med, at det kan passe et dyr. Barnet kan måske hjælpe med at fodre hunden eller finde mælkebøtter til marsvinet, men derudover er dyret forældrenes ansvar. Anskaffer du et dyr til dit lille barn, skal du altså selv have tid og lyst til at passe det.

Desuden skal du være opmærksom på, at helt små børn og dyr ikke nødvendigvis er en god kombination.

”Man kan sagtens fortælle sit lille barn, at det ikke må hive katten i halen eller gå over til hunden, når den sover. Men forskning viser, at barnets hjerne ikke er udviklet nok til, at barnet kan forstå konsekvenserne ved alligevel at gøre det. Og så kan det gå galt,” forklarer Lene Frahm, der er internatleder hos Dyrenes Beskyttelse.

Danskernes foretrukne kæledyr – er de børnevenlige?

  • Hund: Som udgangspunkt, men det kommer an på racen og alderen. Voksne, godmodige hunde er de mest børnevenlige. Hunde bliver hurtigt en del af familien, men kræver en del tid, opdragelse og penge.
  • Kat: Kommer an på kattens temperament. Nogle elsker at ligge på skødet og blive kælet, andre vil helst passe sig selv. Ofte kræver katte ikke den store pasning.
  • Kanin: Her er der delte meninger. Kaniner er bløde og søde og hyggelige at fodre og kæle med, men de er også flugtdyr, som ikke nødvendigvis er vilde med at blive holdt og krammet. Overvej i stedet marsvin. Kaniner er forholdsvis lette at passe og kan leve både inde og ude.
  • Fugl: Kan være et sjovt kæledyr for et barn. Fugle har flotte farver, fløjter og kan blive tamme. Dog kan de larme en del og forstyrre barnet, hvis de bor på børneværelset. Fugle er generelt lette at passe.
  • Fisk: Er meget børnevenlige. De er sjove at kigge på, og akvariet giver barnet mulighed for at skabe sit helt eget undervandsunivers. Lyset fra akvariet kan endda være en god lyskilde for børn, der gerne vil have lidt lys på værelset om natten. Fisk kræver ikke den store pasning.

7-10 år – barnet kan hjælpe til og lære

Når barnet er omkring 7 år, er hjernen ifølge Lene Frahm udviklet nok til, at barnet kan aflæse kæledyrets signaler og forstå konsekvenserne ved ikke at handle efter dem. 

Barnet kan nu i højere grad hjælpe med at passe et kæledyr. Kæledyret kan endda være en god læring for barnet.

”Når barnet observerer sit kæledyr, får det en fornemmelse af, hvad dyret kan lide, og hvad det ikke bryder sig om. Barnet lærer altså at læse dyrets kropssprog og signaler. En viden, der også kan bruges på andre dyr, og i forhold til barnets kammerater,” fortæller sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.

Når barnet er under 10 år, bør du alligevel aldrig lade barnet være alene med kæledyret.

10 år eller derover – barnet kan stå for det meste

Ifølge Helen Lyng Hansen kan man ikke forvente, at barnet kan tage vare på et kæledyr, før det er 10-11 år. Nu kan barnet til gengæld gå ture med hunden, fodre katten eller hjælpe med at rense kaninburet.

Både Helen Lyng Hansen og Lene Frahm understreger dog, at ligegyldigt hvor gammelt dit barn er, vil et kæledyr altid være dit ansvar som forælder.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Før du giver barnet et kæledyr

Er du usikker på, om dit barn skal have et kæledyr, kan det være en god idé at starte med at passe en andens dyr.

”På den måde finder du ud af, om barnet reelt har lyst til at få et dyr, eller om det mister interessen efter nogle dage,” siger Lene Frahm.

Hun foreslår desuden, at man sætter sig godt ind i dyret, inden man anskaffer det. Man kan for eksempel besøge nogen, der har dyret, og se, hvordan barnet reagerer på det. Man kan også tage på messer eller udstillinger for at få mere information.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Når kæledyret dør

Ligesom os andre har et kæledyr en vis levetid. Har du valgt at give dit barn et kæledyr, vil I derfor på et tidspunkt skulle forholde jer til, at kæledyret dør.

Det kan være hårdt for både børn og voksne at sige farvel til sit kæledyr, men dyrets afgang skaber en god mulighed for som forældre at tale med sit barn om det at miste.

”Det er godt for barnet allerede i en tidlig alder at finde ud af, at døden er naturlig og uundgåelig. Børn kan godt lide forklaringer, så lad gerne barnet selv stille spørgsmålene, og forsøg at besvare dem, så godt du kan – men uden at skræmme barnet,” siger Helen Lyng Hansen.

Hvordan du præcis skal forklare barnet om kæledyrets død, afhænger af barnets alder.

Kilder: Lene Frahm, Helen Lyng Hansen, netsundhedsplejerske.dk og dyrenesbeskyttelse.dk.

Læs mere om