Derfor må du aldrig spise rå hyldebær

Kog hyldebærrene mindst 20 minutter før du spiser dem, brug dem ikke aldrig rå, hverken til smoothies eller kaperslignende, grønne syltede hyldebær.

Det er slut med at spise friske hyldebær for Viggo, der er altædende, når det gælder bær. Viggo er ikke blevet syg af bærrene, men hvis du bliver syg af rå hyldebær, sker det inden for få timer, hvor du vil begynde at kaste op og få dårlig mave.

Pas på de rå hyldebær

Hyldebær i tunge sortrøde klaser dukker op omkring os overalt i september.  Langs jernbaner, ved cykelstier, i hegn, baggårde og i haver gror den levedygtige hyld.
Varm hyldesaft og hyldesuppe fyldt med vitaminer er gode grunde til at høste hyldebær, men pas på. Hyldebær er kun spiselige, når de er blevet kogt i mindst 20 minutter. Spis derfor aldrig rå hyldebær. Brug dem ikke til smoothies og høst heller ikke de grønne, umodne hyldebær til en slags syltede, nordiske kapers.

Hyldebær kan udvikle blåsyre

”Grøn hyld indeholder stoffer, der kan udvikle giftigt cyanid, som også kaldes blåsyre, derfor skal man aldrig spise hverken umodne hyldebær, blade eller bark fra hyld,” siger professor i fødevarekemi Leif Skibsted, Københavns Universitet.
Selv om hyldebærrene er modne, må de ikke spises rå. De skal koges mindst 20 minutter for at fjerne de giftige stoffer fuldstændigt, fortæller Leif Skibsted.

Hvert år er der tilfælde af forgiftninger fra rå hyldebær

Hvert år er der mennesker, der bliver syge af at spise rå hyldebær.  I september 2012 blev 10 konferencegæster syge af smoothies med rå hyldebær. Udover dem har der de seneste 2 år været mindst 60 tilfælde af opkast og diaré på grund af rå hyldebær.

Hyldebærsaft mod forkølelse

Varm hyldebærsaft mod forkølelse er et velkendt husråd, hyldebærsaft smager kraftigt og godt, især når der koges æblestykker med i saften, og den krydres med citron.

Du kan gemme den kogte saft og varme den til en hyldebærtoddy, eller du kan jævne saften og spise den klassisk med æblestykker og tvebakker.

Sådan høster og koger du hyldebær

  • Klip klaserne af træet og put dem i en plasticpose.
  • Pas på du ikke får saft på tøjet, det er umuligt at få af igen.
  • Hjemme i køkkenet kan du klippe de groveste stilke af og koge hyldebærrene til saft i mindst 20 minutter.Si saften igennem et klæde.
  • Frys den kogte hyldebærsaft eller hæld den på skoldede glasflasker.
  • Tilsæt evt. en teske atamon, som hjælper på holdbarheden af den kogte hyldesaft.
Se, hvad vi ellers skriver om: #suppe, #saft og #hyldebær