Bærer du nag? Drop det – for din egen skyld

Nogle mennesker har meget svært ved at slippe vrede over en uretfærdig behandling. Hvad stiller man op, hvis man bærer rundt på et årelangt nag og gerne vil befri sig selv for de tyngende følelser? Samvirke har talt med praktiserende psykolog Gunni Damborg og fået nogle gode råd til at lette trykket.

For nogle mennesker, der bærer nag, kommer det til at fylde uhensigtsmæssigt meget. I virkeligheden er det et forsvar mod smerte. Et forsvar mod at mærke den ’sårethed’ eller de følelser, som en anden person har vakt i en.

Når et andet menneske har skuffet, krænket, forulempet eller såret dig

 

De fleste mennesker kender i en eller anden udstrækning til den nagende følelse af at være bitter og vred, fordi et andet menneske har skuffet, krænket, forulempet eller såret dem. Man føler sig møguretfærdigt behandlet og jokket på.

Nu ville den mest umiddelbare reaktion være at give udtryk for sine følelser og frustrationer og få sagen ud af verden, men så enkelt er det ikke altid. Vreden bliver til nag, og den bliver derinde. Samvirke har talt med praktiserende psykolog Gunni Damborg og fået nogle gode råd til at lette trykket.  De kommer her:

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lad ikke nag være et værn mod ubehagelige tanker

Som regel er nag udløst af, at man føler sig såret eller krænket, at man er ked af noget, som man ikke får italesat, og som man derfor ikke får forholdt sig til. Det bliver en passiv aggressivitet, som ligger inde i en selv og ikke bliver forløst, fordi den ikke kommer ud.

For nogle mennesker, der bærer nag, kommer det til at fylde uhensigtsmæssigt meget. I virkeligheden er det et forsvar mod smerte. Et forsvar mod at mærke den ’sårethed’ eller de følelser, som en anden person har vakt i en.

For at slippe de nagende følelser er det bedste naturligvis at tale med den person, der har gjort én ked af det, og fortælle vedkommende, hvordan man har det. Det kan sagtens være, at den anden person slet ikke er klar over problemet, og så kan en god snak måske løse hele miseren.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Man bruger energi på at fokusere på den andens fejl

Men ofte har de personer, der bærer nag, svært ved at sætte ord på deres følelser, og de har svært ved at konfrontere den person, som de føler har gjort dem uret. Og når man har følelsen af at være gjort til offer, gør man også sig selv magtesløs. Man bruger i stedet energien på at fokuserer på den andens fejl og er på den andens ’banehalvdel’. Men man kan naturligvis ikke arbejde med den andens følelser på afstand.

Hvis man ikke magter at tage kontakt til den person, det handler om, kan det hjælpe alene at tale med nogen om problemet, men kun hvis den, man betror sig til, ikke bare bekræfter én i, at man har ret, men også sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor man føler sådan - ellers er det bare med til at styrke naget. Man skal have fokus på den smerte eller det ubehag, man føler, og ikke kun have fokus på den ’idiot’, der har generet én.

Se situationen udefra

Hvis man har tendens til at bære nag, kan årsagen være, at man svært ved at analysere en situation med et vist overblik. Her kan det hjælpe at grunde lidt over, hvorfor man egentlig lige blev så ked af det i dén situation. Ofte kan det være en lille detalje, der kommer til at fylde utroligt meget.

Måske minder situationen om andre situationer i ens liv, hvor man har haft samme oplevelse. Udefra kan det nogle gange se helt latterligt ud, at en detalje kan få så voldsomme konsekvenser og få en person til at bære nag i så lang tid. Men hvis man tidligere har oplevet noget lignende, bliver den seneste episode lagt oven i de øvrige. Så bliver nagfølelsen ikke alene relateret til den ene situation, men til mange andre situationer.

Endelig må man ikke undlade at spørge sig selv, om man ikke på nogen måde har del i det, der skete. Det har man ofte.

Øv dig i at tilgive og sige pyt – om ikke andet så for din egen skyld

Det kan være en lettelse at kunne sige pyt til mere eller mindre ligegyldige situationer. Spørge sig selv, om man virkelig vil bruge sit liv på at bære rundt på så tyngende tanker. Man kan også vælge at tilgive for sin egen skyld for at gøre sig fri af det.

Man begynder for eksempel ikke at føle nag til en person, der har lavet en bule i bilen. Når man bærer nag, er det altid i forhold til en person, man har en relation til. Her kan ’naget’ komme til at fylde så meget, at man helt glemmer alle de andre gode ting, der er i relationen.

Med tiden vil ’naget’ nok fordufte ganske langsomt. Det bliver udvisket, fordi der sker så meget andet i ens liv, men hvis det er, fordi man bliver krænket af en anden, og det i stedet fylder i ens bevidsthed, er man lige vidt.