ost

10 tip til osteelskere

Se, hvordan du finder den mest cremede brie, hvordan du skærer osten, hvordan du beregner ost til dessert, og hvordan du opbevarer osten i køleskabet.
  1. Ud af køleskabet. Osten skal ud af køleskabet 1 time inden servering, men pak den først ud af emballagen i sidste øjeblik, så overfladen ikke bliver tør.
  2. Læg ikke vindruer ovenpå. Læg aldrig tilbehør som vindruer eller radiser på osten. Læg det ved siden af, så ost og tilbehør ikke tager smag af hinanden.
  3. Spis sødt til blå oste. Blåskimmelost smager fint sammen med noget sødt, for eksempel honningristede nødder, modne pærer eller tørrede frugter. Prøv også at røre lidt blåskimmelost ud i salatdressingen.
  4. Skær osten rigtigt. Skær den runde ost ud som en lagkage. Skær den trekantede ost fra spidsen og langs den ene side, så den trekantede form bevares. Skær faste oste i skiver eller blokke. Brug altid en ren kniv pr. ost, fordi oste meget nemt optager aroma og smag fra hinanden. Små, skarpe urteknive er perfekte til at skære ost med.
  5. Beregn mængden rigtigt. Serverer du ost som dessert, skal du beregne cirka 100 gram pr. person. Beregn samme mængde til frokost. Beregn 250 gram til hver, hvis du serverer ost som et helt måltid med for eksempel brød og tilbehør.
  6. Nem forret med gedeost. Du kan lave en nem forret med gedeost i ovnen. Læg en skive gedeost på et stykke brød, og gratiner det i ovnen på 225 grader i cirka 12 minutter. Server forretten med salat.
  7. Find den mest cremede brie. Kan du lide brieoste, der smager af meget, så kig på sidste holdbarhedsdato, og vælg den ost, der er tættest på. Hvis du vælger den ældste ost, får du ost med mest smag og den mest cremede konsistens.
  8. Prøv hvidvin til osten. Det er tradition at drikke rødvin til ost, men ofte smager hvidvin i den lidt søde ende bedre. Alsace hvidvin er et godt valg til ost. Hvis du helst vil have rødvin, er det en god ide at undgå rødvin med højt indhold af tanniner. Italiensk Chianti Classico eller vine på shiraz-druen kan også være gode valg til ost.
  9. Vælg brød til ost. Rugbrød og andet godt brød er altid vellykket til ost. Bag eventuelt et brød med rosiner eller nødder.
  10. Pak osten godt ind. Ost opbevares bedst ved en konstant temperatur på cirka 5 grader. Osten opbevares bedst i den emballage, den er købt i. Hvis den ikke er tilstrækkelig, kan osten yderligere lægges i en plasticpose. Uemballeret ost pakkes i alufolie, husholdningsfilm eller madpapir og derefter i en plasticpose. Nogle oste tåler ikke tryk og stød, så du bør aldrig stable dine oste på køl. Lad ikke ostene komme i berøring med hinanden, da evt. skimmel fra ost kan overføres til andre oste.

Kilder: Landbrug og Fødevarer, Ostehjørnet, Club de Président.

Læs mere om