Vil du med til globryllup?

Telt i haven, gom i anorak og alternativ brudevals. Samvirke har været til 5 meget forskellige globryllupper og stiller skarpt på brudene.

Frida Guldborg Rytter, 27 år, Programmic Specialist hos DiscoveryNetwork. Vielse: 24. februar 2018

»Vi valgte at holde et afslappet og intimt bryllup, og det var helt perfekt for os. At vi overhovedet skulle giftes, aftalte vi over opvasken 3 måneder før brylluppet. Vores søn Anker skulle døbes, og så tænkte vi, at vi lige så godt kunne slå tingene sammen. Så vi sendte en sms rundt med beskeden: »Vi skal giftes. Vi håber, I kan komme«. Senere sendte vi dog en mere officiel invitation. 

2 dage inden brylluppet fandt vi en video på You-Tube og øvede brudevalsen. Vi blev enige om, at hvis vi bare dansede hurtigt nok, kunne folk ikke se fejlene.Vi havde det sjovt og trådte hinanden lidt over tæerne. 

Man bliver sådan lidt voksen, når man er blevet gift. Pludselig er man nogens kone. Vi fik lavet vores ringe ud af et hvidguldsarmbånd, jeg har fra min mormor, og de er vigtige for mig.

Det er en smuk tanke at sige ja til hinanden, men tingene er som før. Intet har ændret sig.«

Josepha Katarina Lauth Thomsen, 30 år, studerer performance design. Vielse: 18. juli 2018

»Hvis vi kunne have holdt brylluppet i Grønland, havde vi gjort det, men det kunne ikke lade sig gøre økonomisk. I stedet prøvede vi at få så meget grønlandsk kultur ind i brylluppet som muligt. Vi havde for eksempel en grønlandsk præst, og vi holdt receptionen som en traditionel kaffemik i det Grønlandske Hus i København. Grønlandsk kaffemik minder meget om et sønderjysk kaffebord. 

Det var vigtigt for mig, at min mand, Thomas, og jeg også var grønlandske i vores påklædning, men det er ikke nemt at finde grønlandsk tøj i Danmark. Jeg har nok været i gang i godt et år for at finde de forskellige dele, men det endte med at blive rigtig godt. Jeg havde fundet nogle støvler i Den Blå Avis, som var en moderne fortolkning af kamikker. Og så havde jeg en østgrønlandsk amaut (nationaldragt, red.) på – lavet af min mor – med grønlandske perler. Thomas bar en vestgrønlandsk anorak fra Nuuk, som jeg gav ham i 30-års fødselsdagsgave.« 

Alaa Al-assadi, 26 år, arbejder i Københavns Lufthavn,  Kastrup. Vielse: 19. august 2018

»I palæstinensisk kultur er det tradition, at gommen kommer med en gruppe musikere og henter bruden hjemme. Jeg kunne høre trommeslagerne ankomme ude på gaden. Hele villavejen kunne høre dem, og naboerne kom ud og kiggede. 

At blive gift er virkelig stort. I vores kultur flytter man først hjemmefra, når man bliver gift. Jeg har boet hjemme indtil nu, så det er en stor omvæltning. Min mand kom ind med 6 trommeslagere og masser af musik. Da han så mig, sagde han bare »wow, hvor ser du godt ud«. Jeg kan stadig blive genert og flov, når han siger søde ting til mig. Han gav mig brudebuketten og et kys på panden, og så klappede familien. Vi var omkring 30 mennesker.

Da vi skulle videre, gik min mand og jeg forrest, og resten af familien fulgte efter. Der blev trommet hele vejen ud. Vi skulle ind til Brønshøj og kørte i bryllupsoptog – nok 20 biler – gennem København. Nogle dyttede, andre hørte høj musik, klappede og dansede i bilerne.

Berit Malmdorf Warncke, 48 år, wellness-massør.  Vielse: 2. juni 2018

»Forrige år holdt vi en fest, hvor vi samlede vores fælles venner. Der overraskede jeg alle ved at holde en tale for min kæreste og synge "Marry me" med Bruno Mars og fri til ham. 

Vores bryllup var storslået. Vi havde inviteret 140 gæster. Jeg har altid ønsket mig en kæmpe havefest, så vi holdt brylluppet i vores egen have. Der var pavilloner med sofagrupper, hvor gæsterne kunne sidde i liggestole, der var bålsteder, kæmpe candybar, hvor folk kunne blande slikposer, og vi havde hængt en masse lyskæder op. Vi har en stor mark, hvor vi havde lavet et kirkeareal, og vi havde købt en prædikestol til præsten. 

Jeg sang "Du er alt", mens jeg gik op ad vielsesgulvet, og da vi var blevet viet, dansede vi ud til "Top of the world", og folk var helt vilde. 

Vi dansede starten af den klassiske brudevals, så folk skulle tænke, at nu går brudevalsen i gang. Men jeg gad ikke at danse den traditionelle. Efter 20 sekunder blev der sat "You’re the one that I want" fra Grease på, og så gik folk tættere på os, imens vi gav den max gas.«

Anja Jargil, 37 år, frisør.  Vielse: 8. september 2018

»Jeg plejer at sige, at jeg lider af juletræssyndrom. Jo mere tingeltangel, jo bedre. Men på den her dag ville jeg bare have klassisk, old school glamour. Jeg fik syet en helt fantastisk kjole, som jeg selv tegnede sammen med skrædderen.

I invitationen havde vi bedt folk om bare at give den gas. Alle mine veninder har en fælleinteresse for blonder, glimmer, pang og pailletter, så der var bare vildt tøj og farvestrålende hår overalt. 

Hverken jeg eller min mand, Joachim, er religiøse, så vi valgte at holde vielsen i Ørstedsparken i København. Joachim og jeg havde en romantisk frokost i parken inden brylluppet, og så lå der brugte kondomer i vandkanten. Det er sgu’ sjovt. Man er i hvert fald ikke i tvivl om, at der er foregået en masse kærlighed i den park.

Brylluppet var måske utraditionelt, men det var enormt meget os. Jeg har aldrig krammet så mange på så kort tid. Det har bragt mig og Joachim endnu tættere sammen. Jeg er rørt og fuld af kærlighed.« 

Læs mere om