ris

Kend forskellen på 8 forskellige slags ris

Ris er hvide – men de kan også være brune, røde, klistrede og fuldkorn. Risene på Coops hylder kommer fra lande over hele verden, og langt de fleste der ringer til Coop spørger, hvorfor ris lugter? Få forklaringen og bliv klogere på ris

Hvor meget ris spiser man?

Du skal beregne 1 dl ris pr. person til et almindeligt måltid. Er du meget sulten, så kog 1,5 dl. Mængden gælder for stort set alle sorter af ris. 

Hvordan skal ris opbevares?

De fleste slags ris kan tage smag efter andre varer i skuffen eller skabet. Du bør derfor opbevare ris i en beholder, der slutter tæt – eller langt fra krydderier, der har en kraftig duft. De fleste ris kan holde sig 12-16 måneder efter produktion. 

Ris er ikke weekendmad

Ris hører til aftensmaden på mandage, tirsdage, onsdage og torsdage, viser en undersøgelse af danskernes risvaner. I øvrigt spiser man mere ris, jo yngre man er, og jo længere østpå i Danmark man bor. I hovedstadsområdet spiser man 22% mere ris end landsgennemsnittet. På Fyn, i Nordjylland og Sønderjylland spiser man 15% mindre end gennemsnittet.

Hvorfor lugter ris?

Basmati- og jasminris er aromatiske rissorter, der er kendt for deres dufte. Basmatiris har en meget karakteristisk duft af nødder og korn, mens jasminris dufter af blomster og popcorn. Duften varierer alt efter indhold af mineraler, og hvor risene er dyrket, og da supermarkederne nogle gange har partier fra et land og andre gange et andet land, kan duften på risene skifte.

Jasminris mister duften over tid, mens basmatiris udvikler smagen over tid.

I Asien efterspørges ris med dufte, og de regnes som særlig høj kvalitet, mens vi i Skandinavien foretrækker, at risene er så neutrale som mulige i duften.

Ris optager nemt lugte fra omgivelserne, så tørrestedet, opbevaringslængden, transportformen og luftfugtighed undervejs kan påvirke duften. Ris kan f.eks. tage smag af krydderier, hvis der tørres krydderier i nærheden af, hvor risen opbevares, inden den sendes til Europa. 

Skal risene skylles?

Ja, du bør altid skylle ris, inden du koger dem. De fleste ris bliver slebet, og der gemmer sig altid lidt støv fra slibningen i risene. Når du skyller risene, får du et pænere resultat, når risene bliver serveret.

Ris indeholder også arsen, der i høje doser kan være kræftfremkaldende. Forskere er dog uenige om, hvorvidt danskernes indtag af ris forøger risikoen for kræft, men skyller du ris, kan du skylle en del af det uorganiske arsen af risene. 

Læs mere om