Derfor virker naturen beroligende
Grønt er godt for sjælen
Når vi er stressede, er det især lyden af vand og dyr og oplevelsen af den uberørte natur, der virker beroligende på os. Det konkluderes i en undersøgelse af to svenske forskere Ulrika Stigsdotter og Patrick Grahn. De to forskere har delt naturoplevelser op i otte basiskarakterer, og det er forskellige karakterer, der tiltaler os i forskellige situationer:
- Det rolige: Lyden af vand og dyr
- Det vilde: Det uberørte og mystiske
- Det artsrige: Fornemmelsen af liv
- Rum for tanke og vederkvægelse: En verden uden støj og krav
- Fælled- og englandskab: Den åbne plads til samvær
- Haven: Det indhegnede, trygge rum, hvor børn kan lege
- Fest: Tivoli, Dyrehavsbakken eller lignende.
- Kulturen: Den historiske plads, monumentet
Er man stresset og urolig, har man mest glæde af det rolige med lyden af vand og dyr og det vilde, der er mystisk og uberørt. Hvorimod haven tiltaler de mindre stressede, og oplevelser i forlystelseshaver tiltaler mennesker, der er i følelsesmæssigt overskud og kan rumme mange mennesker og støjende aktivitet under åben himmel.
Lægen kan give natur på recept
Naturen som behandling for uro og stress med terapihaver, som man også har dem i Sverige, breder sig og findes overalt i Danmark fra Nordjylland til Bornholm, og antallet af naturlige terapisteder vokser. Spørg din læge. Måske kan du også få natur på recept i stedet for beroligende medicin, hvis tilværelsen gør ondt.
Natur forebygger stress
Ideen om terapihaver stammer fra USA og England, hvor sygeplejersker efter Anden Verdenskrig opdagede, at hjemvendte soldater havde psykiske problemer. Både i Danmark, Sverige og Holland er der forsket i, hvorfor naturen virker helbredende og beroligende.
Danske resultater fra Skov og Landskab ved Københavns Universitet fortæller, at 93 procent af os kommer i bedre humør, når vi er i naturen. Spørgeundersøgelser fra Sverige og Holland konkluderer desuden, at jo længere tid folk opholder sig i grønne områder, des færre stresssymptomer har de.
Naturen kan være som en kappe, man hyller sig ind i, hvis man er utryg eller stresset, og naturen stiller ingen krav til os om at vise særlige opmærksomhed over for nogen.
Naturen stimulerer vorers sanser
Naturen stimulerer os, så vi for eksempel kan mærke, om vi fryser, eller om vinden blæser i håret, men det er ikke stimulanser, der sætter os i alarmberedskab. Vejret og naturen giver os derimod undervisning i, hvordan vi accepterer situationer, vi ikke er herre over.