5 myter om kødtilberedning
Frikadellefarsen skal hvile
»Lige en times tid i køleskabet.« Sådan lyder det tit, når der skal frikadeller på bordet til aftensmaden, og farsen lige skal hvile lidt, inden frikadellerne formes og smides på panden. Men der er intet hold i det gamle husråd, for farsen bliver ikke fastere af at stå i køleskabet. Den tager dog ikke skade af det, så hvis du vil være i god tid, kan du sagtens stille den i køleskabet, før middagsgæsterne kommer.
Fedtkanten giver smag til kødet
Fedt smager godt. Sandt nok, men det giver ikke smag til selve kødet, for kød kan ikke optage fedt. Så hvis du er typen, der alligevel skærer fedtkanten fra bøffen eller koteletten, når den havner på tallerkenen, kan du lige så godt skære den af, inden du steger bøffen. Fedtkanten har således heller ikke betydning for saftighed eller mørhed af din bøf eller kotelet.
Kød skal hvile
»Ellers ryger alt saften jo ud på skærebrættet!« Det er sandt nok, at noget kødsaft ryger ud på skærebrættet, hvis du skærer din steg, lige efter du har taget den ud af ovnen. Men den mængde saft, der lægger sig på skærebrættet, er den samme, som trækker ud af stegen, hvis du lader den hvile, inden du skærer den ud. Hvile har heller ingen betydning for smag og mørhed, men du behøver dog ikke helt skrotte ideen om at lade din steg hvile: En tommelfingerregel er, at en steg tilberedt ved en temperatur på omkring 200 grader i ovnen stiger cirka 10 grader i kernetemperatur på 10 minutter. Så du kan spare på energien ved at lade stegen hvile.
Salt på råt kød trækker saft ud
Det er faktisk omvendt, selvom mange stadig først putter salt på kødet, når der er stegeskorpe. Du skal altså salte kødet, før du kommer det på panden - og det kan faktisk være en god idé at salte kødet 15 minutter eller endda helt op til et døgn før. Det giver nemlig mere smag, da saltet trænger ind i kødet. Stegesvindet er også lidt mindre ved saltning på råt kød end ved tilberedt kød.
Kødets porer skal lukkes
Hvis kødsaften vil ud, så kommer den ud - så her hjælper stegeskorpen ikke. Det er i alle tilfælde centrumtemperaturen på kødet, som afgør, hvor meget væske kødet kan holde på - og hvor saftigt det derfor er. Husk dog, at du med fordel kan brune dit kød - simpelthen fordi det giver en god smag, men hvis du kun bruner for at holde på saften, er der ingen grund til det.