Feder kulhydrater?
»Nej, kulhydrater feder ikke,« siger cand.scient. i human ernæring Per Brændgaard.
Det, der feder, er, at maden indeholder flere kalorier, end vi forbrænder. Hvis vi vil tabe os, skal vi sørge for at få en negativ kaloriebalance, det vil sige, at vi skal have færre kalorier, end vi forbrænder. Hvordan vi så opnår de færre kalorier, har ikke betydning for vægttabet. Det betyder ikke noget særligt, at vi opnår færre kalorier ved at undgå kulhydrater. Kun kaloriebalancen tæller.
Sved i håndfladerne, en følelse af oppustethed, fedme og et blodsukker, der sendes op og ned i rusjebanetur, er nogle af de egenskaber, der tilskrives kulhydrater i mange kure og populære ernæringsteorier som LCHF, men ifølge Per Brændgaard hverken feder kulhydrater eller sætter blodsukkeret i uoprettelige svingninger.
Kroppen kan selv holde et godt blodsukker
»Der er to former for kulhydrater. Der er optagelige kulhydrater, stivelse og sukker, som giver brændstof til hjernen og musklerne, og der er uoptagelige kulhydrater, som er kostfibre, der er vigtige for fordøjelsen, forebygger forstoppelse og diarré og nærer de sunde bakterier i tarmen. Hvis du spiser efter kostrådene, får motion og ikke har diabetes, kan din krop selv finde ud af at holde et godt blodsukker.«
Hvis du vil undgå at spise for meget, er det en god idé at spise mad, der mætter, fortæller Per Brændgaard. Hvis vi får for meget af den mad eller de drikkevarer, der har en lav mætningsgrad og samtidig er rige på kulhydrater, øger det risikoen for at tage på, fordi vi nemt kommer til at indtage flere kalorier, end vi forbrænder.
Sådan skal din kost sammensættes
Ifølge de 10 danske kostråd og de nye nordiske ernæringsanbefalinger skal din kost stykkes sådan sammen:
- Kulhydrater: 55-60 procent
- Protein: 10-15 procent
- Fedt: Maks. 30 procent
Spis kulhydrater der mætter
Sodavand, slik, kager og hvidt brød er eksempler på kulhydratrig mad, der har en lav mætningsgrad. Hvis kulhydraterne kommer fra fuldkorn, kartofler, grøntsager eller frisk frugt, er det svært at spise for mange af dem, fordi vi bliver mætte.
»Vi kan godt leve uden kulhydrater, men det vil gå ud over vores velbefindende. Det er en bedre idé at lade forskellige kulhydratrige madvarer indgå i en varieret kost. Både sukker og stivelse kan indgå i mad, der trækker anden sund mad med. Stivelse trækker fuldkorn, og sukker trækker frugt. Man kan altså ikke sige, at kulhydrater feder og er usunde. Vi spiser ikke kulhydrater, vi spiser mad, og kulhydrater indgår i sund mad som fuldkorn og frugt, men sund mad skal selvfølgelig indeholde andet end kulhydrater,« siger Per Brændgaard.