16 gratis oplevelser i København

En tur til København behøver ikke at være dyr, byen har mange gratis eller billige sommerfornøjelser for hele familien! Tag en dukkert i et af hovedstadens havnebade, leg på et af byens aktivtetstage, se byen oppefra i Christiansborgs Tårn, find kæmperne i skoven eller hyg og spis i Huset Absalon

Superkilen

Tag et spil skak, spil basket eller nyd frokosten på Superkilen, som er en unik urban plads i Mimersgadekvarteret. Superkilen består af:

  • Den røde Plads (billedet) med det moderne, urbane liv, der indeholder caféer, musik og sport.
  • Det sorte Marked, som er en klassisk plads med springvand og bænke.
  • Den grønne Park, hvor du for alvor kan  slå lysten til picnic, sport og gåture med hunden løs.

Læs mere om Superkilen

De Seks Glemte Kæmper

Tag på jagt efter de seks imponerende trækæmper, som gemmer sig i skovene uden for København. De gemmer sig vest for centrum af København.

Du kan støde på de seks kæmper rundtomkring i seks forstadskommuners naturområder. Kæmperne gemmer sig på bakketoppe, ved vandet og i idylliske lysninger et stykke fra Københavns mest besøgte attraktioner. Kunstneren, Thomas Dambo, har netop valgt at placere kæmperne uden for København for at lokke københavnerne og turisterne ud at opleve den flotte natur.

De skæve træskabninger er ikke kun imponerende kunstværker, men er også beregnet til at klatre på eller ind i.

Du kan finde troldene på kortet

Læs mere om De Seks Glemte Kæmper her 

Du kan i øvrigt også finde trolde på Amager, Christiania, i Nordhavn og Sydhavn.

De københavnske havnebade

Ved Københavns havnebade kan sommervarmen nydes med familie og venner. De 3 største havnebade er Havnebadet Islands Brygge (billedet), Copencabana ved Fisketorvet og Havnebadet Sluseholmen, hvor der alle 3 steder er livreddere i sommersæsonen. Det samme er der på Badeanstalten Helgoland i Amager Strandpark og Svanemøllestranden på Østerbro.

Du må gerne hoppe i Københavns Havn for at bade flere steder. Der er badezoner: på Islands Brygge ud for Halfdansgade og i Havnevigen, på Refshaleøen ud for café Halvandet og Søndre Refshalebassin samt i Nordhavn ved Sandkaj. Du finder også badezoner ved Havnevigen på Amager, ved Kalvebod Brygge og ved caféen La Banchina på Refshalevej.

Badezoner er karakteriseret ved:

- at de alene er markeret med bøjer og flyderør og altså ikke er omkranset af et fysisk anlæg

- at der ikke er livreddere til stede, og al badning foregår på eget ansvar

- at du kan bade døgnet rundt

Det er forskelligt, om badene har faciliteter som børnebassin, så det er en god idé at undersøge det hjemmefra, inden man tager ud og soler sig i vandkanten.

Læs mere om de 3 havnebade

Læs mere om badezonerne

Aktivitetstaget Bella ligger i Bellakvarter tæt på Bella Center i København

Konditaget Lüders og Aktivitetstaget Bella

 

Kom op i højderne og brænd lidt krudt af! To steder i København kan du finde aktivitetstage på toppen af bygninger.

24 meter over havets overflade på toppen af et parkeringshus ved Nordhavn med udsigt over vandet er Konditaget Lüders placeret med smuk udsigt over Øresund. Taget er et aktivitets- og byrum med mulighed for at dyrke crossfit, spille panna fodbold (fodbold én mod én på en lille, rund bane) eller hoppe på trampoliner hele sommeren. Konditaget er åbent 7-22 alle dage sommeren gennem.

 

Tæt ved Bella Center på Amager finder du Aktivitetstaget Bella, hvor du for eksempel kan spille basket, besøge legeparken eller klatre. Du kan også få det til at kilde i maven på den 16 meter lange rutsjebane. Der er aktiviteter for hele familien. Der er åbent alle dage fra 7 til 21.

 

Læs mere om Aktivitetstaget Bella

Læs mere om Konditaget Lüders på By og Havns hjemmeside

Byvandringer på kirkegårdene

Hvad kan man lære ved at kigge på gravsten? En del, faktisk. Tag med, når Københavns Kirkegårde inviterer på gratis kirkegårdsvandringer sommeren igennem. Programmet offentliggøres på nedenstående link omkring 1. juli.

Du kan blive klog på kvinderoller og kvinders rettigheder set gennem en kirkegård, eller deltag i en af de tematiserede rundvisninger, hvor der er fokus på enten naturforskere, komponister eller de sygdomme, byens borgere er blevet ramt af. 

På kirkegårdene findes masser af natur. De stille oaser midt i byen er kæmpestore og byder på levesteder for alt for fugle til bestemte egernarter, der i hovedstadsområdet kun findes på Vestre Kirkegård. 

Du kan også prøve en digital kirkegårdsvandring på Assistens Kirkegård eller Vestre Kirkegård. Mere information er på linket.

Læs mere om kirkegårdsvandringerne

Kæmpekirke og unikke gavlmalerier i Nordvest

Brug en eftermiddag i Nordvest, der på få år har udviklet sig fra en træt del af hovedstaden til en tjekket bydel.

 

Start med en vandretur ad Rentemestervej fra Nørrebro mod Bispebjerg. Efter 10 minutters gåtur møder 16 imponerende kunstværker dig! Da boligerne på Rentemestervej, Møntmestervej og Utterslev Torv skulle renoveres, blev endegavlene på 16 blokke dekoreret med gavlmalerier af kendte kunstnere som Husk Mit Navn og japanske Lady Aiko.

 

For enden af Rentemestervej ligger Utterslev Mose, der engang var en del af Vestvolden og dermed Københavns fæstning. I dag er mosen et rekreativt område med rigt dyre- og planteliv i og omkring de 3 store søer. Du kan selv bestemme, om du vil gå rundt om 1, 2 eller 3 søer – vandreturen er alt fra 3 til 8 kilometer.

 

København er stort set flad, men nordvest for centrum ligger Bispebjerg, der er en af hovedstadens højeste bakker. Allerede langt fra Bispebjerg kan man se Grundtvigskirken, der med sine 49 meter høje tårne strækker sig mod himlen. Kirken er et besøg værd. I det imponerende kirkerum er der ved særlige lejligheder plads til 1300 siddende gæster. Kirken kan i øvrigt ses fra vandrestierne omkring de 2 østligste af søerne i Utterslev Mose.

 

Læs mere om kunstværkerne på gavlene

Læs mere om Grundtvigskirken

Læs mere om Utterslev Mose

Greenkayak - saml affald og lån kajakken gratis

Københavns Havn er kendt for at være så ren, at man kan bade i den. Hos nonprofit-initiativet Green Kayak vil man gerne bevare havnen ren, og derfor kan man låne en kajak gratis i op til to timer, mod at man på sejlturen gennem havnens kanaler samler affald op i kajakkens spand. Når du kommer i land, bliver affaldet vejet, og du skal lægge et billede af turen op på de sociale medier.

Kajakkerne kan bookes i forvejen og skal hentes ved Børskaj i det centrale København.

Læs mere om miljøkajakkerne

Know Your ’Bro – digitale byvandringer på Nørrebro og Vesterbro

Ruten Know Your ’Bro tilbyder et autentisk tvist til dit besøg i København, hvor du får udfoldet de cool, hippe og mangfoldige kvarterer Nørrebro og Vesterbro.

På Nørrebroruten kommer du gennem det unge, multikulturelle Nørrebro og gør stop ved det sidste hvilested for kendte danskere som H.C. Andersen og Niels Bohr. Du hænger også ud på Dronning Louises Bro. Du får også et indblik i Nørrebros moderne historie – og kampene mod myndighederne.

På Vesterbroruten besøger du Kødbyen, hvor kvæg tidligere blev slagtet, men Som i dag er et iværksættermekka og et yndet sted at spise. Du kan også få beretningen om Sorte Hest, der tidligere var det sidste sted, man kunne overnatte, hvis rejsende nåede frem til København, efter at byportene var låst. Sorte Hest var i øvrigt nabo til Københavns galge.

Få adgang til den digitale guide på: knowyourbro.dk, hvor du kan folde vandrekort, historier og billeder ud.

Læs mere om vandreruterne

Marmorkirken - og vagtskifte på Amalienborg slot

Marmorkirken er med sin kuppel ikke en typisk måde at bygge en folkekirke på, men sving forbi Marmorkirken, der er en arkitektonisk perle, som ligger mellem Store Kongensgade og Bredgade. Lad dig fascinere af kirkens imponerende ydre og indre. Sæt dig på en bænk og nyd stilheden.

Når du forlader kirken, så læg mærke til udsigten: Du ser lige gennem Amalienborgs slotsplads til Operaen i København. Timer du dit besøg i Marmorkirken, kan du ved middagstid se vagtskiftet på Amalienborg.

Læs mere om Marmorkirken

Læs mere om vagtskiftet på Amalienborg

Gratis entre til egyptiske sarkofager, Københavns historie og store skulpturer

Hvordan har Københavns historie formet sig? Tag med på en rejse gennem tiden og gennem de københavnske kvarterer i det nyåbnede Københavns Museum. Der er gratis entre om onsdagen, så forvent mange besøgende. Andre dage koster entre 90 kroner.

Thorvaldsens Museum (billedet), der rummer skulpturer lavet af den fantastiske billedhugger Bertel Thorvaldsen og andre kunstnere på hans samtid, er gratis at besøge hver onsdag.

På Glyptoteket, der har en kæmpesamling af kunstværker og ikke mindst kulturhistoriske genstande fra Egypten, det antikke Grækenland, Etrurien og Romerriget samt dansk og fransk kunst, kan man komme ind gratis den sidste onsdag hver måned + på udvalgte mærkedage. Som noget nyt gælder den gratis entre også på særudstillinger. Hold øje med Glyptotekets hjemmeside for mærkedage og andre tilbud.

Københavns Museum

Glyptoteket

Thorvaldsens Museum

Folkehuset Absalon

Absalon er din dagligstue, et forsamlingshus, en morgenmadscafé eller dit lokale spilsted. En lille oase af hjem på Vesterbro. Du spiser sammen med 180 andre mennesker, og i det legesyge folkehus på Sønder Boulevard kan man samle sig om mad og aktiviteter såsom bingo, bordtennis og film- og musikarrangementer i uformelle omgivelser.

Folkehuset ligger i en gamle kirkebygning, som nu skaber rammerne for en hyggelig dag eller aften med gamle eller nye venner.

Absalon har fokus på at få inddraget alle skikkelser – store som små. Der er mildt sagt noget for alle, som kan lide spil, leg, kultur og et budgetvenligt måltid mad til den daglige fællesmiddag, som trækker ud på den grønne stribe på Sønder Boulevard om sommeren, når vejret er til det.

Se hvad dagen byder på i Folkehuset Absalon

Havneringen - den ultimative gå- eller cykeltur langs det blå København

Find cyklen eller vandreskoene frem og lad dagens udflugt gå langs Havneringen, der slanger sig gennem København K, Holmen, Christianshavn, Islands Brygge, Amager, Sydhavnen og Vesterbro. Ruten giver et fantastisk indblik i, hvor alsidig København er, og ruten blander by og bynær natur på smukkeste vis.

Du kommer forbi uspolerede områder og kendte attraktioner. Ruten er i alt 13 kilometer lang, men du kan også tage de kortere versioner: 2, 4 og 7 kilometer.

Læs mere om turene langs havneringen

Udstilling i Magasin du Nords museum 2022

Fra Gedser til Skagen – besøg Magasins lille museum

Gemt inde i det store stormagasin finder du et lille museum med gratis adgang. I 2022 fortæller Magasin du Nords Museum historien om dengang, stormagasinet kunne findes i ikke mindre end 200 forskellige byer.

 

På museet kan du blandt andet se en reportage fra dengang, hvor de første rulletrapper blev installeret, ligesom billeder, varer og plakater fortæller om mode, tidsånd og alt det, vi har ønsket os eller købt de sidste mere end 140 år.

 

Læs mere om Magasin du Nords Museum

 

Landbohøjskolens have på Frederiksberg

3 hemmelige haver på Frederiksberg

Botanisk Have på Østerbro kender du sikkert – og haven er åben hver dag til 18.00 i sommerhalvåret. Haven har mere end 400 år på bagen, og du kan blandt andet finde store, blomstrende bede, et aboret med gamle træer, stenhøj og meget mere. Fælledparken, Kongens Have og Kastellet er også velkendte for de fleste københavnere og turister – men hvorfor ikke besøge nogle af de haver og parker, hvor de lokale gemmer sig på sommerdagene?

 

For enden af Frederiksberg Allé, der er det nærmeste, Danmark kommer på en parisisk boulevard, finder du Haveselskabets Have lige ved indgangen til Frederiksberg Have. I Haveselskabets have kan man forsvinde mellem stauderne, få udsyn over plænen, tage et hvil på en af de mange bænke eller se den blå himmel og drømme sig væk fra storbyen.

 

På Frederiksberg finder du også Landbohøjskolens Have, der egentlig er flere forskellige haver tilknyttet Københavns Universitet. Haven blev anlagt i romantikken, og du kan se mange elementer fra landskabshaverne – bare midt i København. Du kan vandre i skove og lunde eller nyde synet og lugten fra de udsprungne blomster.

 

Lindevangsparken blev fredet i 1960 – og er i dag et sandt mekka for børnefamilier. Der er soppebassin, mulighed for at spille bold eller give sig i kast med forhindringsbanen. I 2015 blev parken renoveret, så den fungerer som en del af byens skybrudssikring. Det har betydet mere vild natur, flere niveauforskelle og en helt nytænkt park. Gennem sommeren er der forskellige aktiviteter for store og små: Jazz for kids, træklatring, besøg af en klovn og meget andet!

 

Læs mere om Haveselskabets Have

Læs mere om Landbohøjskolens Have

Læs mere om Lindevangsparken (åbner i Facebook)

 

Gratis film i Børnebiffen

I Cinemateket kan børn på hverdage gratis se film - i weekenderne koster billetten lidt.

Filmene er udvalgt, så de passer til børnenes alder i forhold til varighed og indhold. Der vises filmperler fra hele verden: Animationsfilm, dokumentar- og kortfilm samt ikke mindst klassikere som fortjener et gensyn på det store lærred.

Husk at holde dig orienteret om program og bestilling af billetter på linket.

Børnebiffen går på sommerferie i midten af juli.

Læs mere om Børnebiffen

Udsigt med tårnet på Christiansborg og Folketinget

Fantastisk udsigt over hovedstaden fra Folketingets tårn

»Har du nogensinde set København fra en DC9?« Sådan lyder spørgsmålet i Peter Bellis sang. DC9’erne flyver ikke længere, men du kan se hele København fra tårnet over Folketinget. Fra udsigten 44 meter over jorden kan du finde alle hovedstadens kendte steder: Tivoli, Hovedbanegården og søerne, ligesom du nemt kan se Øresundsbroen og til Malmø.

 

Kigger du efter, kan du se gader, bygninger og detaljer, du måske aldrig har lagt mærke til før!

 

Læs mere om at besøge Tårnet på Christiansborg Slot