4 fejl, du gør, når du laver frikadeller
4 formastelige frikadellefejl
Frikadeller findes i alle afskygninger og er en meget subjektiv størrelse, så man skal vare sig med at kritisere andres yndlingsopskrifter. Spørger man Lars Sonne-Hansen, der er forstander og underviser på Suhrs Højskole Madakademiet, er det ikke bare et spørgsmål om at røre en fars sammen, hvis man vil opnå det perfekte resultat. Det kræver rettidig omhu i alle trin. Her viser han faldgruberne undervejs:
1. Du bruger kun én slags kød
Det er ikke super godt at lave farsen af svinekød alene. Fars er i virkeligheden en emulsion - dvs. en blanding af for eksempel væske og fedt, der ellers ikke kan opløses i hinanden, og derfor er den ene fordelt som fine, ofte mikroskopiske dråber i den anden. Der skal noget kalv eller lam i for at lave en god emulsion - også for smagens skyld, for der er ikke voldsomt meget smag i svinekød. Det er vel også derfor, at slagtere i gamle dage solgte hakket kalv og flæsk.
2. Du glemmer at røre kødet sejt med salt
Man kan godt smække alle ingredienser sammen på én gang, det giver bare ikke det bedste resultat. Det er vigtigt, at man først rører kødet sejt med saltet, for det har stor betydning for, hvor meget væske farsen efterfølgende kan binde. Så undgår man at skulle hælde en hel masse mel i for at forhindre frikadellerne i at flyde ud. Faktisk skal man kun justere en smule med mel til allersidst.
3. Dine løgstykker er for store
Løg giver en god smag - men man skal ikke møde store løgstykker i farsen. Løg i frikadeller skal være revet eller blendet. Det samme gælder alle andre grønsager. Hvis man ikke kan lokke grønsager i sine børn, er frikadeller en oplagt chance. For når man først har fået skabt en god emulsion, - en god grundfars - kan man hælde en pæn sjat grønsagsmos i, uden det går ud over frikadellernes konsistens. Det kan såmænd bare være rester fra middagsmaden i går.
4. Du vender frikadellerne for tilfældigt
Vær lidt opmærksom, når du steger frikadellerne. Lad være med at placere dem på panden i en tilfældig orden. Betragt panden som et ur. Kl. 12 er for eksempel dér, hvor håndtaget sidder, og der begynder man. Så er der ingen tvivl om, hvilken frikadelle der er lagt først og derfor også skal vendes først. Hvis man følger håndtaget rundt i urets retning, får man jævnt stegte frikadeller med ens stegeskorpe.
Artiklen er opdateret 23. september 2015.