23 fødevarer, du godt må spise, selvom datoen er overskredet
Salt
Salt er et naturligt produkt, som i princippet kan udvindes direkte fra store salthorster i undergrunden og bruges direkte som smagsgiver i aftensmaden. Salt kan have ligget i jorden i tusinder af år, men salt har typisk påtrykt »Mindst holdbar til« 2 år efter produktion.
Krydderier
Tørre krydderier som for eksempel oregano, basilikum, karry og peber fordærves ikke i din køkkenskuffe. Smagen kan aftage med tiden - især hvis du ikke har lukket posen eller krydderikrukken godt nok. Brug trygt krydderier, selvom »Bedst før« eller »Mindst holdbar til« er overskredet.
Vær dog opmærksom: Enkelte krydderier er mærket med »Sidste anvendelsesdato«. Har de denne mærkning, så gælder den - og du skal smide krydderierne ud, hvis du ikke når at bruge dem.
Knækbrød
Knækbrød passer til fingerreglen om, at tørre produkter sjældent bliver farlige at spise på kort tid. Overskrider du datoen, som producenten har oplyst som »Bedst før« eller »Mindst holdbar til«, kan du opleve, at knækbrødet er mindre knasende og sprødt.
Opbevaring i lufttæt pose kan mindske risikoen for bløde knækbrødsskiver.
Pasta og spaghetti
Pasta er et »tørt« produkt, som har lang holdbarhed. Den tørre pasta som skruer og lasagneplader bliver ikke dårlig på få dage.
Men du skal holde øje med den friske pasta, du henter i køledisken. Er den mærket med »Sidste anvendelsesdato«, må du ikke overskride den dag.
Ris
Når ris er tørre, når du køber dem, kan de holde længe. Opbevaret i en lukket pose eller beholder kan almindelige hvide ris og parboiled ris holde op til 5 år.
Ris mister en smule i smagen og farven, når de opbevares længe, men koger du dem, inden de spises, er det på ingen måde skadeligt at spise ris, der er en del tid over datoen.
Fuldkornsris bliver i øvrigt oftere kedelige end almindelige ris.
Olier
Vegetabilske olier er typisk mærket med »Mindst holdbar til«. Brug din næse og dine øjne, for selvom olie kan holde meget længe, kan olie harskne med tiden.
Mad på dåse
Mad på dåse er typisk varmebehandlet i forbindelse med produktionen, hvilket mindsker bakterier i det færdige produkt. Samtidig er en forseglet dåse en perfekt atmosfære at opbevare mad i. Manglen på ilt forhindrer maden i at fordærves, og på Grønland finder man jævnligt depoter, der er lagt ud til slædeekspeditioner 50 år tidligere - hvor maden bare har mistet lidt smag. Men vær altid kritisk og brug din næse.
Er der rust på dåsen eller lækker den, skal du smide maden ud straks.
Chokolade
Chokolade kan holde sig længe, hvis du opbevarer den rigtigt. Chokolade bliver ikke farlig eller sundhedsskadelig, men forkert opbevaring kan ændre chokoladens smag og konsistens.
Læs mere her: Sådan skal du opbevare chokolade
Havregryn
Havregryn er fuldkorn.
Fuldkorn betyder, at hele kim-dele findes i grynene, og da skallen på havre indeholder en smule olie, kan gamle havregryn få en lidt harsk smag.
Prøv dig frem, inden du øser en stor portion op.
Yoghurt, creme fraiche, skyr og andre surmælksprodukter
Surmælksprodukter har en længere holdbarhed end mælk, hvilket skyldes syrningen, som sænker pH-værdien i maden. Bakterierne har derfor svært ved at vokse i syrnede produkter.
Selvom produkterne er syrnede, betyder det ikke uendelig holdbarhed, men holdbarheden er lang, hvis du opbevarer maden koldt. Brug din næse - og tag en lille smagsprøve op på en ske. Så kan du nemt smage, om du stadig kan spise af din yoghurt eller skyr.
Læs mere: Må man bage med sur mælk?
Æg
I Grønland gives de samme æg, som forhandles her i landet, en holdbarhed på tre måneder, fordi de opbevares ved lav temperatur. Her i Syddanmark er det besluttet, at æg har en holdbarhed på 28 dage.
Når æg opbevares ved maks. 12 grader og står med den buttede side opad, kan de holde sig i op til fire måneder. I den buttede ende af ægget er der en luftblære, som vil blive større med alderen. Luften, som kan passere æggeskallen, samles i den buttede ende, og det øger holdbarheden, når ægget står på spidsen.
Slå altid æg ud i en skål, hvis de er over mindst holdbar-datoen. Lugt til ægget - du er ikke i tvivl, hvis ægget er for gammelt.
Video: Se her det nemme trick til at undersøge, hvor gammelt ægget er
Mel
Mel kan i princippet holde sig, til der kommer dyr i melet, men så skal du heller ikke bruge af det længere.
Er melet fuldkornsmel, skal du være opmærksom på, at holdbarheden er kortere end for ikke-fuldkornsmel. Fuldkorn betyder, at der er hele skaldele i melet, og kimen indeholder fedtstoffer, der kan blive harske.
Frosne pizzaer og andre færdigretter
Færdigretter og pizzaer kan have meget lang holdbarhed, hvis de opbevares på frost. Det er vigtigt, at du har været hurtigt hjemme med de frosne varer, hvis holdbarheden skal være lang. Frost hindrer bakterier i at formere sig - og du vil højst opleve, at kvaliteten er lidt lavere, hvis du har overskredet datoen.
Husk, at mange frosne varer skal bruges inden for det første døgn, hvis de tøs op.
Sukker
Hvidt sukker kan holde sig i årevis, måske endda i rigtigt mange år - især hvis du opbevarer sukkeret korrekt. Sukker skal opbevares tørt og gerne i en lufttæt beholder.
Er det brun farin forholder det sig omvendt: Brun farin skal opbevares fugtig for at holde længe. Holder du brun farin fugtigt, kan det holde sig i mere end 2 år.
Tørrede bønner, kikærter og andre bælgfrugter
Bælgfrugter som tørrede bønner, linser, ærter og andre kan godt holde sig mere end den tid, producenten har skrevet på etiketten.
Der er endda meget lille risiko for, at du kan smage forskel, hvis du bare har sørget for at opbevare maden i en lufttæt pose eller beholder.
Honning
Rigtig honning kan miste lidt af smagen og ændre konsistens med tiden, men det er ikke sundhedsskadeligt at spise honning, der har passeret mindst holdbar-datoen.
Efterhånden som honning ældes, dannes der krystaller i honningen. De er ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv helt sikre at spise.
Marmelade og syltetøj
Gennem kogningen og på grund af sukkeret kan marmelade og syltetøj holde sig meget længe. I princippet bliver hverken marmelade eller syltetøj for gammelt, hvis du bare sørger for at bruge en ren ske eller kniv, hver gang du dykker i glasset.
Mug dannes nemlig, når du taber brødkrummer, birkes og andre urenheder ned i marmeladeglasset.
Bernaisesovs og lasagnekrydderier
En lidt fladere smag er det eneste du risikerer ved at lade pulversovsen løbe over mindst holdbar-datoen.
Det samme gælder for den krydderiblanding, man bruger til lasagne.
Ketchup, remoulade og sennep
Ketchup er en semikonserveret vare og kan typisk holde en halv gang længere eller dobbelt så længe, som der står på etiketten. Smag dig frem.
På samme måde kan remoulade og sennep, der er en del af de sure varer, også holde sig længe.
Slik
Det høje indhold af sukker, der findes i meget slik, er i sig selv konserverende. Slik kan holde sig længe - typisk lægger du kun mærke til, at vingummierne og lakridserne bliver hårdere, som tiden går.
Vingummier bør du i øvrigt opbevare mørkt og ved en stabil temperatur, der helst er lidt lavere end stuetemperatur. Bliver vingummier varme, bliver de klistrede.
Alkohol
Alkohol er i sig selv konserverende, og man hører jo sjældent om folk, der bliver syge af at drikke en god, gammel flaske rødvin.
Jo højere alkoholprocenten er, jo renere for bakterier er alkoholen, og ting som vodka, rom, vin og anden spiritus kan holde sig længe, men vær opmærksom på, at likører som er baseret på mælk - det kan være Baileys - har en noget begrænset holdbarhed, når de først er åbnet.
Sodavand
Uåbnet sodavand bliver ikke for gammelt. Især ikke, hvis du ikke opbevarer den i solen.
Når først proppen er skruet af, ændrer holdbarheden sig ikke meget, hvis du holder halsen på flasken ren. Sodavanden løber højest tør for brus.
Chips
I en lukket pose bliver chips ikke for gamle. I hvert fald begynder der ikke at vokse bakterier på chipsene.
Chips kan - lige som kiks i øvrigt - begynde at blive bløde, efterhånden som tiden skrider frem.
Bliv klog på holdbarheden
En gennemsnitlig husholdning smider hvert år mad for op til 10.000 kroner ud. Mad som sagtens kunne spises. En ny mærkning »Bedst før« skal gøre det tydeligt, at maden stadig kan spises. »Bedst før« betyder nemlig, at producenten står inde for kvaliteten frem til den påtrykte dag - men maden bliver ikke sundhedsskadelig natten over. Brug derfor dine sanser. Mange madvarer med »Bedst før« eller »Mindst holdbar til« kan stadig spises. Er varen derimod mærket med »Sidste anvendelsesdag«, bør du ikke spise af den. Den kan være sundhedsskadelig.
Læs også: Bliv klogere på datomærkning
Se også
Piskefløde i overskud? Frys den bare ned
Disse fødevarer opbevarer du (måske) forkert, og så bliver de til madspild
Så længe holder maden i fryseren
Du kan sagtens spise ketchup og rugbrød efter mindst holdbar til
Rester fra aftensmaden, åbnet pålæg og madpakker: Sådan skal det opbevares
8 tips til at undgå madspild: Sådan får du brugt hele grøntsagen eller frugten uden at smide ud
Emballage er agurkens bedste ven