I tvillingens tegn: Mød 6 par enæggede tvillinger
Jens & Lars Højgaard Hansen, 55 år.
Har I haft nogle særlige oplevelser som enæggede tvillinger?
Lars: Vi har reddet hinanden fra at få en røvfuld. Vi er opvokset i Hedehusene, som engang var en ret kriminel by. Jeg var den vilde af os i teenageårene, og så fik jeg lagt mig ud med nogle knallertbander. En dag, hvor jeg kom gående hen ad vejen, kom der en ordentlig flok kørende, hev fat i kraven på mig, og så skulle jeg have nogen på hatten, fordi jeg havde været fræk. Så sagde jeg, at jeg var Jens og ikke Lars. Så slap jeg for at få klø.
Lars er scenetekniker og bor i Viby Sjælland. Jens er salgskonsulent og bor i Tølløse.
Hvad er det mest belastende ved at have en tvillingebror?
Jens: Når jeg går rundt i RoskildeCentret og folk siger ”Hej Lars”. Nogle gange hilser mine kunder på Lars ude i byen, og så tænker de, hvad er han for en idiot, når han ikke hilser igen. Men det kan der også komme noget sjovt ud af. Det sker også ofte, at folk tager fejl af os, fordi vi ikke har den samme omgangskreds. Jeg har også måtte vise mit kørekort frem som bevis for at overbevise folk om, jeg ikke er min bror.
Ulla & Anni Kanstrup, 51 år, bor begge i Hillerød
Har det været vigtigt for jer at løsrive jer fra hinanden?
Ulla: Det har vi aldrig rigtig gjort. Vi er vokset op i en tid, hvor vores forældre ikke gjorde noget for, at vi skulle gå hver vores vej som 2 individer. Da vi var 3-4 år gamle, troede vi oprigtigt, at vi hed Anniulla, fordi der altid blev kaldt på os begge, når nogen ville i kontakt med os.
Anni: Som barn søger man jo sin mor for at få tryghed. Vi søgte hinanden i en tidlig alder. Det kunne vores mor tydeligt mærke. Hver gang jeg har oplevet noget, er det første, jeg tænker, gid Ulla var her, så hun også kunne opleve det.
Ulla er sekretær på Herlev Hospital. Anni er sekretær på en privatskole.
Hvad er det mest problematiske ved at have en tvillingesøster?
Anni: Ulla og jeg har aldrig rigtig haft brug for andre. Vi har nok i hinanden. Det kunne nogle gange have været rart at have andre tætte veninder. Jeg har altid været glad, bare Ulla har været der. Veninder vil nemt komme til at føle sig udenfor. Jeg kan være sammen med andre, men det kan aldrig blive det samme som med Ulla. Vi er også altid ude at rejse sammen. Så det kræver nogle forstående ægtemænd at være gift med os.
Mads & Jon Vanggaard, 28 år, bor sammen i København.
Hvad er det bedste ved at have en enægget tvillingebror?
Jon: Det er, at man har en person i ryggen, der altid elsker og forstår en. En sjæleven.
Når du kigger på din bror, ser du et spejlbillede af dig selv?
Mads: Nogle gange gør jeg. Da jeg for nylig blev klippet, havde jeg en oplevelse af, at jeg så Jon, hver gang jeg fik øje på mig selv i en vinduesrude. Det kan også være positivt. Hvis jeg en dag kigger på Jon og konstaterer, at han ser godt ud, så falder det også tilbage på mig.
Jon studerer kommunikation. Mads arbejder ved et pr-bureau.
Hvordan er I forskellige?
Jon: Jeg er født med kun en nyre, mens Mads har 2. Mads er homoseksuel, det er jeg ikke. Mads har altid fundet sin plads blandt en masse veninder, mens jeg er gået den modsatte retning og har spillet meget fodbold, været oppe at slås og andre drengeting.
Mads: I vores barndomsår var det sværere for os at forholde os til hinanden på grund af den forskellighed. Nu, hvor har fundet os selv som voksne, er vi blevet meget tættere.
Henriette & Bettina Doerffer, 25 år, bor sammen med deres forældre i Sorø.
Når du ser på din tvillingesøster, ser du et spejlbillede af dig selv?
Henriette: Jeg ser min bedre halvdel. Jeg ser det, jeg ikke selv er. Vi har ofte snakket om, at vi som enkeltpersoner ikke er et helt menneske, men sammen er vi. Hvis jeg har haft en hård dag, er jeg i psykisk balance igen, når jeg kommer hjem og ser Bettina. Vi er i et ying og yang-forhold. Jeg er den rolige og realistiske, mens Bettina er drømmeren, der får os op i skyerne. Det, jeg mangler, har Bettina.
Vi har lidt vores egen verden sammen, så da vi var yngre, var vi senere udviklet mentalt end vores klassekammerater, fordi vi ikke stod på egne ben.
Henriette studerer til socialrådgiver. Bettina arbejder som lærervikar.
Hvad er det bedste ved din søster?
Bettina: Hun har hjulpet mig med at genfinde troen på mig selv. Jeg vil kalde hende min samvittighed. Jeg havde det rigtig svært i en længere periode, hvor jeg var langt nede, og alt var sort. Jeg har sagt til hende mange gange, at jeg ikke havde været her i dag uden hende. Hun er på en måde grundelementet i min eksistens.
Når jeg er alene hjemme med Henriette, er det som at være alene med sig selv, bare 2. Vi behøver ikke at gå på kompromis med hinanden. Når vi ligger i sofaen, vokser vi nærmest sammen.
Jens & Erik Garfort, 55 år.
Hvad er det mest besynderlige ved at have en enægget tvillingebror?
Jens: Vi hilser dobbelt så meget som andre, fordi folk hele tiden forveksler os, når de siger hej.
På hvilke områder er I mest ens?
Erik: Når vi drøfter ting, er vi som regel enige om det meste. Vi har også de samme interesser. Vi har gået til motorløb sammen og er begge uddannede mekanikere.
Hvad er det bedste ved at have en enægget tvillingebror?
Erik: Det er, at man altid har en kammerat. Man kan snakke med hinanden om alt. Vores forbindelse til hinanden er tættere end til vores andre søskende.
Arbejder som brandmænd i Hørsholm og Birkerød.
Har det været vigtigt for jer at løsrive jer fra hinanden?
Erik: Vi har aldrig været afhængige af hinanden. Der kan godt gå uger, uden at vi snakker sammen.
Jeg er da glad for, at vi ikke sidder og leger sufflør for hinanden, færdiggør hinandens sætninger og laver de samme bevægelser.
Hvordan ville du have det, hvis din bror døde?
Jens: Der ville selvfølgelig komme et stort savn. Jeg tænker også på, hvordan ville være for vores egne børn. Hver gang de mødte den anden, ville de blive mindet om en.
Silje & Sofie Buchardt, 13 år fra Frederiksberg.
Hvad er det bedste ved at have en enægget tvillingesøster?
Sofie: Det er rart altid have en at være sammen med. Det ville måske være lidt akavet bare at komme helt alene til gymnastik. Når jeg går på gaden, er det sjældent, jeg ser tvillinger, så måske er vi lidt specielle.
Hvor er I mest ens?
Silje: I vores interesser. Vi vil begge 2 være skuespillere og sangere. Vi har også lavet skuespil. Vi har spillet tvillinger i filmen Lærkevej.
Går i parallelklasse i 6. klasse.
Hvad er det værste?
Silje: Vi skændes om alt. Jeg kan ikke forestille mig, at man kan have en tvilling uden at skændes. Vi skændes om, hvem der har pænest øjenbryn. Jeg synes selvfølgelig, at jeg har de pæneste øjenbryn.
Sofie: Det irriterer mig, når vi har gymnastik, og vores gymnastiklærer bare siger “Tvillinger, I går derover”. Hallo, lær vores navne.
Jeg tror ikke, folk forstår det, men vi er 2 forskellige personer, og vi er ikke den samme. Altså jeg har skrigende pink på hver gang, og Silje har sort på.