Kan man vende alufolie eller stanniol forkert?

Den blanke og den matte side på alufolie har forskellige egenskaber, når du laver mad, og derfor står der ofte i opskrifter og tilberedningsvejledninger, at du skal vende en bestemt side opad i ovnen. Forskellen er dog lille, fastslår eksperter.

Vender du alufolien rigtigt kan du få maden op til 8% varmere.  

»Vend den matte side op«, når du varmer æbleskiver

Lun æbleskiverne i ovnen i et fad, du har pakket ind i alufolie. Nogenlunde sådan står der på tilberedningsvejledningen, når du skal lune færdige æbleskiver.

Alufolie, eller stanniol og sølvpapir, som folien også kaldes, har nemlig en blank og en mat side, når du trækker det af rullen. 
 

Vidste du, at...

  • Fremstillingen af 1 kilo aluminium giver 85 kilo affald i produktionsleddet?
  • Øl- og sodavandsdåser og konservesdåser kan bruges til fremstillingen af aluminium? Sorter derfor dine dåser fra husholdningsaffaldet og aflever dem til genbrug.
     

Gamle husmoderråd siger, at den matte og den blanke side har forskellige egenskaber, når du bruger alufolien i madlavningen. 

Husmoderrådene forklarer, at den matte side er bedst til at lade varmestråling slippe igennem, hvorimod den blanke side reflekterer strålingen bedre, lyder myten. Lader du den blanke side være ind mod maden, holder alufolien dermed bedre på varmen, end hvis du lader den matte side være indad. 

Betragtningerne er helt rigtige, lyder det fra Hans Sode, der er direktør hos Rul-let, der er Danmarks største producent af alufolie: 

»Den blanke side af folien reflekterer varmestråling tilbage, den matte side af alufolie absorberer varmestrålingen.«
 

Sådan bliver folien blank

Alufolie får to forskellige sider under produktionen. Typisk er alufolie 0,1 millimeter tyndt, og så tynde stykker folie kan ikke køres gennem valserne på fabrikkerne. Derfor lægges alufolie dobbelt og skilles igen, når den sidste valsning er færdig. Den side af alufolien, der vender mod valserne, bliver blank, mens den side, der vender mod det andet stykke alufolie, bliver mat. 

Forskellen er ikke stor

På nettet florerer flere diskussioner om, hvor stor effekt det har at vende alufolien på en bestemt måde. America’s Test Kitchen har forsøgt at varme mad i ovnen og stege bacon i ovnen på de to forskellige sider af alufolien. Testkokkene mærkede ikke den store forskel under baconstegningen, og under opvarmning af mad var forskellen lille. Vendte den blanke side af alufolien væk fra madvarerne, blev mad et par grader varmere. 

J. Hanlon, der er forfatter til bogen Handbook of Package Engineering, har også målt alufolies varmeledende egenskaber. Han kom frem til, at den blanke side af alufolie reflekterer 88 procent af varmestrålingen, mens den matte side reflekterer 80 procent af strålingen. Den matte side tager altså bedre mod varmen, om end forskellen ikke er stor. 
 

Se, hvad vi ellers skriver om: #madlavning, #emballage og #opbevaring