Kvinder på p-piller skal tage dem uden månedlig pause
I Danmark tager cirka 370.000 kvinder p-piller, og cirka 60.000 tager andre former for hormonprævention, men langt de fleste danske kvinder på piller bløder en gang om måneden. Kun omkring 5 procent af disse kvinder tager p-pillerne uden stop, skønner professor i gynækologi på Rigshospitalet Øjvind Lidegaard.
Charlotte Floridon har svært ved at forstå, at der ikke er flere kvinder, der tager p-piller kontinuerligt:
»Lægefagligt set er der ikke nogen fordele ved at have menstruationscyklus. Gynækologer er gode til at anbefale kvinder at tage deres p-piller uden pause, men de kvinder, der får deres p-piller hos den almen praktiserende læge, får sjældent anbefalet at tage deres p-piller kontinuerligt. Formentlig skyldes det, at de praktiserende læger ikke har en vejledning om dette«.
Derfor tror kvinder, de skal holde månedlig pause på p-piller
Grunden til, at flertallet af kvinder på p-piller stadigvæk bløder en gang om måneden, er et kulturelt og religiøst hensyn, der eksisterede, da p-pillen blev opfundet i 1950'erne. Dengang besluttede man at udløse en "menstruation" hver fjerde uge, fordi opfinderne af pillen John Rock og Gregory Pincus mente, det ville være betryggende for kvinderne fortsat at have deres blødning, og fordi Rock ville vise, at p-pillen blot var en mere kontrolleret form for kalendermetode.
Faren ved p-piller er overdreven
Mange kvinder tror, at p-piller giver en øget risiko for kræft i brystet, men Verdenssundhedsorganisationen WHO forklarer, at der ikke er mere brystkræft blandt p-pillebrugere.
Der har også været skrevet meget om risikoen for blodpropper blandt p-pillebrugere.
»Faren angående blodpropper og p-piller er overdreven. Jeg mener, at i et totalregnskab vil kombinations-p-piller for de fleste være den bedste form for prævention, så længe man ikke er i gruppen med øget blodproprisiko,« siger Ole-Erik Iversen, professor emeritus og gynækolog ved Institut for Klinisk Medicin ved Universitetet i Bergen. Han har beskæftiget sig med brugen af p-piller i 40 år.
Risikoen for blodpropper i befolkningen er cirka 1 ud af 10.000 per år. Hos p-pillebrugere er der 4 ud af 10.000 der får en blodprop. Risikoen er størst i den første periode efter opstart med p-piller, herefter kan man regne med, at man ikke har øget risiko for en blodprop.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)
P-piller mindsker risikoen for kræft
Der er mange positive ting forbundet med at tage p-piller, fortæller Ole-Erik Iversen. P-piller giver en nedsat risiko for slimhindeforandringer i livmoderen, livmoderkræft og kræft i æggestokkene. Kvinder, der tager p-piller, får også færre muskelknuder og polypper i underlivet. Hormonspiralen beskytter også mod kræft, men kun i livmoderhulen og ikke mod kræft i æggestokken.
Stabilt hormonniveau fjerner smerter og PMS Cyklusrelaterede udfordringer fører også for mange kvinder i 40'erne og 50'erne til blødningsforstyrrelser, der giver meget smertefulde ægløsninger, voldsomme månedlige blødninger og risiko for alvorlig jernmangel.
»Der går rigtig mange rundt, der ville have et helt andet liv, hvis de ikke havde alle de menstruationer. De unge piger med kraftige eller smertefulde menstruationer har skolefravær på grund af deres menstruation. De får også et helt nyt liv, når de får p-piller kontinuerligt. Fordi deres smerter ikke findes mere,« siger ph.d. og formand for de praktiserende gynækologer Charlotte Floridon, der også er bestyrelsesmedlem i gynækologernes videnskabelige selskab DSOG.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)
Det er ikke gratis at lave om på hormonbalancen i kroppen
Der er ingen, der præcis ved, hvad der sker i kvindens krop, når hormonbalancen ændrer sig i takt med kvindens cyklus. Men man ved, at ændringer i hormonniveauet i kroppen påvirker hjernens kemi og kroppens fysiologi. Når du tager p-piller eller har en hormonspiral, ændrer du på kroppens kemi. Ud over en lille, men dog øget risiko for blodpropper er der også de mindre bivirkninger af at ændre på hormonsammensætningen i kroppen. Det kan være uren hud, mindre lyst til sex eller svingning i vægt.
»Bivirkninger er heldigvis meget sjældne, og ofte forbigående,« siger Charlotte Floridon og fortæller, at det er ekstremt sjældent, at kvinder oplever p-pillerne giver dem mindre lyst til sex.
»P-piller kan i sjældne tilfælde svække lysten til sex, men de kan også opmuntre lysten til sex. Hvis en patient derfor oplever mindre lyst til sex, kan hun jo holde op med p-pillerne,« siger Charlotte Floridon.