Det kan du erstatte æg, smør, mel, mælk og sukker med i kagen, når du bager
Æg:
Før man går på jagt efter en erstatning for æg i sin kage, skal man finde ud af, om ægget i opskriften bliver brugt som hævemiddel (en let, luftig kage) eller til at binde med (en tung kage).
Erstatninger for æg i kager, hvor æg er brugt som hævemiddel:
1 æg= 0,5 dl æblejuice
1 æg= 0,5 dl sveskemos
1 æg= 1 most, moden banan
1 æg= 1 spiseskefuld blendede hørfrø og 3 spiseskefuld vand godt mikset sammen, så det har en gele-agtig konsistens.
Erstatninger for æg i kager, hvor æg er brugt som bindemiddel:
1 æg= 2 spiseskefuld kartoffelmel blandet med 2 spiseskefuld vand
1 æg= 2 spiseskefuld kartoffelmos
1 æg= 2 spiseskefuld majsstivelse blandet med 2 spiseskefuld vand
1 æg= 2 teskefuld bagepulver blandet med 2 spiseskefuld vand og en spiseskefuld olie.
NB: Tofu er en god erstatning for æg i opskrifter, som indeholder mange æg. Eksempelvis tærter og buddinger. Brug silketofu, og sørg for at blende det, så det bliver helt lindt og uden klumper. 1 æg svarer til 1/2 dl silketofu.
Mælk:
Erstat mængden af mælken med samme mængde fra et af følgende alternativer:
• Sojamælk (bedst til tunge desserter)
• Kokosmælk (bedst til tunge desserter)
• Mandelmælk
• Rismælk
NB: Erstat 1 dl kærnemælk med 1 dl usødet sojamælk, som er pisket grundigt med enten 2 spiseskefuld citronsaft eller eddike.
Smør:
Erstat mængden af smør med kokossmør, eller brug olie, dog ikke til småkager. 100 gram smør svarer til 85 gram olie.
Mel:
Det er ikke nemt at erstatte hvedemel i kager. Men prøv dig eventuelt frem med først at erstatte 1/5 af melet med mandelmel.
Man kan også eksperimentere med ris, boghvede, hirse, majs eller fuldkornrismel. Men man skal være opmærksom på, at hæveevnen er anderledes i de glutenfri meltyper, og derfor vil resultatet ikke blive det samme. Alternativt kan man tage fat i computeren og finde en kage uden mel, hvis der ikke er mere hvedemel i køkkenskabet.
Sukker:
Sødt skal der til i kagerne, og er sukkerkrukken tom – er der hjælp at hente i andre søde alternativer.
• Honning. For hver 100 gram i opskriften skal man bruge 70 gram honning. (sænk ovnens temperatur med 14 grader, når du bruger honning i stedet for sukker)
• Produktet Perfect Fit kan erstatte sukkeret i kageopskrifter. Det består af kostfibre og søder ligesom sukker. Den eneste ulempe er, at det er meget dyrere end sukker.
• Æblejuicekoncentrat. Brug 75 pct. af sukkermængden, der står i opskriften, og reducer opskriften med 3 spiseskefuld væske samtidig, da juice modsat sukker tilfører væske.
• Sirup. Brug 75 pct. af sukkermængden, der står i opskriften og træk 3 spiseskefuld væske fra – ligesom med æblejuicekoncentrat.
Kilder: peta.org, arla.dk og Caroline Fibæk