Sådan bager du brød på grillen
Du kan bage alt på grillen
Ifølge grillbagermesteren Frederik Sørensen er der intet bagværk, der ikke kan laves på grillen. Faktisk bliver brødet meget bedre, hvis det bages på grill frem for i ovnen. Og det er der en god forklaring på.
”Du får bedre, mere svampet brød med en sprødere skorpe, hvis du bruger grillen. Den høje luftfugtighed udendørs er optimal til at bage brød i,” siger Frederik Sørensen.
Dæk til med plastik og viskestykke under hævning
Dejen laves af en almindelig brødopskrift. Før brødet skal på grillen, er det en god idé at stille det tildækket med plastik og et viskestykke i 15-30 minutter. På den måde holder brødet godt på fugten, som er med til at give en sprød skorpe.
Læg grillkullene i en ring
Ved de fleste bagestene opnår man den optimale varme for brødet, hvis man anretter grillkullene i en cirkel. På den måde undgår man, at brødet får rigtig høj varme lige i midten, men varmen bliver i stedet spredt ud. Det kaldes den cirkulære metode og kan bruges , uanset hvad du vil bage. Hvis du bruger en Fredstone bagesten, er det ikke nødvendigt at arrangere kullene.
Brug en bagesten
Brug altid en bagesten, når du bager brød. Bagestenen lægges oven på grillristen. Man kan ikke bare bruge en almindelig bageplade fra ovnen, da den ikke kan holde til den høje varme fra grillen.
Opvarm bagestenen i 10-15 minutter
Straks efter optænding af grillen lægges bagestenen på. Lad bagestenen blive gennemvarmet ved at ligge 10 minutter under låg. Lad bagestenen varme op i 15 minutter, hvis du bager pizza, da det kræver en ekstra varm bagesten.
Huske at bruge låget
Hav altid låg på, når du bager brød på grillen, ellers går meget af varmen tabt. Selvom det er fristende, skal man ikke løfte på låget i tide og utide. Følg bagetiden fra din opskrift, og stol på den. Kig kun én gang til brødet cirka 2 minutter, før tiden er gået.
Følg opskriften slavisk
Når du har besluttet dig for en brødopskrift, du vil lave på grillen, så hold dig til opskriften.0 Kast dig ikke ud i eksperimenter, før du kender opskriften og din grill.
Lær din grill at kende og bag ved 210-220 grader
Hvis du bager på en grill uden termometer, kan det være svært at vide, hvor varm den er. ”Når man har bagt 2-3 gange, kender man sin grill. Det er min erfaring, at man meget hurtigt finder den rette rutine med sin grill,” siger Frederik Sørensen.
Lav boller og brød i almindelig størrelse
Du skal ikke lave om på størrelsen af dine boller eller brød, når du bager på grill. Gør præcis, som du plejer at gøre inde ved ovnen. En almindelig bolle vejer cirka 60 gram, mens et franskbrød bør veje omkring 650 gram før bagning.
Put ikke for meget fyld på pizzaen
Når du bager pizza på grillen, får du den sprødeste bund, hvis du holder igen med fyldet. Væde n i fyldet kan gøre pizzadejen blød, så hold det simpelt med allerhøjst fire ingredienser, lyder rådet fra Frederik Sørensen.