Rådhuspandekager
BAGVæRK

Rådhuspandekager

Pandekagerne og opskriften blev i sin tid forbeholdt Københavns rådhus og de har været serveret for prominente gæster lige siden. Vi har tvistet pandekagerne med lidt vin og masser af revet citrusskal, så de får en forfriskende smag og lethed. Server pandekagerne til eftermiddagskaffen i stedet for en konditorkage eller som en fyldig dessert, smukt serveret med et glas lys portvin til.
  • 4 Personer
  • 45 Minutes

Pandekagedej

200 g hvedemel
3 spsk. rørsukker
tsk. salt
- skal af ½ økologisk citron
3 stk. æg
1 dl. champagne (alternativt hvidvin eller danskvand)
2 dl. mælk
50 g smør, smeltet

Creme

2 stk. husblas
2 dl. sødmælk
1 spsk. Maizena
2 spsk. sukker
- kornene af ½ stang vanilje
2 stk. æg
- Saft og revet skal af 1 økologisk appelsin
- Revet skal af 1 økologisk citron
- grand manier, efter smag (kan udelades)
2.5 dl. piske-fløde

Fyld

250 g abrikos- eller appelsinmarmelade
10 stk. knuste makroner (kan udelades)
- mandelflager (til pynt)

Sådan gør du

  1. 1
    Opskriften giver 10-15 pandekager
  2. 2
    Bland hvedemel, sukker, salt, citronskal i en skål. Pisk æggene sammen. Lav en lille fordybning i midten af melblanding og hæld æggene heri. Pisk æggene ind i melet og tilsæt først champagne og så mælk, lidt af gangen, så dejen bliver jævn og uden klumper.
  3. 3
    Pisk smeltet smør i dejen, lidt af gangen. Lad dejen hvile tildækket i 10-15min.
  4. 4
    Varm en lille pande op og tynde pandekager (ca.½ dl dej af gangen) ved middel varme 1-2 min på hver side til de er gyldne.
  5. 5
    Lad pandekagerne køle af og lav imens cremen.
  6. 6
    Udblød husblasen i koldt vand ca.10min. Hæld mælken i en kasserolle og varm den langsomt op til den næsten koger. Rør imens maizena sammen med 2 spsk. vand, æg, sukker og vaniljekorn i en skål. Rør den varme mælk i æggeblandingen lidt af gangen og hæld herefter æggeblandingen i kasserollen. Varm den op til den tykner. Tag den af varmen og smag til med citrusskal og –saft, samt grand manier (gem evt. lidt revet skal til pynt).
  7. 7
    Knug husblassen fri for vand og kom den i den varme creme under omrøring.
  8. 8
    Sigt cremen og lad den køle til stuetemperatur eller lidt under, dæk toppen med husholdningsfilm så den ikke danner skind.
  9. 9
    Pisk fløden til blødt skum og vend den i den afkølede creme. Kom den i en sprøjtepose og sæt den på køl i ca.30 minutter.
  10. 10
    Læg en stribe marmelade på midt af hver pandekage, drys med makron og sprøjt en stribe creme ovenpå.
  11. 11
    Rul pandekagerne sammen og læg dem på et fad. Sæt pandekagerne på køl i min.1 time inden servering.
  12. 12
    Ved servering: drys pandekagerne med mandelflager og evt. lidt revet appelsinskal.

Tip!

Tilsæt 50g finthakket mørk chokolade til cremen, mens den stadig er varm. Det giver god chokoladesmag og en fyldigere creme. Brug friske bær i sæson, fx hindbær, i stedet for marmelade.