Oldemors kringle
BAGVæRK

Oldemors kringle

I provinsen skulle 50'ernes husmoder altid være parat med frisk bagværk, for der blev drukket kaffe dagen lang: morgenkaffe, formiddagskaffe, eftermiddagskaffe... For ikke at tale om en lille tår kaffe efter maden. Og ingen kaffe uden kage.
  • 8 Personer

Ingredienser

250 g smør
2 dl. mælk
50 g gær
1 tsk. salt
1 spsk. sukker
1 tsk. stødt kardemomme
1 stk. æg
500 g hvedemel

Remonce

100 g sukker
125 g marcipan
100 g smør, blødt

Sådan gør du

  1. 1
    Smelt smørret i en gryde, og hæld mælken i. Når blandingen er lun, hældes den over gæren i en skål. Tilsæt salt, sukker, kardemomme og æg.
  2. 2
    Tilsæt melet lidt ad gangen, mens dejen æltes til en elastisk dej. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 45 minutter.
  3. 3
    Rør sukker, marcipan og smør sammen til remoncen.
  4. 4
    Rul dejen ud til to plader på ca. 18 cm i bredden og 50 cm i længden. Fordel remoncen på de to plader i en stribe midt på dejen. Fold de lange sider af dejen ind mod midten, så de lapper ind over hinanden.
  5. 5
    Læg kringlerne på bageplader med bagepapir, og lad dem efterhæve et lunt sted i 30 minutter.
  6. 6
    Pensl eventuelt kringlerne med æg, og drys med sukker og hakkede mandler eller hasselnødder, før kagen kommer i ovnen.
  7. 7
    Bag kringlerne i ovnen ved 220 grader i ca. 12-15 minutter. Køl af på en rist.