jul

7 ting du ikke vidste om kanel

Duften af kanel på risengrød sætter os i julehumør, men kanel er også et godt krydderi til æbler, kager og hovedretter. Kanel har været kendt som krydderi i mere end 5000 år og har været brugt af både egyptiske faraoer, antikkens grækere og de kaffetørstige. Og hvordan er det så med kanel – kan man blive forgiftet af en kanelsnegl?
Kanelstænger i en bunke

Kanel er det inderste af barken på kaneltræet og forædles ved en tørringsproces

Kanel er bark fra kaneltræet 

Kanel udvindes ved at tørre den inderste bark fra kaneltræet, der er et 10-15 meter højt stedsegrønt træ. Kanel kan udvindes af forskellige arter i den tropiske planteslægt Cinnamomum. To slags kanel: kassiakanel og ægte kanel Der findes to slags kanel: ægte kanel og kassiakanel. Det ægte kanel, der også kaldes Ceylonkanel, udvindes af de helt unge skud fra træet Cinnamonium verum. Ceylonkanel dyrkes, som navnet siger, på Sri Lanka, men der er også en betydelig produktion i Indien. Kassiakanel kommer især fra de to træer Cinnamomum cassia og Cinnamomum burmannii, der sær dyrkes i det sydlige Kina og på Sumatra, der er en del af Indonesien. Der dyrkes også kanel i Brasilien. Kassiakanel er den mest almindelige kanel i Danmark og benyttes industrielt til fremstilling af bl.a. bagerivarer, desserter, morgenmadsprodukter og te. 

Kilde: Lex.dk 

Kanel er giftigt, så kan man blive syg af en kanelsnegl? 

Kanel indeholder stoffet kumarin. Kumarin er et naturligt aromastof – altså det, der er med til at give smagen af kanel. Men udover at være et aromastof, er kumarin også giftigt. Indholdet af kumarin er højest i kassiakanel, der er den type kanel, der oftest bruges i dansk madlavning. 

I ceylonkanel er indholdet af kumarin lavt. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man begrænser indholdet af kassiakanel i den daglige kost. For mere end 10 år siden betød nye retningslinjer fra EU, at mange medier skrev om de giftige kanelsnegle eller at EU ville forbyde kanelsneglen. Det handlede nemlig om, hvordan kanelsneglen blev klassificeret. 

I første omgang blev kanelsneglene klassificeret som ”fint bagværk”, der også dækker over hverdagsbagværk. Her er grænseværdien lavere, end hvis der er tale om ”traditionelt bagværk”, som for eksempel er julebag. Kanelsneglen blev i 2014 omklasssificeret fra ”fint bagværk” til ”traditionelt bagværk”, hvorved at man kunne fortsætte med at have kanel i kanelsneglen. De største producenter blev dengang pålagt at lave et regnskab og en risikoanalyse over kanelforbruget. 

Kilde: Tjekdet og Fødevarestyrelsen

 

Fødevarestyrelsen råder til at passe på med kanelet 

Spiser du store mængder kassiakanel i det daglige bagværk, bør du begrænse indtaget eller vælge ægte kanel i stedet. Man kommer op på et højt indtag af kanel, hvis man spiser meget grød med kanel, drikker meget chai te eller spiser meget bagværk med kanel. Hvis den eneste kilde til kumarin er kassiakanel, kan en voksen på 60 kg indtage 2 g kassiakanel dagligt, og et barn på 15 kg kan indtage 0,5 g uden at overskride grænseværdien. I kortere perioder (1 til 2 uger om året) kan man derudover uden problemer spise ca. 3 gange så meget – fx i julen. 

Kaneltræet har blomster og navnet stammer fra fransk 

Kaneltræets blomster er små, gullige eller grøn-hvide og har en utiltalende duft. Når blomsten er blevet bestøvet, vokser en mørk frugt frem. Frugten indeholder et frø. Navnet stammer fra fransk, hvor ordet canelle betyder ”lille rør”. 

Kilde: Britannica 

Cinnamaldehyd giver den karakteristiske smag 

Kanels stærke smag og duft kommer fra stoffet cinnamaldehyd, der har formlen C9H8O. Stoffet er svagt gulligt og findes i barken på kaneltræet. Kanel giver en sødlig smag uden brugen af sukker, og krydderiet bruges i alt fra tyggegummi og slik over kager og is til drikkevarer og kødretter. Især i Mellemøsten bruges kanel som krydderi i kød. 

Salget af kanel topper ugen før jul 

Duften og smagen af kanel hænger sammen med risengrød, pebernødder og resten af julens bagværk. Ugerne op til jul er der, hvor flest danskere køber kanel i Coops butikker. Salget af kanel er i december 2,5 gang højere end på en gennemsnitlig uge. Allermest kanel køber danskerne i uge 51, mens der sælges mindst kanel i sommermånederne. 

Kilde: Coop Analyse, 2025

Kanel er et oldgammelt krydderi, der har været brugt til eksempelvis begravelser

Kanel har været brugt i mere end 3000 år. Den første dokumenterede brug af kanel stammer fra Egypten, hvor man brugte kanel som en del af balsameringsprocessen. Muligvis fordi kanel afgav en kraftig duft. Grækerne brugte i oldtiden kanel til dufte og som helbredende medicin, og i Romerriget brugte Kejser Nero kanel, da der skulle bygges et ligbål til hans hustru Poppea Sabina. Derudover brugte man ofte kanel i det antikke Rom, selvom det var kostbart. Et kilo kanel kunne koste 2 årslønninger for en almindelig arbejder. Brugen af kanel er også kendt fra Det Gamle Testamente (fx Højsangen 4,14). 

Kilder: Lex.dk, Britannica og Yahoo

Kan ikke kurere forkølelser 

Kanel har i mange år haft et ry for at være godt mod forkølelser, men det er ikke videnskabelige beviser for, at kanel kan få forkølelse til at gå væk. Heller ikke selvom du bruger kanel i te eller andre varme drikke. Der er kun ét at gøre, når du rammes af snotnæse og varmekinder – du skal stå forkølelsen gennem. Kanel er også blevet lovprist for at være godt mod menstruationssmerter eller for at hjælpe diabetikere med at stabilisere blodsukkeret. Der er i øvrigt delte meninger om kanels mulige gavnlige effekter. Det amerikanske National Center for Complementary and Integrative Health siger, at der kun er beviser for, at kanel muligvis har en gavnlig effekt, når det tilsættes næsespray mod høfeber.  I 2024 gennemgik forskere 40 studier om kanelens helbredsmæssige fordele, og undersøgelsen peger på, at kanel potentielt kan forbedre hukommelse og indlæring samt forebygge og reducere kognitivt forfald, f.eks. ved Alzheimers 

Kilder: Pubmed og Apopro 

Læs mere om