Samvirke samvirke@fdb.dk

Derfor må du aldrig spise rå hyldebær

Kog hyldebærrene mindst 20 minutter før du spiser dem, brug dem ikke aldrig rå, hverken til smoothies eller kaperslignende, grønne syltede hyldebær.
Af Inger Abildgaard | Foto: Liv Mygind | 21. september 2012
barn spiser rå hyldebær
Det er slut med at spise friske hyldebær for Viggo, der er altædende, når det gælder bær. Viggo er ikke blevet syg af bærrene, men hvis du bliver syg af rå hyldebær, sker det inden for få timer, hvor du vil begynde at kaste op og få dårlig mave.

Pas på de rå hyldebær

Hyldebær i tunge sortrøde klaser dukker op omkring os overalt i september.  Langs jernbaner, ved cykelstier, i hegn, baggårde og i haver gror den levedygtige hyld.
Varm hyldesaft og hyldesuppe fyldt med vitaminer er gode grunde til at høste hyldebær, men pas på. Hyldebær er kun spiselige, når de er blevet kogt i mindst 20 minutter. Spis derfor aldrig rå hyldebær. Brug dem ikke til smoothies og høst heller ikke de grønne, umodne hyldebær til en slags syltede, nordiske kapers.

Hyldebær kan udvikle blåsyre

”Grøn hyld indeholder stoffer, der kan udvikle giftigt cyanid, som også kaldes blåsyre, derfor skal man aldrig spise hverken umodne hyldebær, blade eller bark fra hyld,” siger professor i fødevarekemi Leif Skibsted, Københavns Universitet.
Selv om hyldebærrene er modne, må de ikke spises rå. De skal koges mindst 20 minutter for at fjerne de giftige stoffer fuldstændigt, fortæller Leif Skibsted.

Hvert år er der tilfælde af forgiftninger fra rå hyldebær

Hvert år er der mennesker, der bliver syge af at spise rå hyldebær.  I september 2012 blev 10 konferencegæster syge af smoothies med rå hyldebær. Udover dem har der de seneste 2 år været mindst 60 tilfælde af opkast og diaré på grund af rå hyldebær.

Hyldebærsaft mod forkølelse

Varm hyldebærsaft mod forkølelse er et velkendt husråd, hyldebærsaft smager kraftigt og godt, især når der koges æblestykker med i saften, og den krydres med citron.

Du kan gemme den kogte saft og varme den til en hyldebærtoddy, eller du kan jævne saften og spise den klassisk med æblestykker og tvebakker.

Sådan høster og koger du hyldebær

  • Klip klaserne af træet og put dem i en plasticpose.
  • Pas på du ikke får saft på tøjet, det er umuligt at få af igen.
  • Hjemme i køkkenet kan du klippe de groveste stilke af og koge hyldebærrene til saft i mindst 20 minutter.Si saften igennem et klæde.
  • Frys den kogte hyldebærsaft eller hæld den på skoldede glasflasker.
  • Tilsæt evt. en teske atamon, som hjælper på holdbarheden af den kogte hyldesaft.

Kommentarer til artiklen

hyldevin/hyldebrændevin

I forbindelse med fremstilling af vin er det vigtigt at saften bliver kogt godt op.Først bringes saften i kog i cirka 15-20 minutter, der næst små smirer den i 15 min og alle skaldele sies fra, det sidste er vigtig da vinen kan blive meget bitter hvis der er skaldele i mæsken

- Michael Larsen - 26. sep 2012 07:39

Undren over opskrift-link

Jeg undrer mig over linket på denne side til opskrift på hyldebærsaft
http://viskalspise.dk/opskrifter/drikkevarer/hyldebaersaft.html
Her er tilbedredningstiden 30 min; og jeg formoder dette er incl. diverse håndtering af målebæger, si, viskestykke osv. Dvs der umuligt kan blive 20 min til at koge hyldebærrene, som det fremgår af artiklen er ydrest vigtigt. (Jeg vidste det ikke , og har aldrig ladet det koge så længe, så tak for info). Burde denne opskrift ikke rettes lidt til?

- Mette Nielsen - 26. sep 2012 08:13

Hyldebærsaft lavet på saftkoger

I år har jeg anskaffet mig en saftkoger,- og lavet hyldebærsaft.
Saftkogeren står og koger i 50 min, før jeg hælder det direkte på flasker.
Er det lige så godt som at det skal koges i 20 min i en gryde ?

MVH
Ulla

- Ulla Svenningsen - 26. sep 2012 10:58

Apropos nordiske kapers

Inger Abildgaard undlader at nævne, at det var hende selv der anbefalede opskriften på umodne hyldebær som kapers - i Samvirke fra august 2011. Ups!.

Jeg gemte faktisk den side, fordi jeg ville prøve opskriften, men fik det heldigvis aldrig gjort. Nu må man så bare håbe, at de fleste af Samvirkes læsere har været ligeså dovne som mig....

/Line

- Line Sabroe - 26. sep 2012 12:43

Hyldebærsnaps

Jeg har lavet hyldebærsnaps således: modne hyldebær lægges i et glas og der hældes klar Brøndum snaps eller vodka på så det dækker, det står ca. 2 mdr., sies og hældes på flaske, det smager rigtigt godt, men, men er det farligt at drikke eller er det o.k..
Venlig hilsen Annette

- Annette Amskov - 26. sep 2012 13:46

farlige hyldebær?

Nogle få mennesker har fået dårlig mave af at spise hyldebær, er det virkelig nødvendigt at fare ud med de store overskrifter?
Der er så meget, der er farligt f.eks sælger COOP med stor fornøjelse frugt og grønt, der er groet under tvivlsomme vilkår i Asien og Afrika! Bliv I bare ved med at tage nogle hyldebær fra træet, når I er ude i naturen. "Mindst 60 mennesker har fået opkast eller diaree" tja titusinder har nok spist hyldebær i samme periode, såe ...

- Michael Nielsen - 26. sep 2012 20:22

hyldebær - opskrift

Efter bedste overbevisning tror jeg ikke at den hyldebærsaft, der er kogt i 20 min. og hældt på skoldede flasker + tilsat atamon kan holde sig. Hvis det ikke skal fryses og det er vel det, der er meningen med denne metode, skal det altså koges op med sukkker for at det kan holde sig vinteren igennem, (sukker konserver saft og bær).

Kommentar til Michael Nielsen:
Ingen kan naturligvis forbyde dig at spise rå hyldebær, men der er dog gammel børnelærdom (måske for os der er 50+) at rå hyldebær spiser men ikke, da de er giftig oog som det nævnes i omtalen er det blåsyre = cyanid, der er i bærrene, og det er temmelig giftig, så for din egen skyld så lad være, men din opfordring til andre er dog helt ude i hampen.
bedste sensommerhilsner pt.med sol
Lone Hansen

- lone hansen - 30. sep 2012 11:52

Hyldebærsaft

Jeg har kogt hyldebærsaft i saftkoger. Jeg koger altid saften igennem i mindst et kvarter, så kan jeg komme hel kanel og og ingefær i skiver i saften.

Man kan også prøve med andre krydderier f.eks. kardemomme, vanilje, anis osv. Eller hvad med hyldebærsuppe med rismelsboller og æblestykker, eller med kanelristede brødterninger.

- Kirsten Bartram - 13. okt 2012 00:45

HYLDEBÆR

Jeg har en hyld med meget fint fligede blade , er der nogen der kan fortælle mig hvad det er for en og om den er giftig som moden ?

- fin alfred larsen - 26. sep 2013 16:35

Spis ikke druehyld

Kære Fin Alfred Larsen
Hylden med fligede blade er muligvis Druehyld, som er giftig. De modne bær på Deuehyld er ikke mørke, næsten sorte som på hyld, men lysere. Prøv at slå den op! Hele planten er giftig.
Venlig hilsen
Inger Abildgaard
Samvirke

- Inger Abildgaard - 27. sep 2013 14:28

Hyldeblomst

Hvad med hyldeblomsten er den så også giftig eller er det kun i de grønne og modne bær der udvikles denne blåsyre ?

- Anne-Marie - 17. jun 2014 08:03

20 minutter er lang tid.

20 minutter er lang tid. Andre kilder nævner 5-10 minutters kogning. Man kan sikkert prøve sig frem.

Hyld (og mange andre planter) indeholder ikke cyanid direkte, men cyanoglykosider. Disse stoffer spaltes i tarmen til blandt andet cyanid (blåsyre). Derfor mærker man reaktionen nogle timer efter indtagelse.

Man dør ikke af det, men kan få mavekneb, jeg har prøvet det. (Inden jeg vidste de var giftige).

Som antydet i artiklen er der mere cyanglykosid i de grønne bær end i de modne.

Cyanoglykosider i grønne planter kan ofte identificeres på den behagelige duft når man knuser bladene. Kendt fra bittermandler, abrikos- og kirsebærkerner.

Det vil næppe skade at smage på 5-10 modne hyldebær, og de smager jo i øvrigt ikke godt rå. Husk, det kommer an på mængden.

Der er kun få planter i den danske natur som er dødeligt giftige, og dem bør man lære at kende udenad.

- Casper - 23. aug 2014 20:30

Der er et spørgsmål længere

Der er et spørgsmål længere oppe på siden, i forhold til hyldebærsnaps, som endnu ikke er blevet besvaret. Er der nogen der kan fortælle om der opstår problemer med blåsyre, ved et snapseudtræk? (Jeg har lige hældt et glas over, og er først nu blevet gjort opmærksom på problematikken)

- Kasper - 6. sep 2014 17:58

Brug kun kogte hyldebær - også til alkohol

- iha - 8. sep 2014 12:36

Holdbar uden sukker

Dette er lidt off-topic men jeg går stærkt indfor at undgå sukker samt konserveringsmidler som atamon etc. Så derfor denne kommentar: lone hansen skriver at hyldebærsaft umuligt kan holde sig på flaske hvis ikke der kommes sukker i - det er heldigvis modbevist. jeg lavede for tre år siden flere flasker hyldebærsaft med æbler og brombær. Saften blev hældt på helt rene kogte flasker og holder sig endnu!

- Malene Hempfling - 10. sep 2014 15:16

Kommenter artiklen

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.