VaskVask / Se hele temaet

Sådan fjerner du rødvinspletter

Rødvinspletter kender vi alle. En glad aften og en hurtig armbevægelse, og så har vi balladen - rødvin på den hvide dug og din kjole. Men bare rolig - Samvirke og hele Danmarks handymand Kuno Bonne giver dig her sikre tricks til, hvordan du fjerner rødvinspletter.
Af Louise Skøtt Gadeberg | Foto: Colourbox | 2. marts 2011

Sådan fjerner du en frisk rødvinsplet, når du lige har spildt rødvin:

  • Hæld rigelige mængder vand (helst danskvand med brus) på pletten, så den vandes ud, inden vinen størkner.
  • Sug vandet op med køkkenrulle og rene klude, og pres godt med knoerne mod pletten.
  • Pøs igen danskvand på pletten, sug det op med rene klude, og pres imens med knoerne.
  • Er der farve tilbage, kan du dryppe lidt glycerin på og lade det virke i 7-8 timer. Men pletten må for alt i verden ikke tørre ud, så forsegl dugen/kjolen/skjorten i en lufttæt plastikpose.
  • Vask dugen/kjolen/skjorten ved vaskeanvisningens anviste temperatur.

Mere om Pletfjerning

Kommentarer til tippet

rødvinsplet

Hvis / Når man vælter et glas Rødvin på gulvtæppet så kom rigeligt med bord salt på lad det suge Rødvinen op dagen efter støvsuger man saltet op og vin pletten er væk.

- Ib Nielsen - 16. mar 2011 15:50

Fjernelse af rødvinspletter på gulvtæppe!

Jeg mener, at jeg har et meget bedre råd til ovennævnte, da jeg har prøvet nedennævnte med et meget fint resultat.

Tag køkkenrullen og brug af den - rigeligt - tramp - tramp- tramp.

- AnonymSonja Nørgaard - 24. mar 2011 17:27

Rødvinspletter igen, igen...

Jeg vover at påstå, at det er skønne, spildte kræfter, at forsøge at fjerne rødvin fra tøj, som ikke tåler kogning. Jeg har flere gange måttet kassere tøj på grund af spildt rødvin. Den ene gang forsøgte jeg at alliere mig med renseriet, som fjernede både pletter og stof, idet der var store huller i trøjen, der hvor pletterne havde været. :o)
DET ER UMULIGT AT FJERNE RØDVINSPLETTER PÅ DYRE ULDNE TRØJER!!!!!

- Åse Rasmussen - 23. jun 2011 14:27

Fjernelse af rødvinspletter

Har du spildt rødvin på en dug eller måske noget tøj, så brug endelig godt med hvidvin. Det tager pletten i løbet af kort tid. Vi har endvidere fjernet rødvinspletter på et ubehandlet fyrretræsbord. Vores erfaring er: lad være med at bruge vand.

- Anonym - 17. sep 2011 17:42

Fjernelse af rødvinspletter

Der er een ufejlbarlig måde til fjernelse af rødvinspletter (og andre frugtpletter, nemlig behandling med natriumpercarbonat. Desværre er det svært at finde i detailhandel.Prøv at søge på nettet.
Natriumpercarbonat bleger ikke tekstilfarver og mørner ikke tekstiler.
Dog anbefales det ikke til gulvtæpper.
Kemikaliet er 100% nedbrydeligt.

13.10.11
Anonym

- Anonym - 12. okt 2011 16:10

Fjerne rødvinspletter

Hvadenten man har fået rødvinspletter på et træbord, gulvtæppe eller tøj, så er kraftigt saltvand bedste middel.

Min erfaring er, at stærkt saltvand tager pletterne.

Man tager en spand med ca. to liter varmt vand og en halv æske salt (af den billige slags og slår i spanden sammen med vandet). Dernæst rører man rundt, til saltet er opløst.

Så tager man rigeligt vand og søber det ind i stoffet eller træet (bordpladen eller gulvet), dernæst gnubber man i stoffet indtil, pletten gradvis "lysner op" og forsvinder. Evt. lad det ligge lidt.

Mht. træ (ej lakerede flader) : tag rigeligt vand og pøs over fladen med pletten. Gnub/skrub med en grov børste eller en skuresvamp. Skift vand og pæs over igen. Tør op fra gang til gang efter en gnubbetur. Når pletten er borte, så kør over hele bordpladen med saltvandet og lade det suge ind. Dernæst tør vandet af og lad det tørre.

Så er der intet tilbage af hverken små eller store plamager af vin. Har selv dummet mig en nytårsaften på hhv. en dug og et sart fyrretræsbord - ubehandlet. Blev fint igen.

Håber, at dette kan bruges.

E

- Einar - 26. nov 2011 19:35

Natriumpercarbonat findes i

Natriumpercarbonat findes i rigelige mængder i Neutral vaskemiddel :)

- Anonym - 19. apr 2012 00:09

Rødvinsplet på silkebluse

Kan nogen hjælpe mig?
Hvordan fjerner jeg 1/2 gl. rødvin der er spredt ud over en lyseblå silkebluse?Jeg har prøvet med hvidvin, men der er stadig røde striber og stænke.Det skal siges, at pletten var tør før jeg kunne gøre noget.
Mvh.Mille

- Hille Søborg - 27. jul 2012 14:35

Rødvin på hvid bomuldskjole

Kom mel på pletten, lod det sive og lagde kjolen i en pose ca fem timer, vaskede så ved 60 grader. Nu er pletten pist væk. Men om jeg kan passe kjolen må lige stå sin prøve. Den ser dog ikke krympet ud.

- Ulrikke - 19. aug 2012 22:48

Rødvin på tøj

Kom vand på pletten. Strø pletten med bagepulver, ob lad det virke et par minutter. Kom tøjet i vaskemaskinen og pletten er fjernet.

- Mly - 14. okt 2012 18:50

rødvinspletter

I mange mange år har jeg brugt en ufejlbarlig måde til at fjerne rødvinspletter - såvel som te-og kaffepletter, og de behøver ikke være friske. Jeg undgår enhver kontakt med vand inden !
Det er jo sædvanligvis duge der får disse pletter. Før de skal vaskes gennemser jeg dem for pletter, og hver mistænkelig plet bliver godt gennemarbejde med glycerin og derefter lagt til hvile nogle timer - .
Derefter vaskes de på sædvanlig vis. Rådet gælder for stoffer af bomuld og hør, hvordan det er med syntetiske
Uld og silke har jeg ingen erfaring med - men jeg ville ikke tage i betænkning at prøve det hvis det blev nødvendigt - glycerin er så vidt jeg ved et aldeles uskadeligt kemikalium.
kirsten

- kirsten gad - 24. okt 2012 12:27

stearinlys spildt på børstet stålfad og styrknet ind

Hej Jeg vil gerne have svar på hvordan man fjerner stearinlys fra en børstet stålfad som har siddet længe

Stearilyset var hvid farvet

Venlig hilsen
Ejvind

- Ejvind - 12. mar 2013 13:27

Rødvinspletter

Det er sikkert et rigtig godt råd, Kuno Bonne kommer med. Men hvis situationen netop opstår som beskrevet (og jeg har prøvet det!), hiver man vel ikke både kjole og dug af og går i gang med renselsesprocessen, eller...?

- Anne-Grethe Nielsen - 13. mar 2013 13:52

Rødvinspletter

Sådan fjernes rødvinspletter på hvide duge, farvet tøj m.v.. Kom afspændingsmiddel til opvaskemaskinen på pletten. Lad det virke i 5-10 min. og vask tøjet i maskinen som du plejer 40-60-90 gr.. Så er pletten væk - og det virker hver gang. Jeg har også brugt det på farvet tøj og det tager ikke farven på tøjet. Jeg stod engang med farvet tøj som var sprøjtet til i rødvin og det eneste jeg havde i huset var aspændingsmiddel til opvaskemaskinen, og tænkte, det prøver jeg, så det råd er nu givet videre til mange og til stor glæde.

God fornøjelse.
Kirsten

- Kirsten Bisgaard - 3. sep 2013 15:15

Pletter hvis oprindelse er frugt

Allerede for ca. 50 år siden læste jeg, at alle pletter hvis oprindelse er frugt (fx kaffe og rødvin) fjernes, hvis man dupper pletten med glycerin og dagen derpå vasker tøjet i vaskemaskinen. Uanset om tøjet kun kan tåle 30 grader eller tåler kogevask forsvinder pletten.
Det har vist sig at passe, når det drejer sig om de to nævnte emner.

- B Fabricius - 22. feb 2014 00:00

Kommenter tippet

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Forbrug/Tema

Temaet  Vask

TV

Tips & gode råd

Guides

Spørgsmål & svar

Artikler

Brevkasse