Alt det du skal huske, når nogen dør
Klargøring af afdøde
Noget af det første der skal ske, når nogen afgår ved døden er klargøring af liget. Hvis det sker på et plejehjem, sygehus eller hospice vil personalet oftest tage sig af det, medmindre familien selv ønsker at gøre det. Hvis det sker derhjemme, kan hjemmeplejen hjælpe med det.
Det foregår ved at afdøde bliver gjort i stand med et bad, og hvad der ellers skal til, så vedkommende ser ordentlig ud.
Valg af tøj
Måske har afdøde selv fortalt, hvad slags tøj vedkommende vil begraves i, måske har det aldrig været diskuteret. Hvis der ikke er givet nogen eksplicitte ønsker, er det den nærmeste familie, der bestemmer, hvad vedkommende skal have på.
Det er helt op til egne ønsker, og det kan være alt fra nattøj til kjole og hvidt. De fleste bedemænd har ligklæder til salg, som kan købes til formålet, hvis man hellere vil have det
Underskrivelse af dødsattest
Efter døden er indtruffet, skal der skrives en dødsattest af en læge, før at vedkommende kan kistelægges og køres på kapel. Hvis døden sker på hospital, plejehjem eller hospice, vil det være en læge herfra, der underskriver.
Sker dødsfaldet hjemme, skal familien kontakte vagtlægen eller afdødes egen læge, som derefter vil lave en dødsattest.
Snak med en bedemand
Meget af begravelsen kan du klare selv, hvis du har mod på det, men det kan være en god ide, at rekvirere en bedemand til at tage sig af det praktiske. Bedemænd har forskelligt prisniveau, så hvis du har overskud, kan det godt betale sig at undersøge, hvor du kan få den bedste pris.
Når du skal snakke med bedemanden, er det en god ide at have de relevante papirer med. Det er:
- Dåbsattest
- Sygesikringsbevis
- Vielsesattest
- Ægtefælles dåbsattest
- Skilsmissepapirer
Indberetning af dødsfald
Senest to dage efter dødsfaldet, skal det indberettes til det lokale kirkekontor. Det er uanset om afdøde er medlem af folkekirken eller ej. Du kan læse mere om, hvordan du anmelder dødsfald her.
Er du i tvivl om, hvilket sogn den afdøde tilhører, kan du finde det her. Du kan også få bedemanden til at ordne dette for dig.
Få overblik over afdødes ønsker
Om afdøde skal brændes, begraves, doneres til Panum-Instituttet eller noget helt fjerde er op til afdøde selv. Det er vigtigt, at man får dannet sig et overblik over, hvad afdøde havde af ønsker for sin begravelse og følger dem.
Hvis der ikke foreligger noget på skrift, er det op til nærmeste familie at vurdere, hvad afdøde har givet af ønsker, mens vedkommende stadig var i live. Hvis der slet ikke var nogle ønsker, er det de pårørende, der beslutter, hvad der skal ske.
Valg af gravsten
Du kan vælge din gravsten hos en stenhugger, men du kan også vælge din egen gravsten fra stranden, hvis du vil spare pengene eller synes, at det er mere passende. Der er dog regler for, hvor du må samle stenene op, og hvem du skal spørge om lov.
Du kan læse mere om, hvilke sten du må tage, og hvad der er af regler her.
Bestil en bårebuket
Et smukt farvel er for mange lig med blomster. Derfor er det vigtigt, at du husker at bestille blomster i ordentlig tid. Du kan se en guide til, hvordan du bestiller bårebuketten her.
Musik i kirken
Hvis døden indtræffer forventeligt, vil de fleste formentlig have tænkt over, hvilke salmer eller sange, der skal synges i kirken.
Hvis der ikke er givet ønske om noget, er det familien, der skal vælge. Du kan se hvilke sange, du kan vælge til begravelsen her.
Med eller uden folkekirken
Hvis afdøde ikke er medlem af folkekirken, må det tages som et signal på, at vedkommende ikke vil have præst med til sin begravelse. Der er dog mange muligheder for en borgerlig begravelse uden kirkens hjælp.
Bedemanden kan hjælpe dig med alt det praktiske, og du kan læse om de forskellige muligheder her.
Afmeld abonnementer og kontingenter
Afdødes abonnementer på aviser, licens og kabel-tv skal også stoppes efter dødsfaldet. Antallet af abonnementer svinger fra person til person, men der trods alt nogle få, der går igen.
Elhom Begravelse har lavet denne huskeliste, hvor du kan se, hvilke gængse abonnementer du skal være opmærksom på.
Fællesøkonomi og udfordringer
Hvis den afdøde var en del af en fællesøkonomi, er det en god ide at tage stilling til, hvordan banken skal forholde sig til dødsfaldet. Når en person dør, bliver vedkommendes konto frosset fast, uanset om det er en fælleskonto eller ej.
Denne fastfrysning fortsætter indtil første møde i skifteretten, og du kan læse om, hvordan du undgår den økonomiske hovedpine her.
Sociale medier
De fleste har i dag en facebook-profil eller lignende på de sociale medier, og det er ikke alle, der vil have det til at stå til evig tid. Derfor er den en god ide, at gemme kodeord og brugernavn til sociale medier sammen med de relevante papirer omkring dødsfald.
Du kan læse om, hvad der er af muligheder for facebook-profilens videre liv her.