Hvorfor får jeg stød af dørhåndtaget?

Av! Man kan få et lille stød af dørhåndtaget, og man kan få ballonen til at hænge på væggen, når man har gnedet den i håret. Specielt om vinteren kan man opleve statisk elektricitet, men hvad er det i grunden?
Når man rører ved dørhåndtaget, kan man få stød.

Strithår og tordenvejr

Du kender sikkert statisk elektricitet: Når man trækker huen af hovedet kan håret rejse sig op, på fugtige sommeraftener kan det lyne og tordne, og når man rører ved dørhåndtaget, kan man få stød.

Du bærer rundt på ladning 

Når man får stød af dørhåndtaget, skyldes det, at man har samlet ladning op. Gnidningen mellem eksempelvis gummisko og gulv frigiver negativt ladede elektroner fra gulvet, som man kan ophobe, så man selv bliver negativt ladet. Hvis man så rører ved et ledende materiale, for eksempel et dørhåndtag af metal, så kan ladningen løbe væk og ‘av’, man får et lille stød.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gnidningen mellem to materialer skaber statisk elektricitet

Hvorfor ladning ophobes er kompliceret at svare på. Lektor i fysik på Roskilde Universitet Jens Højgaard Jensen forklarer:

»Fænomenet kaldes gnidningselektricitet. Atomerne i det ene materiale rører ved atomerne i det andet materiale, og så kan man få elektroner til at ‘hoppe’ over på det andet materiale. Det er elektronerne, der bærer ladninger.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Statisk elektricitet er ubalance

Jens Højgaard Jensen forklarer, at man kan se ladningsophobningen som en ubalance: 

»Der er en ubalance mellem punkt A og punkt B, som skal lignes ud. Ubalancen udligner sig ved, at der løber noget ladning fra det ene punkt til det andet.«

Det er altså en ubalance, der gør, at man får stød af dørhåndtaget. Så længe ladningen ikke kan løbe nogen steder hen, sker der ikke noget. Og dog.

Håret rejser sig

Når håret rejser sig op, når man tager sin hue af, skyldes det, at ladningen, der har ophobet sig i håret, forsøger at udligne ubalancen men ikke kan løbe væk. Ladningerne frastøder samtidigt hinanden, ligesom to magneter, og derfor frastøder hårstråene hinanden. Resultatet er hårrejsende.

Mest statisk elektricitet om vinteren

Man kan opleve statisk elektricitet oftere om vinteren end om sommeren. Det skyldes, at luftfugtigheden er lav. Når luften er fugtig, kan den ladning, man måtte have ophobet, løbe væk igen, da vand leder elektricitet. Når det er tørt, vil luften virke isolerende, og ladningen kan ikke løbe væk. Derfor har man større tendens til at opbygge ladning om vinteren. En ladning som kan give et ekstra kraftigt stød, når man tager i dørhåndtaget.

Bare rolig. Det er ikke farligt. Den ladning, du ophober, er slet ikke energirig nok til at gøre skade på dig, selvom det kan være ubehageligt at få små stød.

Læs mere om