Window farming - dyrk grøntsager i dit vindue uden jord

Samvirke besøger en vinduesbonde midt i byen. Her har chili, basilikum, tomater og andre grøntsager sæson året rundt, da temperaturen altid er ideel.

En vinduesfarm består af en søjle af beholdere, som hænger over hinanden. I hver beholder er der en plante og i bunden et vandreservoir. Vandet, som er beriget med gødning, løber med korte intervaller ned gennem alle planterne med hjælp fra en pumpe.

dfgdgfsdg

Der er udbytte hele året og krydderurter til en familie på 3

Jakob Langes udgave med urtepotterne gav sidste år chili, basilikum og krydderurter nok til hans familie på 3 personer. Han havde også plantet tomater, men de gav ikke helt det, han havde håbet på.

»Jeg havde plantet nogle tomatplanter, som bliver meget høje, og det duer ikke på en windowfarm, hvor der ikke er så meget plads mellem potterne. Så jeg plantede i stedet nogle busktomater, som ikke bliver så høje. De voksede godt, men de kunne ikke nå at give nok til sommeren, fordi jeg satte dem så sent.«

Jakob Langes vinduesfarm er blevet finjusteret og omplantet flere gange i løbet af den tid, han har haft den. Men nu mener han, han har fundet den rigtige formel, som kan give udbytte hele året rundt.

Jakob Langes vinduesfarm har netop fået nye planter, så den er endnu lidt sparsom, men i løbet af et par måneder skulle den gerne se grøn og frodig ud igen.

Det grønne skal ind i byen

»Jeg har gerne villet lave det så simpelt som muligt, så jeg har brugt en del tid på at få det hele til at fungere. Min kone var lidt træt af, at jeg brugte så lang tid på planterne, men hun blev omvendt, da hun så, at de rent faktisk gav udbytte,« siger Jakob Lange.


Windowfarming handler om at trække det grønne ind i byen. Om at åbne folks øjne for bæredygtighed og muligheden for at forsyne sig selv med helt friske råvarer.

»Tidligere har tendensen været, at folk flytter ud af byen, når de stifter familie og har brug for en have og lidt grønt omkring sig. I dag bliver vi boende i byerne, og i stedet bliver der planlagt parker og grønne tage i et hidtil uset tempo,« siger Jakob Lange. 

Windowfarming

Windowfarming er et begreb, som stammer fra USA. Det var en kvinde ved navn Britta Riley, der i 2009 byggede den første windowfarm. Den blev sat op i vinduet i hendes lejlighed i Brooklyn og blev lavet af gamle sodavandsflasker, slanger og en akvariepumpe.

Britta Riley er teknologisk designer og oprindelig fra Texas. Hun ramte med sin vindueshave plet ned i en tidsånd, som går ind for bæredygtighed og selvforsyning.

Windowfarms forum eller community, som det hedder på engelsk, har mere end 40.000 medlemmer.  De dyrker, bygger, fortæller og hjælper hinanden med at lave vinduesgrøntsager over hele verden.

Britta Riley har, siden hun startede, udviklet Windowfarms til en virksomhed, og hvad der startede som vandflasker vendt på hovedet, er nu blevet til et gennemarbejdet og industrielt designet system, som kan købes via hjemmesiden windowfarms.com

Man bruger ikke jord ved hydrofonisk dyrkning

Det lyder teknisk, men hydrofonisk dyrkning betyder, at planterne får næring direkte gennem vand i stedet for at trække den ud af jorden.

Når man dyrker grøntsager i jord, udvikler de et større rodnet, fordi jorden giver plads til, at rødderne kan strække sig i deres søgen efter vand og næring. 

Fidusen ved vinduesfarmene er netop den hydrofoniske dyrkningsmetode. Når planterne bliver dyrket uden jord og får tilført alle næringsstofferne i vandet, bruger de flere kræfter på at gro opad. Det betyder, at udbyttet bliver større. Dermed kan man med vinduesgrøntsager høste oftere og som bonus slippe for at få jord i vindueskarmen eller på gulvet.

»Det er på sin vis bare en lille udgave af et moderne drivhus, hvor planterne heller ikke gror i jord, men med en windowfarm får du helt friske og smagfulde grøntsager, som ikke er blevet transporteret i dagevis for at komme frem til butikken,« siger Jakob Lange.

Vinduesfarm i stor målestok

Den danske vinduesbonde har ikke planer om at udbygge windowfarms.dk, som hans amerikanske pendant har gjort det med sin side.

»Windowfarming er et hobbyprojekt, som falder i tråd med mine interesser både personligt og arbejdsmæssigt. Jeg bruger det til at hente inspiration og vil gerne videreformidle det til andre, så de også kan komme i gang. Det bruger jeg hjemmesiden til, men  jeg har også været ude og holde et par foredrag om windowfarming,« siger Jakob Lange. 

.

vandflasker vendt på hovedet, er nu blevet til et gennemarbejdet og
industrielt designet system, som kan købes via hjemmesiden
windowfarms.com.

Videreformidlingen kan muligvis blive gennem et stort vinduesfarmprojekt, som han har en idé om at sætte i værk. 

»Jeg har søgt Statens Kunstfond om penge til at lave en stor windowfarm på 4x5 meter for at vise, hvor langt man kan gå med det. På mit arbejde har vi store vinduer, og med en stor windowfarm kan vi vise projektet frem, give og hente inspiration,« siger Jakob Lange. 

Se, hvad vi ellers skriver om: #grøntsager, #bolig, #have og #krydderurter