Vintertræt? Her er 7 råd, der får dig godt igennem vinteren

Det er mørkt, når man tager af sted på arbejde, og mørkt igen, når man har fri. Vintermånederne kan være opslidende for vores mentale helbred, og for 5 procent af danskerne resulterer det i en decideret vinterdepression. Men uanset om du er vinterdeprimeret eller bare vintertræt, kan du selv gøre noget for at lette humøret i de korte, kolde dage.

Udnyt dagslyset

Lyset er din bedste ven i forebyggelsen af vintertræthed. Udnyt derfor de få solskinstimer, vinterhalvåret byder på, gerne midt på dagen, hvor lysstyrken er størst. Prøv at komme ud i weekenden, hvor du har tiden til det. Gå i den forbindelse en tur i det fri – motionen gavner dig, og du får sollys.

Kom ud af dit vinterhi

Eksperimentér med små målsætninger, som giver dig et hurtigt humørboost. Det kan være en gåtur, en telefonsamtale med en ven eller bare det at komme ud af pyjamassen om morgenen på en fridag. Selvom det kan virke som en overanstrengelse, så prøv nysgerrigt at udforske, hvilke små aktiviteter der giver dig en portion overskud.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Invester i lysterapi

Lysterapi er en af de mest anerkendte former for behandling mod vintertræthed. Gå efter en lysterapilampe, der udsender 10.000 lux, og sæt dig foran lampen i 30 minutter hver morgen for at opnå den gavnlige effekt. Imens du bader i lampens lysstråler, kan du læse en bog eller lytte til en podcast. Fortsæt terapien hele vinteren igennem.
 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Få et skud D-vitamin

Mængden af sol på vores breddegrader er for de fleste ikke tilstrækkeligt til at opretholde kroppens behov for D-vitamin. Sundhedsstyrelsen anbefaler danskere at spise et tilskud af D-vitamin fra oktober til april, mens gravide og børn fra 0 til 4 år bør fortsætte med vitaminerne resten af året. Hvis du planlægger at rejse mod sydens sol, kan du passende lægge turen i vintermånederne for at få en energiindsprøjtning.
 

Sov godt

For lidt søvn påvirker humøret negativt. Sørg derfor for at få mellem 7 og 8 timers søvn,  samtidig med at du går i seng og står op på nogenlunde samme tid hver dag. Undlad at sove middagslur, da den kan ødelægge din nattesøvn.

 

Få pulsen op

Regelmæssig motion har en positiv effekt på dit energiniveau og dit humør. Sæt tid af til 40 minutters konditionstræning 4 gange om ugen enten som selvtræning eller i forbindelse med holdsport. Det vigtigste er at få pulsen op. 

 

Tal med din læge

Hvis vintertrætheden bliver ved med at føles uoverkommelig, kan du tage en snak med din læge for at finde ud af, om dine symptomer skyldes en egentlig depression. Det mest fremtrædende symptom på vintertræthed og vinterdepression er energiløshed, hvorimod tegn på almindelig depression er konstant og vedvarende tristhed.  

 

Kilder: Sundhed.dk, Poul Videbech, professor, speciallæge i psykiatri