Annoncørbetalt indhold fra Vins d'Alsace
vin

Vinguide: Hvilken vin fra Alsace skal du drikke til sommermaden?

Selvom det næsten lyder for godt til at være sandt, findes der faktisk en vin fra Alsace til enhver ret. Det skyldes et bredt udvalg af stilarter, der strækker sig lige fra det syrlige, aromatiske og knastørre til det sødmefulde, dybe og intense, og ikke mindst når det gælder sommerens retter med friske, lokale råvarer, kan vinene fra Alsace noget ganske særligt. Her kommer 10 konkrete bud på sommerlige mad- og vinsammensætninger.

Cremant d’Alsace og saltmandler

Alsaces mousserende vintype, cremant, bliver lavet efter samme metode som i Champagne, hvilket betyder, at vinen undergår en længerevarende gæring på flaske, hvor bobler såvel som ekstra smagsdimensioner udvikles. Den relativt lange gæring på flaske udvikler delikate nøddetoner, som lægger sig som et ekstra lag under den umiddelbare, frugtige karakter, der giver cremant den friskhed, som gør den til en perfekt aperitif. Saltede mandler er med til at fremhæve nøddetonerne i vinen, samtidig med at salt spiller op til cremantens frugtighed og delikate syre.

Pinot blanc og melon med parmaskinke

Hvis du er i tvivl om, hvilken vin du skal vælge til maden, er pinot blanc din bedste ven. Den er forholdsvis neutral i ordets bedste forstand, hvilket betyder, at den tilpasser sig den mad, den bliver serveret til. Pinot blanc er altid fin og ren i smagen, og den er mere blød og cremet end eksempelvis riesling. Derfor går pinot blanc også til mange forskellige serveringer, og melon og parmaskinke er et strålende eksempel på pinot blancs mangfoldighed, for her formår den at omfavne både melonens aroma og sødme og parmaskinkens salte og umamirige smag.

Grand Cru-riesling og sushi

Riesling og sushi er et perfekt match, fordi riesling har finessen og elegancen til ikke at overdøve sushiens ofte fine nuancer, mens den samtidig også sagtens kan hamle op med ingefær og wasabi, fordi den selv har en aromatisk profil, som ikke lader sig kue af sushiens markante garniture. Til god sushi hører god vin, og en alsaceriesling på Grand Cru-niveau har en dybde og mineralitet (som giver en havlignende, salt fornemmelse i duft og smag), og det klæder fisken særdeles godt. Riesling har også et højt syreniveau, som renser munden perfekt mellem hver bid, og derfor kan man sagtens vælge fed fisk såsom laks, når man har riesling på dette niveau i glasset.

Muscat og hvide asparges med rejer og hollandaise

Asparges er en vidunderlig spise, men den er samtidig svær at sætte vin til. Det skyldes den bitterhed og lidt aparte syrlighed, som asparges besidder, og så må man ikke glemme dens intense aroma, som også udfordrer de fleste vine. Her gælder det om at vælge noget friskt og elegant som ledsager til aspargesene, og spørger man de lokale i Alsace, bliver det ikke bedre end med muscat til. Det skyldes, at muscat ligeledes har en intens aromaprofil, som spiller godt op til aspargesens, samtidig med at lagringen på stål giver den en meget lav grad af bitterhed, hvilket er absolut nødvendigt til asparges. Går man helt klassisk med rejer og fed hollandaise til aspargesene, har muscat også den syre, der skal til for at sikre balancen. Bemærk, at der her er tale om tør muscat-vin – muscat findes nemlig også i søde udgaver.

Pinot gris til picnic med charcuteri og ost

Når madkurven kommer med på tur, skal det ikke være alt for pompøst. Det skal være hyggeligt, nemt at gå til og velsmagende, og det rimer på pinot gris, hvis friske, umiddelbare karakter hænger perfekt sammen med den sommerlige idyl, som en udflugt med picnickurv repræsenterer. Pinot gris har en delikat, umiddelbar karakter af pære kombineret med lette krydderinoter af eksempelvis hvid peber og urter og en forfriskende syre, og kombinationen af disse gør den oplagt til madkurvens udvalg af lagrede slagtervarer og oste i forskellige afskygninger. Pinot gris lagrer ligesom de andre sorter i Alsace typisk på ståltank eller store, neutrale fade, som ikke afgiver smag, hvorfor den ikke har nogen bitterhed og derfor fungerer strålende til stort set alle former for oste, som ellers kan være svære at sætte vin til.

Sylvaner til nye kartofler med urter og koldt smør

Der er noget særligt over nyopgravede kartofler, som med deres nøddetoner og lette sødme er en helt anden oplevelse end de kedelige udgaver resten af året. Det kan varmt anbefales at koge kartoflerne med løvstikke. Det giver kartoflerne en delikat ”grøn” og urtet karakter, og så skal der bare godt med smør på til sidst. Sylvaner har mange af de samme kvaliteter som riesling, hvilket betyder, at den har en forfriskende syre og delikate noter af æbler og citrusfrugt. Den er ikke lige så aromatisk som riesling, og derfor er sylvaner den lidt mere diskrete ledsager, som giver maden plads til at udtrykke sig.

Riesling til stjerneskud med dampet og paneret fisk

Stjerneskud er en kompleks størrelse, der med både dampet og paneret fisk, asparges, syrlig og fed dressing har mange smage og teksturer. Det kræver en vin, der kan omfavne det hele uden at overtage styringen, og her er en frisk, tør riesling et perfekt valg. Den markante syrlighed renser munden efter paneringens og dressingens indtog, mens den også formår at fremhæve elegancen i den dampede fisk og urterne på smørrebrødet. Kommer man rejer eller andre former for skaldyr, som har en naturlig sødme i sig, på sit stjerneskud, kan man også overveje en riesling med en anelse sødme.

Cremant d’Alsace rosé og grillet laks

Laks er en af de mest intenst smagende og fede fisk, vi spiser herhjemme, og dens fyldige smag åbner for anvendelsen af rosécremant, der med sine delikate noter af jordbær og hindbær giver en anelse mere fylde, hvilket klæder laksen, ikke mindst når den også får en tur på grillen. Rosécremant gennemgår samme lagring som hvid cremant, og derfor kan man også forvente den samme delikate nøddekarakter og dybde, som vil gøre den i stand til at følge med laksen. I forhold til garniture kan man gå flere veje, eksempelvis med en grøn salat med jordbær og ærter og kogte nye kartofler til.

Gewurztraminer og ostebord

Det er en myte, at rødvin og ost hænger uløseligt sammen. Faktisk strides rødvinens tanniner og den syrnede smag og mælkeproteinet i specielt friske oste i munden, hvilket giver en bitter, uharmonisk oplevelse i munden. Generelt passer hvidvin derfor bedre til langt de fleste oste, og en gewurztraminer er et oplagt valg, fordi den i særdeles høj grad formår at omfavne alt fra friske, cremede oste på både ko-, gede- og fåremælk til hårde oste og blåskimmel. Det skyldes både druens høje aromatik såvel som det faktum, at alsacisk gewurztraminer ofte besidder en anelse restsødme, som gør den velegnet til de stærke blåskimmeloste. En anelse sødme i vinen gør det også nemmere at servere sød garniture såsom kompotter og tørret frugt til.

Riesling vendanges tardives og jordbær med fløde

Der findes dårligt noget mere klassisk dansk end jordbær med fløde. De små, røde juvelers naturlige sødme, når de er perfekt modne, kræver, at der også kommer sødme i vinen, som vi kender det fra eksemplet med kransekage og champagne. Selv den bedste tørre vin bliver skinger, hvis den sættes til sød mad, så vælg en dessertvin i stedet for. I Alsace finder man typen vendanges tardives, som kan oversættes direkte til ”sen høst”. Jo længere druerne hænger på stokken, des mere sødme udvikler de, og slutresultatet bliver en vin med naturlig sødme, ligesom jordbærrets. I Alsace laver man vendanges tardives af flere forskellige druer, men udgaverne på riesling fungerer særligt godt med jordbær, specielt i de sødere udgaver. Samtidig er syren i riesling det element, der balancerer det hele og sikrer en harmonisk mundfuld.

Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med VinsAlsace.

Læs mere om