Vinen skal matche bordpynten

Konfirmationen markerer overgangen fra barn til voksen. Og nutidens unge er med i planlægningen af konfirmationen helt ned til mindste detalje fra udsendelsen af indbydelser til farven på vinen

Hun har allerede for længst valgt pink indbydelseskort, en pink borddug, bånd i pink til dekorationer, servietter i pink, blomster i pink, og såvel forretten som vinen hertil er - pink.

Maj Munk Madsen på 13 år skal konfirmeres.

Majs familie har lejet sig ind i selskabslokalerne i Kulturhuset Pavillonen, som ligger i nærheden af Grenaa Kirke.

Selskabslokalerne er forholdsvis nye, og der er mulighed for at indrette lokalet præcis, som familierne har behov for.

VÆRTEN MEDBRINGER VINEN

Menuen til Majs konfirmation har hun selv valgt helt suverænt. Sine yndlingsretter.

Først tarteletter med høns, herefter buffet med oksefilet, kartoffelbåde, kartoffelsalat, salatbuffet, rødvinssauce, bearnaisesauce og hertil brød. Desserten er frugtsalat med chokoladestykker, råcreme, chokoladesauce og rørt is. Til kaffen har Majs farmor bagt småkager, og natmaden er hotdogs af røde pølser, Rosevinen, som Maj får til sin forret, har hendes far købt i Grenaa efter råd, som han har fået af uddeler Knud Dalgaard fra SuperBrugsen.

Santa Rita rosé fra Argentina på Cabernet Sauvignon er en allround vin. Dels utrolig smuk pink, især når forårssolen spiller i glassene, dels dejlig tør uden at være knastør, og rund og fyldig, således at folk kan fortsætte med den gennem resten af måltidets retter fra buffeten.

Knud Dalgaard har også foreslået rødvinen til buffeten, nemlig en Casillero del Diablo, Maipo Valley, Chile lavet på shiraz-druen. Det er en varm og fyldig vin, som er frugtig, kraftfuld og afrundet.

Kvaliteten på den vin, som serveres til de større fester i Danmark, er hævet gevaldigt i de år, hvor Knud Dalgaard har været uddeler. Folk har forstået, at de sidste kroner, som man betaler for vinen, er givet ekstra godt ud.

Desuden er folk meget interesserede i at få råd af vindisponenterne, og sortimentet i supermarkedet er både kvalitetsmæssigt og prismæssigt stabilt. Det er desuden let at købe ind til festen, fordi man altid kan komme tilbage med de flasker, som ikke blev åbnet.

VÆRTEN VÆLGER VINEN

Det er naturligvis langt det letteste, hvis kogekonen eller kokken allerede kan foreslå vinen.

I Kulturhuset Pavillonen findes der forslag til rød-og hvidvine, dessertvine og aperitif. Aperitiffen bliver en Kir, dessertvinen en Muscatvin og til natmaden øl og vand.

Hvis man ikke holder konfirmationen på en restaurant eller i selskabslokaler, hvortil der er en kok/ kogekone tilknyttet, men selv skal sørge for maden, bestik, serveringspersonale m. v., så er der mange cateringfirmaer, som kan være behjælpelige.

Keld Johnsen fra den amerikanske restaurant The Diplomat har leveret mad ud af huset i over 30 år. Han og hans ansatte kan klare alt fra borddækning til servering og opvask.

Han kender naturligvis gode selskabslokaler, hvis folk ikke selv har et forslag.

Ofte har kunden et budget, og dette budget kan naturligvis dække mere, hvis værten selv kan komme med serveringspersonale eller opvaskere, ligesom en buffet kan laves delvist af kunden.

Folk kender ham, fordi de har spist på hans restaurant, fordi de kender nogen, som har spist der, eller fordi han foreslår noget andet end suppe, steg og is. Hans menuer er amerikansk inspirerede, og vinen passer naturligvis præcis dertil. På den anden side kan folk vælge europæisk vin, hvis de har lyst til det, Maj vil han naturligvis foreslå starte med Pink Champagne.

Værten er velkommen til at smage den vin, som Keld foreslår, men folk stoler som regel på hans dømmekraft.

De 30 års erfaring gør, at han ved, hvor tingene kan kokse.

»Har I husket at have glas nok, således at serveringspersonalet kan nå at vaske af ind imellem? Har I bordkort, bordpynt, som skal arrangeres? Hvad skal serveres fra tallerken, hvad skal stå på buffeten? Det er desuden vigtigt, hvis man ikke køber kokken med, at der er lavet en klar tidsplan, således at man ikke pludselig har glemt kartoflerne, når stegen er varm« . Også han beder folk om at bestille i god tid, selv om det naturligvis lettere kan lade sig gøre, hvis det er en mindre konfirmation i folks eget hjem.

KONFIRMANDEN DRIKKER IKKE

Da Majs farmor Gerda Madsen på 91, som stadig er en aktiv husmor på landet, blev konfirmeret, skulle man servere fire slags vin, men her skulle konfirmanden så sandelig selv deltage såvel i spisningen som nydelsen af vinen.

I dag drikker konfirmanderne ikke vin til maden, de drikker sodavand eller cola. Majs to ældre brødre Mads og Niels på 24 og 21 år, som begge er studerende, drak heller ikke vin til deres konfirmation, og Maj selv formår vi kun at få til at nippe let til glasset med rosé.

»Jeg drikker ikke, fordi jeg ikke må drikke alkohol, før jeg bliver 15. Jeg kan ikke lide vinen, fordi den ikke smager godt.

Den skal smage af saftevand eller sodavand, hvis jeg skal synke den« . Nu er det selvfølgelig en tilsnigelse at skrive, at konfirmanderne slet ikke drikker.

Hidtil har det jo været sådan, at de unge mennesker tog voldsomt revanche på Blå Mandag. Men en undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen præsenterede i foråret 2008, fortæller, at andelen af 12-årige, der har prøvet at drikke, er faldet med 16 procent for både drenge og piger fra 2004 til 2006. Halvdelen af de 14-årige drenge havde drukket mere end fem genstande i 2001, mens det i 2006 var faldet til under hver tredje.

De mandlige gæster på omkring de 50 erindrer heller ikke, at de drak vin til deres konfirmation, mens vi »piger« må have følt os forpligtede til at opføre os som voksne og drikke vin til maden.

De voksne til denne konfirmation føler sig bestemt ikke forpligtede til at nyde vinene, de lyder ganske begejstrede for såvel rosevinen som rødvinen.

HVAD SKAL MAN BEREGNE PER PERSON?

Man kan ofte returnere uåbnet vin. Køb derfor rigeligt. Lav en mild velkomstdrink. I en flaske mousserende vin er der f. eks. otte glas. Man kan som regel også regne med, at der er otte genstande i en flaske, når det drejer sig om forretten, mens man bør beregne ½ flaske vin pr. person til hovedretten. Til desserten kan man sagtens være 10 til 12 om en flaske. De fleste serverer spiritus og likør til kaffen. Her regner man med 36 genstande pr. flaske.

HVAD ER GODE BEGYNDERVINE, HVIS MAN ER TEENAGER OG GERNE VIL SMAGE VIN?

Unge mennesker kan lide vin, som har en duft af blomster og en sødmefuld smag. En vin på silvaner fra Württemberg i Tyskland eller sylvaner fra Alsace i Frankrig er fine begyndervine. Hvis det er en af de ædelsøde dessertvine, så bør man vælge en vin på rieslingdruen. Hvidvine fra Rheinhessen i Tyskland er også et godt bud, men spring den billige Liebfraumilch over.

Røde vine fra Rhônedalen er meget frugtige og fyldige, mens Valpolicellavine fra Italien er lettere, kirsebæragtige og duftrige.

Læs som PDF:

Artikel side 1
Artikel side 2
Artikel side 3
Artikel side 4

Se, hvad vi ellers skriver om: #forbrug, #drikkevarer, #vin og #bordpynt