Menneskelivet er en ufærdig roman
Hver dag skriver vi hver især på vores egen livshistorie. Men vores histories sidste sider vil altid forblive blanke. For når den skal skrives, så ligger vi i kisten. Og det er ifølge psykolog Niels Møller, der holder foredrag om læselyst og litteratur på landets biblioteker, hovedmotivationen for at vi læser skønlitteratur.
”Det, at vi ikke kan skrive vores egen slutning, skaber en trang i os til at opleve afsluttede forløb, hvor vi kan finde mening. Og det kan vi få i skønlitteraturen,” siger Niels Møller.
Før vi læste bøger, fortalte vi historier
Når vi læser, får vi hele historien med - fra start til slut. Fortællingen bliver en helhed, modsat livet. Derfor giver bøgerne os mulighed for, når sidste side er læst, at forstå, reflektere og finde mening i historien.
Trangen til at finde mening har mennesket altid haft, før bogen blev opfundet, brugte vi fortællingerne.
“Den mundtlige fortælling som blev overleveret fra generation til generation er urgammel. Tænk blot på de eventyr som Brødrene Grimm samlede ind fra folkefortællinger, de havde været i live i århundreder, før de blev skrevet ned,” siger Niels Møller.
Nutidens menneske har brug for fortællinger
Og i dag har vi, ifølge Niels Møller, mere end nogensinde før brug for fortællinger og bøger. For vi lever i en overskudskultur, hvor vi har mere tid til at reflektere. “Når en kultur giver plads og rum til menneskets undersøgende kreativitet, så bliver vores trang og evne til at finde mening i livet og løsninger på livets spørgsmål styrket,” siger Niels Møller.