Vaskedag

Renlighed. Et varmt bad og en lille skarp om lørdagen har de sidste 93 år samlet københavnere i Sjællandsgade Bad på Nørrebro. Nu er badet lukningstruet

»Sikke´n fest vi har haft nu i nat, åh ja åh ja åhhhh, klokken var fem før vores gæster gik hjem og de sang åh åh ja, åhhh.« Johnny Reimars klassiker skratter ud af højttalerne, ud i omklædningsrummene og badestuerne og spreder glæde i dameafdelingen, hvor lørdagens gæster indfundet sig.

»Lørdagsklubben« kalder de sig. Eller rettere, det de af de andre gæster og bademesteren.

Inger, Karen, Birgitte og Marianne. Tilsammen er lørdagsklubben, der gennem en lang årrække har mødtes lørdag efter lørdag for at bade, gå i sauna, drikke Gammel Dansk og tale om alt og intet. Tonen er barsk og kærlig, der grines og skåles på en god weekend i små plasticglas.

Damerne kender ikke hinanden privat, men har fået et helt specielt venskab gennem Sjællandsgade Bad.

»Det er røv og nøgler med en eventuel lukning, det må du gerne skrive! Politikerne er ikke til at snakke med mere.

Selv om jeg bor på Amager, har jeg indsamlet tre ark med støtteunderskrifter og kommer snart med flere. Selv folk på Amager ønsker at badet. Man kan jo kun gøre sit bedste,« sukker Inger.

Hjælp til at skrubbe. Sjællandsgade Bad er en tidslomme beliggende i hjertet af Nørrebro i København. Ikke meget har ændret sig, siden anstalten blev opført i 1917. Pastelgule kakler præger væggene, badekar på gyldne løvefødder står side om side i herreafdelingen, og musikken spilles en gammel pladespiller. er delt i en herreafdeling beliggende på 1. sal og dameafdeling i stuen. Hver har en bademester, tager sig af alt fra tidsbestillinger til hjælp med at skrubbe gæsterne på ryggen.

Hos herrerne på 1. sal er livlig aktivitet. Nogle træner, andre sveder i saunaen, andre igen får sig en kold i et rum, der mest af alt om en dagligstue beklædt med sorte kakler. I baderummet Anstalten en afdeling og øl er Gert fra Grønland, fra Iran, Peter fra og Brandon fra gang med dagens bad.

»Vi er nærmest en klub her. Vi går ikke i, hvor folk kommer fra, mere i det fællesskab, der når vi mødes. Her indere, iranere, irakere, grønlændere, og folk fra Syrien. Vi taler om alt muligt og godt ud af det med hinanden uanset alder og baggrund.

kan man da kalde integration! griner irske Brandon.

Der er mange af gæsterne, som besøger badet hver dag.

Gule plastickasser med navne på er sirligt sat i system på en gammel træreol. For 50 kr.

om måneden kan man få en kasse og et håndklæde. Kassen bruges til sæbe, shampoo og barbergrej.

Flere er kommet her i Sjællandsgade, siden de var børn for mange år siden.

Johnny på 71 år fortæller: »Min far tog mig med, da var lille. Dengang var der langt ud på gaden, da jo ikke havde bad i lejligheden.

Jeg har selv brugt badet de sidste 20 år. Her er ingen uvenskaber, men udelukkende god stemning og en rar« Mogens på 87 år, der brugt badet siden 1963, grinende »Ja, her beder fruen mig heller ikke om at tørre vandet op som derhjemme.« Mange af mændene er 70 år, flere har dårligt og bruger Sjællandsgade Bad som et sted, hvor de få kroppen gennemvarmet saunaen, strække ud i ribben og få ømme muskler og masseret.

Alle er enige om, at det være en katastrofe, hvis lukker. Minderne og historien er en ting, men at skulle miste netværk og venskaber er for alvor svært.

Sjællandsgade Bad i vil til lukning pr. 1. november 2010 som led i Københavns Kommunes spareplan. arbejdes stadig ihærdigt at finde en løsning, så bevares. Men der findes 3,6 millioner, som det beløb, kommunen med årligt.

Musikken spiller fortsat Sjællandsgade Bad. bruseren synger Karen Lørdagsklubben med på af Gnags' klassikere Når bli´r gammel.

Se, hvad vi ellers skriver om: #sundhed, #Samvirke og #alder