Varm vind blæser over dansk vin

Vinzonen flytter nordpå i takt med, at klimaet bliver varmere. Vineksperter er uenige om, de klassiske vindruers indtog er en fordel for dansk vinproduktion

Danske druer på Nordsjælland

Det danske vejr i år 2100

Der forventes en stigning i den årlige gennemsnitstemperatur på 0,7 – 4,6 grader.Opvarmningen
vil være størst om natten. Vinternedbøren vil stige med 120-140 procent
af den nuværende nedbør. Og sommernedbøren vil falde med 85 – 90
procent.En af årsagerne til, at vejret ændrer sig, er de menneskelige aktiviteter, der fører til drivhusgas udslip.Kilde: DMI og FNs Klimapanel - IPCC

Vi kan se frem til at gurgle i god dansk vin. Fremtiden byder på mindre regn om sommeren og højere temperaturer i Danmark, og det er noget, de klassiske druesorter kan lide.

»Vi kan forvente en god vin i Danmark, men ikke en ekstremt god vin,« siger vinekspert Torben Møller Sørensen, der er uddannet vinkyper og har arbejdet i vinbranchen i 35 år. En vinkyper er uddannet til at tappe vin og kontrollere vinens kvalitet.

Håber på Risling og Pinot Noir

Klassiske druer som Merlot, Cabernet Sauvignon og Chardonnay trives ikke i det danske klima i dag. Derimod producerer de danske vinbønder vin af hybrid-druer. De danske hybrid-druer er en fusion mellem f.eks. klassiske franske druer og canadiske druer, der kan klare meget kulde.

»Hybrider er knap så gode og spændende«, siger Torben Møller Sørensen. Han håber på, at det bliver muligt at dyrke nogle af de nordligste europæiske druer – så som Risling og Pinot Noir – i Danmark.

Vejret må ikke ændre sig mere

Men formanden for foreningen Danske Vinavlere er uenig i, at det vil være en fordel, hvis de klassiske druer begynder at trives i Danmark.

»Det, at vi dyrker vin i Danmark, har ikke noget med klimaet at gøre. Vi dyrker vin, fordi vi har fundet de sorter, der duer her. Hvis klimaet ændrer sig, skal vi til at skifte sorterne ud, og så skal vi starte helt forfra,« siger Jean Becker, formand for Danske Vinavlere.

Han mener ikke, det er en fordel, hvis man i Danmark kan dyrke franske, italienske og spanske druer, for så skal dansk vin til at konkurrere med alle andre vinproducenter i verden.

»Det vil ikke være godt for os, for vores udbytte er kun en tiendedel af, hvad det f.eks. er i Bourgogne,« siger Jean Becker. Han mener hellere, dansk vin skal konkurrere på, at vi har noget speciel vin, der ikke findes sydpå.

Jorden er for fed

Selv om vinkyper Torben Møller Sørensen ser frem til, at de klassiske druer kan dyrkes i Danmark, siger han også, at den danske jord ikke er optimal. Og det kan lyde paradoksalt, men den danske jord er for god til vinplanterne.

»Man må nok sige, at vores jord i Danmark er for fed til at dyrke en rigtig god vin«, siger Torben Møller Sørensen. En god vin kræver en sandet og gruset jord.

En drue får masser af smag, hvis vinen kommer dybt ned i grundvandet. Men i Danmark er jorden så god, at vinen ikke behøver kravle ret mange meter for at få slukket sin tørst og få næring nok.

I de gode sydeuropæiske vindistrikter, så som Bordeaux, kan vinplanternes rødder strække sig helt ned i 12 meters dybde.

Når vinplanten suger vand til sig, der har sivet igennem en masse jordlag, kommer smagen op i druen, og det giver vinen flere spændende nuancer.

Se, hvad vi ellers skriver om: #klima og #vin