Sponsoreret indhold fra Schulstad

Undgå madspild: 10 ting, du kan bruge dine rugbrødsrester til

Selvom rugbrødet har mistet sin saftighed, og udløbsdatoen ånder det i nakken, kan brødet sagtens genopstå som ingrediens i for eksempel knækbrød, ymerdrys, panering eller pizzasnegle. Få 10 gode ideer til, hvordan du bruger dine rugbrødsrester - til gavn for både maven og miljøet. Læs også, hvordan rugbrødet skal opbevares for at holde længst muligt

FAKTA: Sådan skal rugbrød opbevares

  • Rugbrød skal som hovedregel opbevares i en tætlukket pose ved stuetemperatur. Det skal altså ikke i køleskabet, hvor det hurtigere bliver tørt og hårdt.
     
  • Mange tror fejlagtigt, at skiveskåret rugbrød ikke holder lige så længe som et helt rugbrød. Men det passer ikke. Bege dele holder mellem 6 og 10 dage.
     
  • Dit brød holder længere, hvis du kun rører ved den del af brødet, du skal bruge. Rugbrødsskiver, der tages ud af posen og lægges tilbage i posen, er nemlig mere udsatte for angreb af mug end brød, der ikke er blevet rørt ved.
     
  • Brug ikke en brugt pose til nyt brød, og bland ikke nyt og gammelt brød. Brød holder sig bedst i en frisk og ren pose.
     
  • Bager du selv rugbrød, skal du køle det af, inden du lægger det i en ren og ny plasticpose - for eksempel en frysepose. Et varmt brød vil danne kondens i en lufttæt pose og vil dermed være udsat for mug.

Rugkugler

Brug dine rugbrødsrester til at trille lækre rugkugler. Blend brød, dadler, rosiner og mandler, så det stadig har bid. Sæt massen på køl og tril den derefter til kugler. Rul kuglerne i for eksempel sesamfrø, kokos, perlesukker, kakao, hakkede nødder eller krymmel. Det Gode Solsikkerugbrød fra Schulstad er særligt godt til rugkugler.

Se Schulstads opskrift på rugkugler her

Vegetarisk pariserbøf lavet med brødrester

Riv tørt rugbrød og bland det med kartoffel, peberfrugt, gulerod, spinat og persille. Lad ’farsen’ køle ned og form den så til bøffer på ca. 100 gram. Server din vegetariske pariserbøf med lækker salat med kapers og brændt citron og en kold picklessalat rørt med vegetarmayo.

Se opskriften på vegetarisk pariserbøf lavet med brødrester

Rugbrødsknækbrød

Kassér endelig ikke rugbrødets tørre endeskive - skær i stedet det tørre brød i mindre stykker og kog det op med vand, salt og olie. Fordel grøden mellem to stykker bagepapir og krydr med for eksempel havsalt, sesam, solsikkefrø eller forskellige kerner. Bag knækbrødet i ca. en time ved 160 grader. 
 
Se Schulstads opskrift her

Rugpaneret rødspættefilet med dild kartoffelsalat

Tørt, revet rugbrød fungerer super som panering på for eksempel fiskefileter, karbonader eller schnitzler.

Se Schulstads opskrift på rugpaneret rødspættefilet her

Frikadeller med rugbrødsrester

Har du tænkt på, at du kan bruge rugbrød i din frikadellefars? På den måde får man ekstra fylde og fuldkorn i sine frikadeller. Riv det tørre rugbrød og overhæld det med mælk, lad rugbrødet suge al mælken op, og rør det våde rugbrød i farsen. 
 

Her er opskriften på frikadeller med rugbrødsrester

Rugbrødspizzasnegle

Pizzasnegle er altid et hit i madkassen. Få sneget lidt ekstra fuldkorn ind i klassikerne ved at rive dit tørre rugbrød og trykke det ind i pizzadejen med en kagerulle, inden du fordeler fyldet. Rul pizzaen som en roulade og skær sneglene. Bag dem ved 200 grader i 15-17 minutter.

Se Schulstads opskrift på rugbrødspizzasnegle med tomat og BBQ-sauce her 

Rugbrødschips med sesam og havsalt

Rugbrødschips er en lækker snack, der kan bruges både på tapasbordet eller med en god dip foran fjerneren. Og så er det meget nemt og simpelt at trylle chips frem af de sidste trætte skriver i rugbrødsposen.
 
Skær rugbrødet i stave på ca. 2 cm i bredden, vend stavene med sesam, olie og salt og bag dem i 20 minutter ved 180 grader - eller til de er sprøde.
 

Se opskriften på rugbrødschips med sesam og havsalt

Ymerdrys

Ymerdrys er nemt at lave og smager dejligt oven på både smoothie, koldskål, yoghurt og skyr - foruden selvfølgelig ymer. Riv en rest af tørt rugbrød og bland med farin, rørsukker eller almindeligt hvidt sukker og rist blandingen i ovnen, indtil det er sprødt.
 
Se Samvirkes opskrift på ymerdrys her 

Granola

Mysli eller granola, som det også kaldes, hvis man rister myslien i for eksempel honning, kan laves med alverdens forskellige nødder, kerner og tørrede frugter, ligesom man kan tilføje mørk chokolade. Brug dit tørre rugbrød til at lave en base af rugbrød og havregryn, og tilføj så ellers lige, hvad du har lyst til. 
 
Se Samvirkes opskrift på granola her

Øllebrød

Øllebrød er mormormad med mere end 800 år på bagen. Det er en hyggelig spise, der vil vække nostalgi hos mange - og så er det en perfekt måde at få brugt sine rugbrødsrester. Lad rugbrødet trække i vand og øl i køleskabet natten over. Kog øllebrøden igennem ca. 10-15 minutter. Pres den evt. igennem en sigte og varm den op igen. Server med flødeskum eller mælk. Man kan pifte øllebrøden op ved at tilsætte kanel eller kakao.
 
Se Samvirkes opskrift på øllebrød her

Se, hvad vi ellers skriver om: #rugbrød, #madspild og #opskrifter