FOKUS
genbrug
Brug dine rugbrødsrester til at trille lækre rugkugler. Blend brød, dadler, rosiner og mandler, så det stadig har bid. Sæt massen på køl og tril den derefter til kugler. Rul kuglerne i for eksempel sesamfrø, kokos, perlesukker, kakao, hakkede nødder eller krymmel. Det Gode Solsikkerugbrød fra Schulstad er særligt godt til rugkugler.
Se Schulstads opskrift på rugkugler her
Riv tørt rugbrød og bland det med kartoffel, peberfrugt, gulerod, spinat og persille. Lad ’farsen’ køle ned og form den så til bøffer på ca. 100 gram. Server din vegetariske pariserbøf med lækker salat med kapers og brændt citron og en kold picklessalat rørt med vegetarmayo.
Se opskriften på vegetarisk pariserbøf lavet med brødrester
Kassér endelig ikke rugbrødets tørre endeskive - skær i stedet det tørre brød i mindre stykker og kog det op med vand, salt og olie. Fordel grøden mellem to stykker bagepapir og krydr med for eksempel havsalt, sesam, solsikkefrø eller forskellige kerner. Bag knækbrødet i ca. en time ved 160 grader.
Se Schulstads opskrift her
Tørt, revet rugbrød fungerer super som panering på for eksempel fiskefileter, karbonader eller schnitzler.
Se Schulstads opskrift på rugpaneret rødspættefilet her
Har du tænkt på, at du kan bruge rugbrød i din frikadellefars? På den måde får man ekstra fylde og fuldkorn i sine frikadeller. Riv det tørre rugbrød og overhæld det med mælk, lad rugbrødet suge al mælken op, og rør det våde rugbrød i farsen.
Pizzasnegle er altid et hit i madkassen. Få sneget lidt ekstra fuldkorn ind i klassikerne ved at rive dit tørre rugbrød og trykke det ind i pizzadejen med en kagerulle, inden du fordeler fyldet. Rul pizzaen som en roulade og skær sneglene. Bag dem ved 200 grader i 15-17 minutter.
Se Schulstads opskrift på rugbrødspizzasnegle med tomat og BBQ-sauce her
Rugbrødschips er en lækker snack, der kan bruges både på tapasbordet eller med en god dip foran fjerneren. Og så er det meget nemt og simpelt at trylle chips frem af de sidste trætte skriver i rugbrødsposen.
Skær rugbrødet i stave på ca. 2 cm i bredden, vend stavene med sesam, olie og salt og bag dem i 20 minutter ved 180 grader - eller til de er sprøde.
Ymerdrys er nemt at lave og smager dejligt oven på både smoothie, koldskål, yoghurt og skyr - foruden selvfølgelig ymer. Riv en rest af tørt rugbrød og bland med farin, rørsukker eller almindeligt hvidt sukker og rist blandingen i ovnen, indtil det er sprødt.
Se Samvirkes opskrift på ymerdrys her
Mysli eller granola, som det også kaldes, hvis man rister myslien i for eksempel honning, kan laves med alverdens forskellige nødder, kerner og tørrede frugter, ligesom man kan tilføje mørk chokolade. Brug dit tørre rugbrød til at lave en base af rugbrød og havregryn, og tilføj så ellers lige, hvad du har lyst til.
Se Samvirkes opskrift på granola her
Øllebrød er mormormad med mere end 800 år på bagen. Det er en hyggelig spise, der vil vække nostalgi hos mange - og så er det en perfekt måde at få brugt sine rugbrødsrester. Lad rugbrødet trække i vand og øl i køleskabet natten over. Kog øllebrøden igennem ca. 10-15 minutter. Pres den evt. igennem en sigte og varm den op igen. Server med flødeskum eller mælk. Man kan pifte øllebrøden op ved at tilsætte kanel eller kakao.
Se Samvirkes opskrift på øllebrød her
Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med Schulstad.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10