Undgå halsbrand: Her er 9 ting du aldrig må spise
Hvad er halsbrand?
Halsbrand opstår typisk, når surt maveindhold glider op i dit spiserør. Halsbrand kaldes også mavesyre-reflux. En del får halsbrand, når de bøjer sig fremover eller lægger sig ned – især hvis maven er fuld. Halsbrand opstår også typisk efter, at man har spist eller drukket meget. Se her, hvordan du kan forsøge at undgå halsbrand.
Citrus
Måske ikke så overraskende er citrusfrugter og juice fra citrusfrugter ofte skyld i halsbrand. Citrusfrugterne er meget syreholdige og kan især føre til halsbrand, hvis man eksempelvis spiser appelsin eller grapefrugt på en tom mave. Det samme gør sig gældende, hvis man drikker juice fra citrusfrugter på tom mave.
Krydret mad
Krydret og stærk mad kan også forårsage halsbrand. Hvis du ikke kan spise stærk mad, så prøv gradvis at tilberede måltider der bliver stærkere og stærkere, indtil du ikke kan spise det uden at få halsbrand. På den måde ved du hvor stærk mad, du kan tåle uden at få halsbrand.
Fed mad
Ost, avocado, nødder har alle det tilfælles, at de indeholder meget fedt. Fedt nedsætter hastigheden for hvor hurtigt, vores mavesæk bliver tømt, og kan derfor føre til en udspilet mave. Det øger presset på lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk, hvilket kan føre til, at der kommer mavesyre op i spiserøret. Et ostebord efter et stort måltid kan derfor hurtigt føre til halsbrand.
Alkohol
Måske en af de mest kendte syndere, når det kommer til halsbrand. Alkohol virker afslappende på lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk og kan medføre, at mavesyre kommer op i spiserøret. Dette kan blive forværret, hvis man har spist et stort måltid, og ens mave er fuld, eller man har fået noget meget syreholdig mad, som eksempelvis frugt.