Sponsoreret indhold fra Schulstad

Travl hverdag? Sådan får du et hurtigt og lækkert måltid med rugbrød på bordet

I en travl hverdag kan det være en lettelse at spise familien af med hurtige rugbrødsmadder. På en gennemsnitlig aften tyer en ud af 13 danskere til den løsning. Tænker du, at det sikkert bliver både kedeligt og uinspirerende, så læs med og få Samvirkes bedste råd til, hvordan du opgraderer rugbrødsmaden til et lækkert aftensmåltid.

Selvom aftensmaden står på rugbrød, behøver den ikke at være kedelig. Hvis du går til madlavningen med samme opmærksomhed på tilsmagning, tekstur og anretning, som når du tilbereder større måltider, kan rugbrød udgøre et lækkert fundament for et både sundt og inspirerende aftensmåltid.

Smag til

Et godt råd, når man sætter rugbrød på bordet, er at have øje for smagssammensætningen på den enkelte mad. Sørg for at kombinere surt, salt, sødt, bittert og fedt på hvert stykke rugbrød. Bruger man et salt stykke pålæg, så tilføj noget surt og noget sød topping. For eksempel salt kødpålæg med søde stegte løg og remoulade eller kapers.

Til inspiration kan fedme for eksempel komme fra smør, mayonnaise, ost eller æg. Surt fra citron, æble, eddikesyltede løg, agurker, rødbeder eller lignende. Sødme kan komme fra løg, æble eller tomat. Bitterhed fra grøn peberfrugt, karse eller peberrod. Det salte kan foruden flagesalt for eksempel komme fra bacon, soltørrede tomater eller parmesanost.

Husk teksturen på rugbrødsmaden

Hvis en rugbrødsmad skal hæve sig til et velsmagende måltid, så tænk over, hvilken konsistens de forskellige madvarer, du kan toppe din rugbrødsmad med, har. Prøv så vidt muligt at kombinere både blødt, sprødt, groft og fint.

Overvej for eksempel at riste dit rugbrød. Andre sprøde elementer kan være frisk agurk eller peberfrugt, ristede løg eller sprød bacon. Leverpostej med bløde løg er der ikke noget ved, men med ristede løg er det pludselig en anden sag. Det samme gælder den anden vej rundt, en sprød fiskefilet kræver ikke sprød relish, men smager dejligt med en cremet remoulade.

Vælg det rigtige rugbrød

Det er ikke uvæsenligt, hvilket rugbrød der danner base for din aftensmad. Hvis du skal have noget mildt pålæg som for eksempel kartoffel, fisk eller æg, skal du ikke vælge et for kraftfuldt rugbrød. Schulstad har skabt et signaturbrød sammen med Restaurant Gilleleje Havn, der netop fremhæver den gode smag i lyse og lette anretninger.

Skal man derimod have tungere pålæg på sit rugbrød, er Schulstads signaturbrød, skabt i samarbejde med Bryghuset Møn, et rigtig godt valg. Det mørke brød har gode bitternoter, der går godt til for eksempel and, gris, postej og stærke oste. På den måde har hvert Signaturbrød sin egen smag.

 

 

Brug dine rester

Man hjælpes godt på vej til at skabe et lækkert aftensmåltid med rugbrød, hvis man foruden emballeret pålæg fra supermarkedet genbruger nogle rester fra ugens øvrige måltider som pålæg. Kyllingebryst, hamburgerryg, fiskefrikadeller og flæskesteg fungerer alt sammen lige så godt som hovedelement til aftensmad, som det gør skiveskåret på et stykke rugbrød den efterfølgende dag.

Pynt din rugbrødsmad

Vi spiser med øjnene. Det kan derfor godt betale sig at gøre noget ud af anretningen, selvom menuen ’bare’ står på rugbrød. Når vi gør noget ud af vores mad, får vi vakt vores appetit. Næste gang du smækker rugbrød på bordet, så anret pålægget på fade frem for at sætte hele pålægsbøtten på bordet. Server desuden forskellig topping til din mad: radiser, purløg, karse, citronskriver og så videre. Ikke alene tilføjer det smag, det gør også den nemme aftensmad til en langt mere indbydende servering.

 

Se, hvad vi ellers skriver om: #rugbrød, #aftensmad og #rester