Annoncørbetalt indhold fra Coop.dk Shopping

Træhavemøbler: Sådan vedligeholder du dine havemøbler

I de danske haver sætter sol, regn og vind hurtigt sine spor på træhavemøblerne, hvis ikke træet vedligeholdes. Rengør, slib og giv dine havemøbler olie eller maling og opbevar møblerne indendørs om vinteren. Samvirke guider dig til, hvordan du vedligeholder dine havemøbler af træ og giver dem et længere liv

Rengør havemøblerne med vand og trærens

Træhavemøbler har godt af at få en omgang med vand og trærens med jævne mellemrum. Rens havemøblerne med en stiv børste, masser af vand og en trærens, der passer til havemøblernes træsort. Husk at skylle grundigt efter, når du er færdig med at vaske dine havemøbler. 

Brug spartelmasse mod dybe revner

Er havemøblerne malet eller bejdset, skal den løse maling fjernes inden rengøring, og har havemøblerne dybe revner efter rengøringen, kan du med fordel bruge træspartelmasse for at få en fin og jævn overflade. Træ og spartelmasse skal være tørt, inden du derefter kan fortsætte behandlingen af havemøblerne.

 

Hvorfor skal træhavemøbler vedligeholdes?

  • Havemøblernes overflader bliver udsat for solens UV-stråler, der nedbryder træet, og fugt fra regnvand, der ikke kan løbe af havemøblernes vandrette overflader.
  • Træ er et levende materiale, der udvider og trækker sig sammen under temperaturændringer og skaber små revner i træet. Revnerne suger fugt og øger træets risiko for at rådne og få skimmelsvamp.

Slib havemøblerne med årerne

Når du har renset træværket, vil træet rejse sig. Undgå at få ujævne overflader og splinter bagi ved at slibe havemøblerne efter rens. Slib alle havemøblernes overflader med årerne i træets længderetning. Først med groft sandpapir (f.eks. korn 100-120) og derefter med et finere sandpapir (f.eks. korn 200-300). Fjern støvrester fra slibningen inden videre behandling.

Beskyt træet mod skimmel og alger med bejdse, maling eller olie

Når du giver dine træhavemøbler bejdse, maling eller olie, beskytter du træet mod skimmel og alger. Påfør bejdsen, malingen eller olien i et dækkende lag med en pensel i træets længderetning, og vær opmærksom på at mætte havemøblernes trærender. For at opnå et godt resultat skal havemøblerne have mindst 2 lag med bejdse, maling eller olie.

Sådan påfører du bejdse

Påfør bejdsen med en pensel, og gnid efter med en svamp for at få bejdsen arbejdet helt ind i træet. For en mere holdbar overflade kan du give havemøblerne 2-3 lag klar lak oven på den indtørrede bejdse. Slib lakken let mellem påføringen af hvert lag.

Sådan påfører du maling

Påfør et lag grunder på havemøblerne. Lad grunderen tørre til næste dag, og påfør malingen efter anvisningen på malingens bøtte.

Sådan påfører du olie

Påfør olien, og fjern overskydende olie med en klud. Du kan med fordel bruge olie med farvepigment for at beskytte træet mod solens UV-stråler.

Køb FSC-certificerede træhavemøbler

 

FSC er en forkortelse for Forest Steward Council, som er en global nonprofitorganisation. Når du køber havemøbler i FSC-certificeret træ, støtter du bæredygtigt skovbrug. FSC-mærkningen garanterer, at træmaterialet er produceret med omtanke for verdens skove og de mennesker, der arbejder i og med skoven.
 

Kilde: Coop.dk Shopping

 

Placer havemøblerne på et tørt underlag

Placer havemøblerne på et tørt underlag. Hvis dine havemøbler står på græs eller jord, risikerer træet at suge fugten fra jorden og rådne.

Opbevar havemøblerne indendørs om vinteren

Dine træhavemøbler skal ind om vinteren. For at gøre havemøblerne klar til vinterhi skal du rengøre dem grundigt for at undgå råd og skimmelsvamp. Du kan med fordel behandle dine træhavemøbler med bejdse, maling eller olie, inden du stiller havemøblerne ind for vinteren, så slipper du for arbejdet, når du hiver dem frem til næste sæson. 

Opbevar dine træhavemøbler i et skur på en plan overflade og undgå at placere møblerne direkte på jorden. Du kan evt. placere træhavemøblerne på fliser eller en presenning.

Efterspænd og smør beslag, skruer og bolte

Når du finder træhavemøblerne frem til en ny sæson, skal du efterspænde beslag, skruer og bolte og smøre alle bevægelige beslag med syrefri olie. Vask havemøblerne grundigt inden brug.

Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med Coop.dk Shopping.