Tobak uden røg

Rygeloven har været med til at få danskerne til at købe mere røgfri tobak. Eksperterne ved ikke helt, hvilket ben de skal stå på. For på den ene side er det godt for folkesundheden, på den anden er det ikke

De dage er ovre, hvor snus og skrå var forbeholdt svenskere og vejrbidte fiskere med tobakssovsen drivende ned over hagen. Siden rygeloven trådte i kraft, har producenterne af røgfri tobaksprodukter kastet sig over en ny, attraktivt marked: røgfri tobak.

I takt med, at tobakspastiller er rykket helt frem på hylderne i danske supermarkeder og kiosker, melder tobaksbranchen om en markant stigning i salget af de røgfri produkter.

4 slags røgfri tobak

 

Tobakspastiller er det, man i gamle dage kaldte skrå. De fremstilles ved, at tobaksblade omvikles med lakrids og rulles sammen til en lang streng, der skæres i små stykker. Pastillen placeres mellem gumme og kind og afgiver nikotin og lakridssmag i en halv times tid.

Næsesnus er pulveriseret tobak, som snuses op i næsen.

Våd snus er granuleret tobak, der er tilsat vand og nogle gange smag. Det formes med fingrene til en klump, som man placerer i munden.

Portionspakket snus er våd eller tør snus, der pakkes i små poser, der ligner teposer. Det sælges i Sverige, men er ikke lovligt at forhandle i Danmark.

 

Den største nordiske producent, Oliver Twist i Odense, har på det seneste oplevet en årlig vækst på omkring 10 procent, og selv om en stor del af det er eksport, melder virksomheden også om en mærkbar stigning på det danske marked.

»Det er meget naturligt, at de røgfri produkter vinder frem,« vurderer Philip Tønnesen, overlæge på Gentofte Hospital, der forsker i danskernes rygevaner. »Det er blevet sværere at ryge på arbejdspladser, til familiesammenkomster og på caféer. Steder, hvor danskerne typisk har røget rigtig meget. Der kan godt blive set lidt skævt til en, hvis man hele tiden skal ud at ryge, så mange kan sikkert se en fidus i på diskret vis at tygge på en pastil,« lyder hans vurdering.

Producenterne er meget bevidste om, at de har en alvorlig udfordring, når det gælder danskernes holdning til røgfri tobak. Den seneste tid har både Oliver Twist, Skandinavisk Tobakskompagni og Mac Baren således sendt nye, hippe produkter på markedet. Små, fikse pastilpakker med diverse eksotiske smagsvarianter skal gøre det nemmere for danskerne at tage de nye produkter til sig. fremstilles sammen

Kræftens Bekæmpelse lurepasser

I den store undersøgelse, der hvert år kortlægger danskernes tobaksvaner, bliver vi også spurgt om vores forbrug af røgfri produkter. Og hvor der i årene omkring 2002 var cirka 0,5 procent af danskerne, der svarede, at de benyttede sig af røgfri produkter, var tallet vokset til det dobbelte omkring 2007.

Og selv om udviklingen skal tages med et gran salt, alene fordi tallene, er meget små, er der, ifølge projektchef Niels Them Kjær, ingen tvivl om, at der en tendens. En tendens, man hos Kræftens Bekæmpelse ikke er ubetinget begejstrede for: »Undersøgelser viser, at man har en større risiko for at få kræft i mundhulen og bugspytkirtlen, når man bruger de her produkter. Særligt sidstnævnte er en meget alvorlig kræfttype, som har en meget høj dødelighed. Derfor kan vi selvfølgelig ikke bifalde sådan en udvikling,« siger han.

Men Niels Them Kjær medgiver, at det er et vanskeligt dilemma, hvor meget krudt man skal bruge på at advare danskerne mod snus og tobakspastiller. Det er nemlig et tveægget sværd: Hvis folk, der i forvejen ryger cigaretter, går over til snus og pastiller, er der en helbredsgevinst. Hvis produkterne derimod tiltrækker folk, der ellers ikke var potentielle rygere, er det skidt for folkesundheden.

»Med det niveau, vi ser nu, er vi ikke synderligt bekymrede.

Men hvis vi pludselig ser produkterne vinde indpas på eksempelvis tekniske skoler og andre ungdomsuddannelser, så tager vi action,« siger han.

Kontroversielt norsk forslag

For nylig kom en opsigtsvækkende udmelding fra Statens Institutt for Rusmiddelforskning i Norge. Forskningsleder Karl Erik Lund foreslog, at sundhedsvæsenet fremover skal rådgive patienter, der har meget svært ved at kvitte tobakken, om i stedet at gå over til røgfri produkter. Hans vurdering lød, at snus og pastiller er 90 procent mindre farlige end cigaretter, og at der derfor ville være en stor gevinst ved at gøre en aktiv indsats for at ændre folks vaner.

Stor helbredsgevinst

Philip Tønnesen forstår, hvorfor Kræftens Bekæmpelse har svært ved at stille sig op og være fortaler for produkter, der er kræftfremkaldende. Men set fra hans stol er det afgørende, at der kan være store helbredsgevinster at hente, hvis man får danskerne til at skifte til røgfri tobak: »Hvis vi kunne få alle rygere til at skifte til snus eller pastiller, havde vi gjort en fantastisk ting for folkesundheden.

Man kan se det i Sverige, hvor der er mange flere, der benytter de røgfri produkter. Her er der langt færre tilfælde af lungekræft og blodpropper i hjertet, som er typiske konsekvenser af rygning. Hvis man over en årrække kunne indføre et totalforbud mod cigaretter, men give tobaksproducenterne lov til at føre de røgfri produkter, kunne man virkelig flytte noget.«

Kortere vej fra bolsje til pastil

Hos Kræftens Bekæmpelse tror man ikke på, at helbredsgevinsten er så stor. Hvis man for alvor skal flytte noget, skal man have folk til helt at kvitte tobakken. Og når man lige nu holder ekstra øje med udviklingen inden for snus og pastiller, er det blandt andet, fordi mønsteret ligner noget, man har set før: »Problemet er, at det kommer til at fremstå så uskadeligt, at det kan få mange flere til at begynde at bruge tobak.

Man har set noget af det samme med vandpiberygning, som har haft ry af at være næsten uskadeligt, men i virkeligheden er lige så slemt som cigaretter. Det er en ny måde at lære unge at ryge på, og overgangen fra bolsjer til tobakspastil er altså bare meget mindre, end hvis man skal tænde en cigaret og inhalere røgen.« 

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Det siger markedsføringsloven

Røgfri tobaksprodukter er ikke lige så farlige som cigaretter, og derfor er reglerne også lidt mere lempelige.

Pakkerne skal ikke forsynes med lige så dramatiske advarsler som cigaretpakker, men blot: »Denne tobaksvare kan være sundhedsskadelig og er afhængighedsskabende.« Det er ikke lovligt at reklamere, f. eks. i magasiner og på plakater, for produkterne.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Snus og pastiller i andre lande

1% Så stor er den årlige stigning i salget af røgfri tobaksprodukter i USA - et land, hvor rygere også har trange kår.

22% Så stor en andel af de svenske mænd bruger snus. Blandt kvinderne er der kun tale om 4%.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Brian Karmark, 38 år

»Jeg var storryger, men stoppede for syv år siden, fordi jeg fik børn, og jeg blev træt af at hænge ud ad vinduet og ryge som en anden narkoman. Jeg gik over til skrå, og da jeg senere boede i Sverige i en periode på tre år, brugte jeg portionspakket snus. I dag bruger jeg de lidt mere moderne tobakspastiller med forskellige smagsvarianter.

Nogle dage tager jeg rigtig mange, andre dage måske kun 5-6 stykker. Jeg bruger det på samme måde, som jeg brugte cigaretterne, da jeg var ryger.

Men det er rart, at jeg kan have min last helt for mig selv. Jeg kan have en pastil i munden, mens jeg leger med børnene, og jeg kan sidde på en restaurant og tage en efter et måltid mad. «

Se, hvad vi ellers skriver om: #forbrug, #sundhed og #rygning