Tilslut jordforbindelsen på dine elektriske apparater og undgå stød og kortslutning

Du kan undgå stød, hvis der er fejl på eksempelvis din opvaskemaskine eller elkedel, hvis du bruger en adapter, der sikrer jordforbindelse. I Danmark skal vi nemlig selv sørge for den ekstra sikkerhed. Steen Søgaard, der er inspektør i Sikkerhedsstyrelsen, giver gode råd til, hvordan du sikrer dig endnu bedre, når det gælder elektronik i hjemmet.

3 huller i stikkontakten betyder, at der (formentlig) er jordforbindelse. Jordforbindelse er en ekstra sikkerhed mod fejlstrøm og i sidste ende kortslutninger og brand. 

Gør dine apparater mere sikre. Husk at tilslutte jordforbindelsen. 

Er der fejlstrøm i elkedlen eller er elektronikken i vaskemaskinen blevet våd, risikerer du et ordentligt stød, hvis du røre ved apparatet. Et stød, der kan give et ordentligt rap over fingrene eller i yderste konsekvens være dødbringende, hvis du er meget uheldig. Tilslutter du dine elektriske apparater til en stikkontakt med jordforbindelse på den rigtige måde, har du mindske risikoen for stød, fortæller Steen Søgaard, der er inspektør i Sikkerhedsstyrelsen og arbejder med sikkerhed, når det gælder strøm og elektriske installationer: 

»Sørger du for at dine apparater har forbindelse til jord, sørger jordforbindelsen, at fejlstrømmen ledes væk fra eksempelvis vaskemaskinen og ikke gennem dig, hvilket du kan risikere, hvis du er uheldig.«

Hvad er jord, når det gælder elektriske produkter?

Jord og jordkablet giver dig en ekstra beskyttelse mod elektrisk stød. Overordnet set kan man sige, at hvis et elektrisk apparat skal fungere, skal det have strøm. Og strømmen skal samtidig have en mulighed for at komme væk igen. Det sker gennem de to ben, som alle stikpropper, altså dem, du sætter i kontakten, har i dag. Hvis der sker i fejl i apparatet, så strømmen ikke kan komme væk på normal vis, forsøger den at sende strømmen ud i eksempelvis metalrammen om vaskemaskinen. Når du så rører vaskemaskinen, forsøger strømmen at løbe gennem dig for at komme væk. 

»Jordforbindelsen sørger for, at der er en ekstra vej væk fra strømmen, hvis der opstår en fejl eller kortslutning, og strømmen ikke kan komme væk på den ”rigtige” måde,« forklarer Steen Søgaard. 

Hvordan kan jeg se, om der er jordforbindelse?

For at få jordforbindelse skal der være både jord i stikkontakten og jordledning i den ledning, du tilslutter apparatet med. 

Du kan se på din stikkontakt, om der er jord i den, hvis der er 3 huller. Er der kun 2 huller, er der ikke jord i stikkontakten. 

Stikproppen, der sidder på ledningen, skal have tre ben eller et metalstykke, der er huller i, hvis der skal være jordforbindelse. 

Omformerstik til jordforbindelse

Har du et stik med metalhuller under og over benene, kan du bruge en omformer for at sikre jordforbindelse. På billedet ser du forsiden og bagsiden af en omformer. 

Er der 3 ben på stikproppen på din ledning, kan du sætte den ind i en kontakt med 3 huller. Så har du forbindelse til jord. 

Er der IKKE 3 ben på stikproppen på ledningen, skal du sætte en jordadapter mellem stikkontakten og stikket på ledningen. En jordadapter skal du købe i en elektronikforretning, et byggemarked, et supermarked eller på nettet. Ved at bruge jordadapteren får du jord på dit elektriske produkt.

Hvad gør jeg, hvis der ikke er jord i min stikkontakt?

Danmark er det eneste land i Europa, hvor der ikke har været en fejlstrømssikring i form af jordforbindelse i alle stikkontakter sat op siden 1960’erne. Du har ikke pligt til at sørge for, at der bliver trukket en ny jordledning, men skal du alligevel have renoveret el i din bolig, kan du spørge installatøren om vedkommendes råd angående jordstik i din bolig. I nye boliger skal der være jord i en del af kontakterne. 

Hvad sker der, hvis jeg ikke har jord i mine kontakter?

Har du ikke jordforbindelse i dine kontakter, risikerer du at få stød, hvis der er fejlstrøm i apparatet. I yderste konsekvens risikerer man at dø af stød. Undersøgelser viser, at der er en reel risiko for at blive slået ihjel af elektrisk stød – og risikoen er større, hvis du leder strøm godt. Det gør du, hvis du for eksempel har bare tæer på et vådt klinkegulv – du er en dårligere leder for strømmen, hvis du har gummistøvler på og står på trægulv. 

»Der er mange faktorer i spil, når man skal vurdere, hvor farligt det er at få stød. Men du skulle jo helst have elektriske installationer, der forhindrer, du får stød,« siger Steen Søgaard. 

Mange boliger har en fejlstrømssikring siddende ved eltavlen. De fleste vil kende det som en HPFI-afbryder, der automatisk vil slå strømmen fra, hvis der er fejlstrøm i et af dine apparater. Hvis HPFI-anlæg virker. Så er du reddet, så overlever du, da strømmen slås fra. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvor tit skal jeg tjekke mit HPFI-relæ?

Du bør tjekke, om din fejlstrømsafbryder, der rettelig hedder en RCD, virker 2 gange om året. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du tester din fejlstrømsafbryder, når du stiller urene til sommertid og til vintertid. Så er der 2 faste tidspunkter at forholde sig til. 

På langt de fleste fejlstrømsanlæg sidder en lille testknap, du kan trykke på. Testknappen sender fejlstrøm ind i dit anlæg, og så skal afbryderen gerne slå fra. 

Er du i tvivl om, hvordan du tester, kan du kontakte din lokale elinstallatør. 

Læs mere om