Sponsoreret indhold fra Vins d'Alsace

Test dig selv og din vinviden: Hvad ved du om vin fra Alsace?

Vinområdet Alsace er Frankrigs hvidvinshjørne. Klimaet er perfekt til dyrkning af vin, og med flere forskellige druesorter i spil kan området mønstre vine til enhver smag og anledning. Her giver vi dig 10 punkter, der kan styrke din vinviden om Alsace.

Man kan finde en hvidvin til ethvert formål i Alsace, uanset hvad du måtte have lyst til at servere til.

1. Alsace er ekspert i hvidvin

Selvom der produceres rødvin i Alsace, er hvidvin den altdominerende type i området. Overordnet set er der 6 grønne hoveddruer i spil. Det drejer sig om riesling, muscat, sylvaner, pinot blanc, pinot gris og gewurztraminer. Takket være klimaet og jordbunden i Alsace, bidrager disse med hver deres karakteristika lige fra det meget elegante og syrerige til det meget aromatiske og nærmest cremede udtryk. Dermed byder Alsace på en lang række forskellige typer af vin, som ydermere laves i flere forskellige stilarter, heriblandt først og fremmest de tørre udgaver, men der laves også særdeles interessante halvsøde og søde vine i området. Det betyder, at man kan finde en hvidvin til ethvert formål i Alsace, uanset hvad du måtte have lyst til at servere til.

2. Alsace er et område præget af små, familiedrevne vinbrug

Glem alt om fabrikslignende produktionsforhold og enorme landbrugsmaskiner i Alsace. Området er i langt højere grad domineret af små, familiedrevne vinbrug, som er gået i arv fra generation til generation, og det er et håndværk at lave vin på disse kanter. Det handler ikke om at være den største producent. Tværtimod arbejder hver eneste af dem på at give det bedste udtryk af de marker, de er i besiddelse af, hvad enten der er tale om mere simple stykker jord, eller om vi er på grand cru-niveau. Det er også med til at skabe en mangfoldighed i området, for med de mange producenter frem for nogle få store, kan man finde mange forskellige måder at fortolke druerne og markerne på i Alsace.

 

 

Alsace rummer mange forskellige jordbundstyper lige fra skifer til sandsten, kalksten og granit, og det betyder, at vinene får forskellige nuancer, alt afhængig af hvor de dyrkes.

3. Alsace rummer mange forskellige jordbundstyper (terroirs)

Man kan ikke dyrke kvalitetsvin i en karsebakke. Der skal særligt gode jordbundsforhold til at give den dybde, finesse og karakter til vinen, som løfter den til næste niveau. Alsace besidder mange forskellige jordbundstyper lige fra skifer til sandsten, kalksten og granit, og det betyder, at vinene får forskellige nuancer, alt afhængig af hvor de dyrkes. Franskmændene bruger begrebet terroir, som er summen af de forhold, en vin bliver til under. Det er således ikke kun jordbunden, men eksempelvis også vejrforholdene, der spiller en rolle. Det er eksempelvis også mængden af fugt i specifikke vinmarker, der gør, om man kan lave den særlige, søde vin selection de grains nobles, hvor druerne har været udsat for ædel råddenskab.

4. Alsace er førende inden for økologi og biodynamik i Frankrig 

Økologisk og biodynamisk vindyrkning vokser hastigt i disse år, og Alsace var et af de første områder i Frankrig til at indføre disse former for landbrug. 18 procent af områdets vinmarker er i dag økologisk dyrkede, og dermed lægger Alsace sig blandt de førende områder i Frankrig, og antallet af producenter, der i disse år omlægger til økologi, er støt stigende.  Desuden er den franske norm HVE, Haute Valeur Environnementale (Stor miljømæssig værdi) i stærk udvikling i Alsace.

5. Alsace har hele 51 Grand Cru-marker

Grand Cru-klassificeringen er den højeste i Alsace, og kun de bedste marker har fået den. Derfor ved man, når man køber en flaske, hvorpå der står ”Grand Cru”, at man står med en af områdets bedste vine. Disse marker er udpeget på baggrund af deres særlige jordbundsforhold såvel som deres hældning og placering i syd- eller sydøstvendt retning, hvilket giver den største soleksponering i løbet af dagen og dermed modning af druerne. Der er i alt 51 Grand-Cru marker i Alsace, hver især med en veldefineret karakteristik af jordbund og et unikt mikroklima. Langt de fleste er delt i mange små stykker mellem flere producenter.

Der er angivet regler for, hvilke druer der må plantes på Grand Cru-markerne, og producenterne skal overholde disse regler, hvis de ønsker at skrive ”Grand Cru” på etiketten.

 

 

Alsace er den næsttørreste region i Frankrig - og kombineret med det faktum, at Alsace har næst flest solskinstimer af alle vinregioner i Frankrig, bliver betingelserne for vindyrkning ikke meget bedre.

6. Alsace har et perfekt klima

Baseret på sin relativt nordlige placering kan det undre, at Alsace skulle have et særligt godt klima til vindyrkning. Forklaringen skyldes i høj grad bjergkæden Vogeserne, der skærmer for nedbøren, som svæver ind over Frankrig fra vest. Det betyder, at Alsace har meget små mængder nedbør i vækstsæsonen – Alsace er den næsttørreste region i Frankrig - og kombineret med det faktum, at Alsace har næst flest solskinstimer af alle vinregioner i Frankrig, bliver betingelserne for vindyrkning ikke meget bedre. Kombinationen af små mængder nedbør og megen sol sikrer den optimale modenhed og koncentration i druerne, samtidig med at vinmarkerne forbliver tørre og mindre udsat for sygdomme og råd.

7. De mousserende vine fra Alsace er af høj kvalitet

Det er ganske vist kun vinene fra Champagne, man må kalde champagne, men det betyder ikke, at det er det eneste område, hvor der bliver lavet gode mousserende vine. I Alsace hedder typen crémant, og den er lavet efter samme metode som i Champagne, ”méthode traditionelle”. Det vil sige, at vinen efter gæringen bliver tappet på flaske og tilsat gær og sukker, hvorefter den gennemgår den såkaldte andengæring i flasken, som først og fremmest udvikler boblerne i vinen. Denne metode giver samtidig også mere dybde og kompleksitet i forhold til mere simple metoder, og kombineret med de gode druer, der anvendes i produktionen, laver producenterne i Alsace strålende mousserende vin, tilmed til en helt anden pris end i Champagne og i Frankrig er Crémant d’Alsace den mest solgte mousserende vin efter Champagne.

8. Vin på riesling er den dominerende i området

Selv om alle 6 hvidvinsdruesorter i Alsace er populære for hver deres egenskaber, er der alligevel én af dem, der løber med førertrøjen: riesling. Riesling fra Alsace er kendt for sit høje niveau af syre, hvilket giver en vidunderlig friskhed, som fungerer strålende til mange forskellige retter. Generelt har riesling en intens duft og smag, som kan strække sig lige fra lime, citron og andre citrusfrugter til ananas, passionsfrugt og mango, men også mineralske noter af flint afhængig af terroiret, hvor den gror. Den høje syre gør også at riesling fra Alsace er eminent til dessertvin, fordi den mundvandsgivende syre balancerer sødmen i de senhøstede udgaver vendanges tardives og selection de grains nobles.

Man kan finde riesling på alle niveauer fra det simple, lette og friske til de meget komplekse og intense, der kommer fra Alsaces bedste marker.

9. Vinene fra Alsace er perfekte madvine

Med 6 forskellige hvidvine kan Alsace spille på så godt som alle tangenter, når det gælder parring af mad og vin. Man har muscat eller pinot blanc til asparges, riesling til sushi, pinot gris og gewurztraminer til krydret mad, men også til lyst kød og endelig de senhøstede udgaver til det søde køkken. Hvidvinene passer strålende til det lettere køkken, og vælger man eksempelvis en grand cru-vin, kan den sagtens serveres til grillet kylling eller andet med mere power på smagen, måske endda rødt kød såsom tatar.  Vinene har en forfriskende, let fordøjelig karakter, som værdsættes ved et måltid.

Colmar er en af de smukke byer på vinruten i Alsace, der er 170 kilometer.

10. Det er nemt og overskueligt at besøge vinlandet Alsace

Alsace har Frankrigs ældste vinrute, som siden 1953 har strakt sig over 170 kilometer fra nord til syd gennem vinmarker og små byer. Følg vinruten, og gå på opdagelse i Alsaces bjergtagende landskab, og nyd livet i de små byer, hvor ruten fører sig til historiske beværtninger og vinproducenter på vejen rundt. Der er skiltet grundigt, så man farer aldrig vild i Alsace.

Se, hvad vi ellers skriver om: #vin og #drikkevarer