Tandlæger indberetter ikke
Både tandlægerne og Sundhedsstyrelsen ved præcis, hvor mange huller danske børn har i tænderne. Men syreskader i samme børns tænder findes der ingen nationale tal eller statistikker for.
Hver gang de kommunale tandlæger finder et hul i tænderne hos et barn, bliver det indberettet til Sundhedsstyrelsen. Sådan har det været siden 1972, hvor Sundhedsstyrelsens Odontologiske Register (SCOR) blev indført. Finder tandlægerne derimod syreskader i barnets tænder, kan de ikke indberette det.
Syreskaderne optræder simpelthen ikke på blanketten, som tandlægerne bruger til registreringen. Og Sundhedsstyrelsen har derfor hverken tal eller samlede opgørelser over syreskaderne, som vurderes af tandlæger til at være den tredje største tandsygdom i Danmark.
På eget initiativ
Tandplejen i Århus og Frederiksberg kommuner har valgt selv at registrere syreskaderne via SCOR-systemet. I Århus kommune har tandplejen ført syreskaderne ind via nogle tomme felter på blanketten siden 2001.
»Vi bruger tallene til at planlægge den forebyggende indsats og motivere vores medarbejdere til at arbejde med syreskaderne. Og naturligvis også når vi taler med lærere, elever og forældre om udviklingen, og hvad man kan gøre,« siger overtandlæge i Århus kommune, Ingelise Hansen.
Det er svært at se skaderne
Tallene fra de få kommuner, som på eget initiativ registrerer syreskaderne, er de eneste tal, Sundhedsstyrelsen har på området, og uden disse ville det være umuligt at danne sig et overblik over problemets omfang.
Det er svært for tandlægerne at se syreskaderne på de begyndende stadier, og for at registrere skaderne skal tandlægen kunne se og graduere, hvor meget af tandemaljen, som er ætset væk.
»Vi har uddannet vores tandlæger og tandplejere til at blive bedre til det, for det er svært at få en ensartet registrering. Det er meget sværere end med caries (huller, red.),« siger Ingelise Hansen, overtandlæge i Århus Kommune.
I 2010 nedsætter Sundhedsstyrelsen en følgegruppe, som skal se på behovet for at modernisere SCOR, og i den forbindelse vil det være oplagt at kigge på registrering af syreskaderne, oplyser Lene Vilstrup, afdelingstandlæge i Sundhedsstyrelsen.
»Netop fordi det er så svært at diagnostisere syreskaderne, er Sundhedsstyrelsen ikke parat til at lade tandlægerne registrere dem på nationalt plan via SCOR, før der findes en registreringsmetode, som viser sig at være tilstrækkelig valid,« siger Lene Vilstrup.