Styr dit slikforbrug: Nyd din lakrids godt og grundigt

Lær at leve afslappet med lakridslysten, spis lakrids, slik og guf på den fokuserede måde. Lugt til lakridsen, betragt den og smag på den, som var lakridsen et godt glas vin, så kan du måske standse robotarmen nede i slikposen.

Hele posen bliver nemt tømt, når først den er åbnet

Lakridser om natten giver lakridstømmermænd

Hjælp, jeg spiser saltlakridser om natten og vågner med hovedpine og lakridstømmermænd. Er på vej til kursus i mindful slikspisning og har Piratos i tankerne.

Sådan gør du

  • Sluk tv’et og luk bogen, du skal fokusere på lakridsen og ikke andet.
  • Træn din evne til at fokusere. Mediter med fokus på dit åndedræt 3-5 minutter hver dag, gerne lige inden du kaster dig over slikposen.
  • Tag et stykke lakrids eller andet slik, kig på det, læg mærke til form og farve og lugt til det.
  • Spis lakridsen, mens du har fokus på den. Smag på den som på et godt glas vin.
  • Spis lakrids igen og igen på samme måde. Mærk om lakridserne bliver ved med at smage lige godt.
  • Stop, når der ikke længere er nogen særlig nydelse, eller når du ikke længere har lyst til mere lakrids. Læg mærke til, om du på denne måde har spist færre lakridser, end du plejer.

Kværner altid en hel pose

Vi er 16, der er mødt op hos ernæringshumanist Per Brændgaard i DGI-byen i København for at lære at spise slik på en fokuseret måde, hvor robotarmen ikke bare henter og henter fra slikposen. Flere fortæller, at de altid kværner en hel pose, uanset hvor stor posen er, og selv om de egentlig ikke nyder de sidste 15 lakridser, men bare bliver sure på sig selv.

Broccolibuketter kan ikke tilfredsstille sliklysten

”Der er en grund til, at vi ikke bare kan erstatte den intense smag af slik med tørrede tranebær og broccolibuketter. Vi har brug for den intense smag af slik for at tilfredsstille hjernens nydelsescenter, og nydelse er et fundamentalt behov. Accept af nydelsen sænker stress. Mennesker, der siger konsekvent nej til nydelse, kan blive deprimerede, og det er meget sandsynligt, at vi en dag tager revanche, hvis vi forbyder os selv det, vi har lyst til. Vi har altså ikke brug for at lære at lade være, men for at lære at spise slik rigtigt," siger Per Brændgaard og tømmer poser med Matadormix og Poletter i en glasskål.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vi træner evnen til at fokusere

Vi skal træne vores evne til at fokusere.

Vi lukker øjnene, mærker stolen under os, gulvet under fødderne og fokuserer på vejrtrækningen i 3 minutter.

Slikskålen er sendt rundt. Jeg vælger et stykke Amagerstang med hvidt fyld fra skålen, der ikke indeholder Piratos. Jeg lægger lakridsen på en serviet, mens instruktionen kommer fra Per Brændgaard:

"Tag slikket i hånden, drej det, kig på farven, formen, lugt til det, luk øjnene imens, og når I tager det i munden, så smag på det som et glas god vin, mærk mundfylden og følg slikket hele vejen igennem munden og ned i spiserøret."

Jeg smager godt efter. Der er vist sirup i lakridsen.

Vi prøver igen med Labre larver, vingummi og Poletter. Nogle får hurtigt nok og lader de sidste lakridser blive på servietten.

Glasskålen er stadig halvt fyldt, da kurset slutter efter to en halv time.

Jeg tænker på, at saltlakrids til sengelæsningen måske kan reduceres til 5 lakridser og 3 minutters slikmeditation, før jeg åbner bogen.

Det er i hvert fald værd at prøve.

Efter nogle dage oplever jeg, at et par lakridser om aftenen efterfulgt af et stort glas vand giver fred for lakridstrangen.

Læs mere om