Ost der rives over mad
Den fine Parmigiano Reggiano og den folkelige Grana Padano er begge kvalitetsoste, vi blandt andet bruger til at rive over mad.
Der produceres meget mere Grana Padano end Parmigiano Reggiano
Men Parmigiano Reggiano må kun produceres på et meget lille område i Parma, Reggio Emilia, Bologna og Mantova. Grana Padano produceres på hele Posletten.
Der produceres meget mere Grana Padano end Parmigiano Reggiano, der er færre restriktioner og generelt kortere lagring. Derfor er granaen også den billigste af ostene.
Parmesanko må kun æde græs
En ko, der producerer mælk til Parmigiano Reggiano, må kun æde frisk græs og hø, ikke ensilage, der er lagret græs, fordi ensilage kan indeholde mikroorganismer, der producerer gas og laver huller, som ikke må findes i Parmigiano Reggiano.
Til Grana må tilsættes et naturligt tilsætningsstof
En ko, der producerer mælk til Grana Padano, må gerne fodres med ensilage, og osten må tilsættes et naturligt tilsætningsstof for at undgå huller, mens Parmigiano Reggiano er helt uden tilsætningsstoffer.
Lagres mindst 12 måneder
Lagringen er længere i en Parmigiano Reggiano. Den lagres fra 12 måneder til over 36 måneder.
Lagres mindst 9 måneder
En Grana Pandano lagres fra 9 måneder til over 20 måneder. Efter 20 måneder kaldes den riserva.