Støvsug ofte madrassen og under sengen og 5 andre steder

Støvsug madrassen ofte og husk støvsugningen under sengen. Så mindsker du generne fra husstøvmider, forklarer Betina Hjorth, der er rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark. En grundig støvsugning af eksempelvis dit fjernsyn og din router er samtidig med til at mindske risikoen for skadelige, kemiske partikler som brommerede flammehæmmere. Samvirke giver dig gode støvsuger-råd.

Under sengen gemmer der sig masser af nullermænd og døde hudceller. Det samme i din madras. Støvsug ofte, så får husstøvmiderne mindre at leve af. 

Støvsug madrassen og under sengen jævnligt for at mindske antallet af husstøvmider

I løbet af en nat afgiver du mere end 1 million døde hudceller i sengen, ligesom du naturligt sveder et par deciliter vand, når du sover. Et fugtigt miljø er en sand gave for husstøvmiderne, der blandt andet lever af dine døde hudceller og den fugt, du afgiver. 

Har du allergi for husstøvmider gælder det om at holde sengen så ren som muligt, lyder rådet fra Betina Hjorth, der er rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark:

»Sengen skal støvsuges grundigt. Gerne når du skifter sengetøj. Hvis ikke du støvsuger hver gang, du lægger nyt sengetøj på, så husk i hvert fald at støvsuge jævnligt.«

Husk også at støvsuge under sengen, hvor støvet – og dermed de døde hudceller – kan gemme sig. Rullemadrassen, dynen og puden bør du vaske hver 3. måned. 

Generelt anbefaler Astma-Allergi Danmark, at man laver en grundig rengøring én gang om ugen. 

»Er der støv, er der også allergener. Allergener dør ikke, de skal fjernes, og det gør man kun ved grundig rengøring. Støv kan gemme på masser af partikler, der kan genere, hvis man har allergi. Når man lufter ud, kan pollen sætte sig i støvpartiklerne, ligesom bakterier, hår og hudceller fra hunde og katte binder sig til støv. En grundig rengøring fjerner de partikler, der kan fremkalde allergiske reaktioner,« forklarer Betina Hjorth. 

1: Elektroniske apparater som tv, anlæg og routere

En stor del af vores elektronik er behandlet med kemiske stoffer, der blandt andet skal mindske risikoen for brand – og sikre os mod at flammerne breder sig hurtigt, hvis branden alligevel opstår. Nogle af stofferne kaldes brommerede flammehæmmere, og de frigives over tid. Brommerede flammehæmmere er skadelige, og når stoffet afgives, lægger det sig i støvet. 

Støvsug derfor elektriske apparater jævnligt. Jo mindre støv, der er på, i og ved eksempelvis dit tv, din router og dit musikanlæg, jo færre skadelige stoffer hvirvles op, når du bevæger dig rundt i rummet, lyder rådet fra Statens Byggeforskningsinstitut. 

2: Møbler

Støvsug møblerne ofte. Dine møbler kan være behandlet med en lang række forskellige stoffer: farver, flammehæmmere, lak og lim, der kan afgive skadelige partikler til luften omkring dig. De skadelige partikler sætter sig fast i støvfnug, og du risikerer at indånde partiklerne, hvis de hvirvles op. 

3: Bagsiden af køleskabet og fryseren

Køleskabe og frysere er nogle støvsamlere. I hvert fald på bagsiden, hvor køleribberne sidder. 

1 eller 2 gange om året bør du trække køleskab og fryser fri fra væggen, så du kan fjerne støvet bagved. Når du fjerner støvet, fjerner du pollen, bakterier og partikler, der har gemt sig. En sidegevinst er, at du øger holdbarheden på fryseren eller køleskabet. 

Støv på køleribberne betyder nemlig, at køleskabet eller fryseren skal arbejde hårdere for at holde temperaturen nede – og det slider på kondensatoren. Så en omgang støvsugning betyder, at du sparer på elregningen samtidig med, at køleskabet eller fryseren holder i længere tid. 

4: Højtalere

Mange højtalere har en form for stof på forsiden. Selvom du støvsuger gulvet jævnligt, så kommer du sikkert ikke så tit forbi højtalerne, hvor der over tid kan samle sig rigtigt meget støv. 

En taktik med at spille højt, så du blæser støvet ud, virker desværre ikke godt nok. Så brug støvsugeren til at fjerne støv fra stoffet på højttalerne. 

På nogle højtalere kan du fjerne stofforsiden. Tag den helt af og skyl den eventuelt under bruseren. 

5: Kosten – og støvsugerens fod

Husk også at støvsuge kosten, hvis du har sådan en, du bruger indendørs. I kosten samler der sig masser af små støvpartikler, og selvom du ryster kostens hoved udenfor, er der stadig mange støvpartikler. Er børstehårene på kosten af kunstfibre, kan du vaske kostens hoved op i opvaskemaskinen. 

Husk også at støvsuge støvsugerfoden/mundstykket. I de små sorte hår på støvsugerfoden gemmer der sig masser af støv, døde hudceller, små hår og andre ”godter”. En støvsugning af støvsugerfod

Yderligere kilder: SBI – Statens Byggeforskningsinstitut, Miljøstyrelsen